Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil kaste USA-styrke ut av landet

Iraks nasjonalforsamling ber landets regjering om å kaste den USA-ledede militærkoalisjonen ut av Irak. Norge har om lag 70 soldater i landet.

Nasjonalforsamlingen har stemt for å be regjeringen om å avbryte sin forespørsel om hjelp fra den internasjonale koalisjonen til å bekjempe IS. Video: AP Vis mer

- Nasjonalforsamlingen har stemt for å be regjeringen om å avbryte sin forespørsel om hjelp fra den internasjonale koalisjonen til å bekjempe IS, sier nasjonalforsamlingens leder Mohammed Halbusi i en uttalelse søndag.

Resolusjonen ble vedtatt av de folkevalgte to dager etter at USA likviderte den iranske toppgeneralen Qasem Soleimani i et droneangrep i Bagdad.

Ber FN fordømme

Det har ført til en svært spent situasjon i Midtøsten, og Iran har sverget å hevne angrepet.

Det irakiske utenriksdepartementet har også sendt en formell klage til FNs sikkerhetsråd der de ber FN fordømme det amerikanske angrepet som drepte Soleimani. Også flere irakere ble drept i angrepet.

Norge med i kjernegruppe

Irak har bedt verdenssamfunnet om hjelp til å bekjempe ekstremistgruppa IS, og over 60 land, deriblant Norge, har sagt seg villig til å bistå irakerne.

Det norske forsvaret har bidratt med styrker i Irak siden 2015 i operasjon Inherent Resolve på invitasjon fra irakiske myndigheter. Her er de del av en kjernegruppe på 20 land i en amerikanskledet koalisjon.

Den norske styrken består av om lag 70 personer og befinner seg i Anbar-provinsen, der de hovedsakelig driver med opptrening av irakiske sikkerhetsstyrker. Til sammenlikning har USA om lag 5.000 soldater i Irak.

DREPT: Natt til fredag 3. januar kom meldinga om at den mektige iranske militærlederen Qassem Soleimani er drept i et flyangrep. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Norge i dialog med Irak

TV 2 har søndag vært i kontakt med statsminister Erna Solberg om den anspente situasjonen. Hun sier til kanalen at de er i dialog med Irak.

- Vi er der på ønske fra irakiske myndigheter, og det betyr at vi nå har kontakt med irakiske myndigheter for å høre hva dette innebærer for norske styrker, sier Solberg til TV 2.

Også flere av de andre landene som er del av koalisjonen Norge er med i, er kontaktet.

- De norske soldatene forholder seg til resolusjonen på samme måte som regjeringen. Vi avventer, og ser hva den irakiske regjeringens vurdering er etter vedtaket, og hvilke konsekvenser det har, sier Solberg til TV 2.

TRUMP TALTE: Den iranske generalen Qasem Soleimani planla et angrep på amerikanske diplomater, og at det var grunnen til at han ble likvidert, sier Trump. Video: AP Vis mer

Vil drøfte styrkebidrag

Norske myndigheter vil diskutere det norske militære nærværet i Irak med landets myndigheter, fastslår forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

Iraks nasjonalforsamling ba søndag landets regjering om å kaste den USA-ledede militærkoalisjonen ut av landet. Norge er med i koalisjonen og har omkring 70 soldater i Irak.

- Vi har registrert avstemningen i det irakiske parlamentet og vil drøfte med irakiske myndigheter hvilken betydning dette vil få for det norske styrkebidraget, sier Bakke-Jensen til NTB.

- Vi har kontakt om saken med våre partnere i anti-ISIL-koalisjonen. Vi er i Irak på invitasjon fra den irakiske regjeringen, fremholder han.

HEVNØNSKE: Den iranske generalen Qasem Soleimani ble natt til fredag drept i et amerikansk droneangrep. Dagen ble generalens datter Zeinab Soleimani filmet i samtale med den iranske presidenten Hassan Rouhani. Video: Ap via NTB Scanpix Vis mer

Klare for hevn

Vedtaket kommer to dager etter at USA likviderte den iranske toppgeneralen Qasem Soleimani i et droneangrep i Bagdad. Det har ført til en svært spent situasjon i Midtøsten, og Iran har sverget å hevne angrepet. Søndag varslet landet om en «rå gjengjeldelse» mot USA.

Ayatolla Khameneis militærrådgiver, Hassan Dehgan, sier i et intervju med CNN at de vil angripe USAs militære som hevn for amerikanernes likvidering av generalen Qasem Soleimani natt til fredag.

- Vårt svar vil helt klart være militært mot militære installasjoner, sier han til den amerikanske kanalen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media