Vil kaste SV ut av regjeringen

I Ap-bastionen Årdal vil de ha Jens alene ved roret.

HELST ALENE: - Regjeringen har ikke gjort en god nok jobb i industripolitikken, men dette er ikke Ap sin skyld. For industrien tror jeg det ville vært bedre om Ap hadde regjert alene, sier leder for Årdal Ap Hilmar Høl til Dagbladet. Foto: LARS LINDQVIST
HELST ALENE: - Regjeringen har ikke gjort en god nok jobb i industripolitikken, men dette er ikke Ap sin skyld. For industrien tror jeg det ville vært bedre om Ap hadde regjert alene, sier leder for Årdal Ap Hilmar Høl til Dagbladet. Foto: LARS LINDQVISTVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅRDAL(Dagbladet.no): - Jeg har stemt Ap i alle år. Men i år får de ikke min stemme. De har ikke holdt løftene til oss vanlige arbeidere, sier industriarbeider, Stein Brun (60), til Dagbladet. Han har jobbet ved Årdal metallverk i 43 år.

Ingen steder er Arbeiderpartiet større. I lokalvalget i 2007 fikk partiet 77, 5 prosent av stemmene. Det er det beste resultatet i partiets 122 år lange historie.

Ettpartistaten
- Dette er jo en ettpartistat, sier leder for Årdal Ap, Hilmar Høl (40) til Dagbladet. For selv om det var tyskerne som grunnla metallverket, er det noen helt andre som får æren for at Årdal ble et levende lokalsamfunn.

- På mange måter var det Arbeiderpartiet som bygde Årdal, sier Høl.

- Før var det jo nesten slik at man måtte ha partiboka i orden for å få arbeid her, sier Hydro-arbeider, Ørjan Loftheim (37).

HJERTE: Hvis Årdal har et hjerte, er det metallverket. Blant de 5600 innbyggerne jobber 785 ved smelteverket. Foto: LARS LINDQVIST
HJERTE: Hvis Årdal har et hjerte, er det metallverket. Blant de 5600 innbyggerne jobber 785 ved smelteverket. Foto: LARS LINDQVIST Vis mer

Hjerte av metall
Hvis Årdal har et hjerte, er det metallverket. Blant de 5600 innbyggerne jobber 785 ved smelteverket. Men hjerte slår ikke like hardt som det pleide. På grunn av den internasjonale finanskrisen har et overskudd på 163 millioner kroner i 2008 blitt snudd til et underskudd på 124 millioner i første kvartal 2009. Det er nedgang på hele 295 millioner kroner.

- Dette er dramatiske tall, sier fungerende metallverk-sjef, Arne Werge-Olsen. Før sommeren ble det klart at hele 120 ansatte må gå som et ledd i en omstillingsprosess.

- Mange frykter nå for jobben sin, forteller Hilmar Høl, som ved siden av å være lokal Ap-topp også er hovedvernombud for Hydro Årdal.

VARMT: I hallene kan det bli varmt om sommeren. Da det var hetebølge tidligere i sommer var det over 70 grader i hallene.

- Det er varmt, sier Andreas Nesheim (18). Han jobber ved ovnene for første gang. Foto: LARS LINDQVIST
VARMT: I hallene kan det bli varmt om sommeren. Da det var hetebølge tidligere i sommer var det over 70 grader i hallene. - Det er varmt, sier Andreas Nesheim (18). Han jobber ved ovnene for første gang. Foto: LARS LINDQVIST Vis mer

Mister grepet
For nå virker det som Aps grep ikke er like stødig som før.

- Ap er jo bare glatte. De har ikke lengre skikkelig arbeidsfolk på toppen. De har glemt at de skal være et parti for arbeidere, sier Ole Gunnar Hudneri (37). Han har jobbet i Årdal smelteverk siden han var 18 år. I alle år har han stemt Arbeiderpartiet.

BRUTTE LØFTER: - Jeg tror mange føler at man ikke har holdt løftene fra Soria Moria-erklæringen og at de derfor vurdere å stemme på noe annet, sier Tove Aspeseter (40). Foto: LARS LINDQVIST
BRUTTE LØFTER: - Jeg tror mange føler at man ikke har holdt løftene fra Soria Moria-erklæringen og at de derfor vurdere å stemme på noe annet, sier Tove Aspeseter (40). Foto: LARS LINDQVIST Vis mer

- På meg virker det som SV har fått for mye å si på politikken, sier Loftheim. Begge de to Hydro-ansatte sier at de kommer til å stemme Ap i år også. Men motvillig.

- Det er jo ikke noe annet å stemme på. Men jeg tror nok en del kommer til å stemme noe annet i protest, sier Hudneri.

IDYLL: Årdal er plassert innerst i verdens lengste og dypeste fjord, Sognefjorden. Her leker Knut Erik Thune (t.v.) og Åge Kårtveit med en hundevalp. Foto: LARS LINDQVIST
IDYLL: Årdal er plassert innerst i verdens lengste og dypeste fjord, Sognefjorden. Her leker Knut Erik Thune (t.v.) og Åge Kårtveit med en hundevalp. Foto: LARS LINDQVIST Vis mer

- Jeg tror mange føler at man ikke har holdt løftene fra Soria Moria-erklæringen og at de derfor vurdere å stemme på noe annet, sier Tove Aspeseter (40).

Vil ha Ap alene
Lederen for Årdal Ap forstår arbeidernes frustrasjon.

- Regjeringen har ikke gjort en god nok jobb i industripolitikken, men dette er ikke Ap sin skyld. For industrien tror jeg det ville vært bedre om Ap hadde regjert alene, sier Høl. Det er ikke første gang den rødgrønne regjeringen får kritikk for sin industripolitikk. Tidligere i sommer gikk leder for LO-forbundet Industri Energi, Leif Sande, og direktøren for Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, ut i Dagbladet og sa at regjeringen har sviktet industrien.

FJORDBY: Årdal er en kommune i Sogn og Fjordane. Kommunen ligger innerst i Sognefjorden, og består av tettstedene Årdalstangen og Øvre Årdal (lokal uttale Tangen og Øvre). Foto: LARS LINDQVIST
FJORDBY: Årdal er en kommune i Sogn og Fjordane. Kommunen ligger innerst i Sognefjorden, og består av tettstedene Årdalstangen og Øvre Årdal (lokal uttale Tangen og Øvre). Foto: LARS LINDQVIST Vis mer

Det er særlig regjeringens manglende evne til å få satt opp et nytt kraftregime for industrien som har provosert mange industriarbeider. For kraftkrevende industri som aluminiumsproduksjonen er billig kraft hele livsgrunnlaget.

- Vi er avhengig av å ha forutsigbarhet for å fortsette med nyinvesteringer, sier Werge-Olsen.

PAUSE: Cato Trulssen (22), sommervikar ved Årdal Hydro, leser Nemi i pausen. Foto: LARS LINDQVIST
PAUSE: Cato Trulssen (22), sommervikar ved Årdal Hydro, leser Nemi i pausen. Foto: LARS LINDQVIST Vis mer

SV mot strømmen
I hallene kan det bli varmt om sommeren. Da det var hetebølge tidligere i sommer var det over 70 grader i hallene.

- Det er varmt, sier Andreas Nesheim (18). Han jobber ved ovnene for første gang.

FJORDPAUSE: Tore Henkedalen pleier å kjøre hit for å ta en røyk i blant, forteller han fotografen. Foto: LARS LINDQVIST
FJORDPAUSE: Tore Henkedalen pleier å kjøre hit for å ta en røyk i blant, forteller han fotografen. Foto: LARS LINDQVIST Vis mer

- Jeg har ennå ikke bestemt meg for hva jeg skal stemme, sier den unge industriarbeideren.

- Jeg stemmer ut av prinsipp ikke Ap, sier Giske Ane Haugen Hatlevoll (28), som også passer ovnene hvor aluminium blir dannet av aluminiumoksid. Hun passer ovnen for ellevte sommer på rad. Resten av året studere hun statsvitenskap ved Universitet i Oslo.

- Jeg tror Ap satser for ensidig på industri i Årdal. For at Årdal skal være levende må man utvikle et mer mangfoldig samfunn, sier Hatlevoll. Ved sist valg stemte hun på SV. I år er hun ikke helt sikker på hva hun skal stemme.

- Men jeg tror ikke det er sunt at Ap dominerer så mye alene, sier Hatlevoll.

Kravstore velgere
- Jeg tror Ap blir rammet av at folk blir mer og mer kravstore. Ap har gjort mye bra for Årdal. I 2006 så det veldig mørkt ut. Nå lyser igjen solen over Årdal, sier Høl.

I 2006 besluttet Hydro å legge ned den eldste produksjonsteknologien ved verket, «Søderberganlegget». Vedtaket førte til usikkerhet for fremtiden til hele industrisamfunnet, og det ble debatt om den rødgrønne regjeringens industripolitikk i riksmedia. Regjeringen svarte med å gi Årdal ekstra omstillingsmidler gjennom Innovasjon Norge. Dette førte til at ny industri etablerer seg i Årdal.

To nye industrietableringer er Dooria dørfabrikk og NorSun solcellefabrikk som har gitt over 200 nye industriarbeidplasser.

- Det er viktig at Ap tar vare på sine egne, og det har Ap gjort med Årdal, sier Høl.

Stemmer på F
Den lokale Ap-lederen forteller at årdølene reagerer mest på at løfter i forhold til langsiktige kraftavtaler til industrien ikke er på plass.

- Men det blir mest i solidaritet til andre. Gro Harlem Brundtland ordnet en langsiktig kraftavtale i 1996. Så jeg ser svært lyst på framtiden for Årdal og Ap, sier Høl.

- Jeg har stemt Ap hele livet, men i år er det partiet som begynner på bokstaven «F» som får min stemme, sier den pensjonerte Asle Aanes (65). Dagbladet møter han ved rådhuset på Årdalstangen. Der sitter han og fire andre fra Årdalstangen musikklag og spiller marsjer i regnet.

- Jeg er generelt skuffet over Aps manglende solidaritet med arbeiderne. De har ikke lengre solidaritet med vanlige folk, sier Aanes, før han begynner å spille «Bolero» med trompeten sin.

BLÅSER I AP: - Jeg er generelt skuffet over Aps manglende solidaritet med arbeiderne. De har ikke lengre solidaritet med vanlige folk, sier Asle Aanes (65), før han begynner å spille «Bolero» sammen med Oddgeir Øren (60) fra Årdalstangen musikklag.
BLÅSER I AP: - Jeg er generelt skuffet over Aps manglende solidaritet med arbeiderne. De har ikke lengre solidaritet med vanlige folk, sier Asle Aanes (65), før han begynner å spille «Bolero» sammen med Oddgeir Øren (60) fra Årdalstangen musikklag. Vis mer