Vil kaste ut Arafat

Hæren i Israel har utarbeidet en plan for å ta Yassir Arafat til fange, kaste ham ut av de palestinske områdene og frakte ham til et arabisk land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Planen, som i går vakte raseri blant palestinske ledere, er godkjent av Israels statsminister, Ariel Sharon. Dette avslørte den israelske fjernsynsstasjonen Kanal 2 i går.

Verken forsvaret eller statsministerens kontor i Israel ville uttale seg om påstandene i innslaget. Det ville derimot palestinske ledere.

Fordømmer

- Vi fordømmer bare å tenke så forkastelige tanker. Mens vi forsøker å gjenopplive fredsprosessen så tenker Israels regjering på den slags ideer, sa den palestinske statsråden og forhandleren Saeb Erekat i Kairo i Egypt, hvor han var i går under ei rundreise til arabiske land.

Den palestinske presidentens hovedkvarter i Ramallah, nord for Jerusalem, skulle etter planen stormes av israelske elitestyrker. De skulle forsikre seg om at Yassir Arafat ikke blir skadet. Arafat skulle så bringes til et ventende helikopter. Fra Ramallah skulle Arafat flys rett ut av de palestinske områdene og uten mellomlanding fraktes til et arabisk land uten diplomatisk forbindelse med Israel og uten nære forbindelser til USA, som er Israels fremste allierte. Kanal 2 nevnte Libanon som et mulig bestemmelsessted.

Sharons rådgivere har sagt at de vil holde et løfte Sharon har avgitt til USAs president, George W. Bush, om å ikke skade Arafat. Men de har ikke utelukket å kaste Arafat ut.

Psykologisk krig?

Nabil Abu Rudeineh, en nær rådgiver og talsmann for Arafat, anklaget Israels regjering for å drive psykologisk krigføring gjennom å lekke ut den slags nyheter.

- Å slippe ut sånne meldinger og tåpelige historier vil ikke hjelpe til med å roe ned situasjonen. Tvert imot vil det provosere folk og lede til økt spenning og mer vold, sa Abu Rudeineh i Ramallah.

Plan

Han ba det internasjonale samfunnet om «å hjelpe med å slepe denne israelske regjeringen tilbake til fredsprosessen og til forhandlingsbordet etter at denne regjeringen har gått fra vettet».

Kanal 2 sa at dette er en plan og trolig ikke noe som vil bli iverksatt med det første.

Samtidig skulle Israels forsvarsminister Benyamin Ben-Eliezer fortsette samtalene med palestinernes innenriksminister Abdel Razak Yehiyeh om et israelsk forslag kalt «Gaza først».

Israel skal trekke tilbake sine styrker fra palestinske befolkningssentre i Gaza og overlate sikkerhetsansvaret til palestinske styrker som en prøve, ifølge forslaget.

Dersom det går bra, skal Israel gjennomføre det samme på Vestbredden.

Sier nei

Men palestinerne avviser planen. De krever at tilbaketrekking i Gaza må skje samtidig med tilbaketrekking fra minst en palestinsk by på Vestbredden.

Israel gikk i juni inn i sju av de åtte palestinske byene på Vestbredden.

Og palestinerne sier at Israel har ødelagt deres sikkerhetsstyrker på Vestbredden, så de ikke er i stand til å stanse grupper som planlegger angrep mot Israel.

PASSES PÅ:</B> Israel forbereder seg på å storme hovedkvarteret til Yassir Arafat med elitesoldater og frakte ham til et arabisk land. Her er han avbildet sammen med sine sikkerhetsvakter tidligere i sommer.