Rødt krever avtalen med Veireno hevet:

Vil kaste søppelselskap ut av Oslo: Truer med mistillit mot MDG-Lan

Rødt-leder Bjørnar Moxnes setter hardt mot hardt: - Lan Marie Nguyen Berg (MDG) har ikke partiets tillit om de fortsetter å slå ring om Veireno.

VARSLER MISTILLIT: Byrådet i Oslo må heve kontrakten med renovasjonsfirmaet Veireno, krever Rødt. Hvis så ikke skjer, varsler partiet mistillitsforslag mot samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Rødt har fått nok av søppelkrisa i Oslo, og varsler mistillitsforslag mot MDG.

Rødt fremmet forslag til bystyret om å heve avtalen med renovasjonsselskapet Veireno allerede i forrige uke.

Dersom byrådet ikke går med på forslaget, varsler Rødt nå mistillitsforslag mot samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG).

- Vi varsler i dag at hvis byrådet ikke beslutter å heve kontrakten med Veireno senest innen Rødts forslag behandles i bystyret, så har ikke Rødt lenger tillit til samferdselsbyråden, bekrefter Moxnes over Dagbladet.

Moxnes bekrefter at Dagbladets artikkel om nøkkelrot fra renovasjonsselskapet også hadde innvirkning.

- Dagbladets artikkel om at nøkler kan være på avveie var spikeren i kista som viser at selskapet ikke er i stand til å gjøre jobben på en skikkelig måte, sier Moxnes.

Krever Veireno-exit innen 2018

Rødts forslag er å heve avtalen med virkning fra 2018.

- Vi kan ikke risikere en ny runde med søppelkaos. Vi må sikre at en seriøs aktør tar over renovasjonen. Vi har god tid på å forberede dette frem mot 2018, mener Moxnes.

I sitt forslag viser Rødt til at en kritisk rapport fra Arbeidstilsynet i forrige uke avdekket over 344 brudd på arbeidsmiljøloven.

- Vi har tatt opp saken i hvert bystyremøte, og bedt om at byrådet handler. Arbeidstilsynets rapport i forrige uke avdekker grove brudd på arbeidsmiljøloven. Nå sier vi at nok er nok.

Viser til byrådserklæringen

Moxnes advarer byrådet mot konsekvensene av å videreføre avtalen med Veireno:

- De kan ikke fortsette å slå ring rundt Veireno-sjef Jonny Enger, mener Moxnes.

- Velgere som stemte rødgrønt vil føle seg lurt, og hva skal fagbevegelsen tro om at et byråd under arbeiderpartiets ledelse viderefører kontrakten med et selskap som har sosial dumping som forretningsmodell?

Veireno-sjef Jonny Enger har så langt ikke besvart Dagbladets forespørsel om å kommentere kritikken fra Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

RISIKERER MISTILLIT: Lan Marie Nguyen Berg (MDG) trues med mistillitsforslag om hun ikke hever avtalen med søppelselskapet Veireno. Arkivfoto: Stein J. Bjørge.
RISIKERER MISTILLIT: Lan Marie Nguyen Berg (MDG) trues med mistillitsforslag om hun ikke hever avtalen med søppelselskapet Veireno. Arkivfoto: Stein J. Bjørge. Vis mer

Rødt-lederen minner om at Høyre-byrådet i 2011 sa opp avtalen med Adecco bare dager etter at NRK avdekket brudd på arbeidsmiljøloven ved Ammerudlunden sykehjem.

Rødt viser videre til byrådserklæringen fra det rødgrønne Oslo-byrådet, hvor det blant annet heter at byrådet vil:

  • «Styrke innsatsen mot arbeidslivskriminalitet og sosial dumping, og bruke kommunens innflytelse som arbeidsgiver og innkjøper for aktivt å fremme bærekraft»
  • «Innføre klare regler om utestengelse fra framtidige og pågående oppdrag ved alvorlig brudd på innkjøpsavtale eller arbeidsmiljøloven»

- Hvis ikke byråden nå sier opp avtalen med Veireno, forstår jeg ikke hvilken avtale som noen sinne vil bli det, sier Moxnes.

Byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg (MDG) har så langt ikke hatt anledning til å kommentere denne saken overfor Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer