Vil kaste ut asylsøkere som ikke vil leve som nordmenn

Frp vil nekte asylsøkere som ikke vil leve som nordmenn permanent oppholdstillatelse

STRENGE KRAV: Stortingsrepresentant, og Frp's innvandringspolitiske talsmann, Morten Ørsal Johansen med utspill om lovendringer for invandrere. Foto: Jacques Hvistendahl
STRENGE KRAV: Stortingsrepresentant, og Frp's innvandringspolitiske talsmann, Morten Ørsal Johansen med utspill om lovendringer for invandrere. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Morten Ørsal Johansen, Frp's innvandringspolitiske talsmann, vil nekte asylsøkere — som ikke vil følge norske regler — permanent oppholdstillatelse.

Sammen med sine partikolleger Gjermund Hagesæter og Åge Starheim har Ørsal Johansen fått full støtte fra partiets ledelse og stortingsgruppe, til å kreve at kraftige innstramminger før asylsøkere får permanent oppholdstillatelse.

- Det er en kjensgjerning at flere asylsøkere ikke ønsker å bli en del av det norske samfunnet. De som ikke ønsker det, ikke vil jobbe og ikke lære seg norsk skal heller ikke få permanent oppholdstillatelse, sier Ørsal Johansen til Dagbladet.

- Frivillig å komme hit
- Kriminelle skal ut av landet uansett. De vil vi ikke ha her!

- Asylsøkere som har gjeld til det offentlige — som de som ikke betaler barnebidrag — skal heller ikke få permanent oppholdstillatelse. Det er frivillig å komme til Norge, men det forplikter, sier Ørsal Johansen.

Frp-politikeren mener det er helt nødvendig å sette krav til asylsøkere som skal få bli i Norge.

- For å ta et eksempel: En kvinne som nekter å ta en jobb fordi hun ikke kan bruke burka i jobben, får ta konsekvensen av det. De som ikke vil jobbe, skal heller ikke få permanent oppholdstillatelse, sier Ørsal Johansen.

- Betyr det at en muslimsk kvinne som krever å bruke burka risikerer å ikke få bli i Norge?

—Ja! De som ikke ønsker å bli en del av det norske samfunnet får ta konsekvensen av det. Ønsker ikke asylsøkere å la seg integrere og bli en del av det norske samfunnet, får de heller reise hjem igjen, sier Morten Ørsal Johansen.

Han understreker at det forplikter, og ikke bare gir rettigheter for asylsøkere å få permanent oppholdstillatelse i Norge.

- Forplikter
- Utenlandske borgere som ønsker å bo og leve i Norge må lære seg norsk. Dersom asylsøkere skal få permanent oppholdstillatelse, må vedkommende gjennomføre og bestå en prøve i norsk og om det norske samfunnet, sier Johansen.

VIL STRAMME INN: - Asylsøkere som har gjeld til det offentlige — som de som ikke betaler barnebidrag — skal heller ikke få permanent oppholdstillatelse. Det er frivillig å komme til Norge, men det forplikter, sier Ørsal Johansen. Foto: Jacques Hvistendahl
VIL STRAMME INN: - Asylsøkere som har gjeld til det offentlige — som de som ikke betaler barnebidrag — skal heller ikke få permanent oppholdstillatelse. Det er frivillig å komme til Norge, men det forplikter, sier Ørsal Johansen. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Han mener at det er et samfunnsproblem at asylsøkere som ønsker å bli værende i Norge ikke ønsker å være en del av det norske samfunnet.

- Integrering er i dag et problem. Myndighetene skal selvfølgelig forsøke å legge forholdene til rette. Men det er vedkommende som ønsker å få permanent oppholdstillatelse sitt ansvar å bli integrert. Når «nye landsmenn» ikke ønsker å bli en del av det norske samfunnet, ja da har de heller ikke noe å gjøre i Norge, sier Morten Ørsal Johansen.

- 100 000 tillatelser
- Bare de siste sju åra har om lag 100 000 asylsøkere fått permanent oppholdstillatelse i Norge, hevder Johansen.

Nå krever han og Frp at regjeringen strammer inn reglene og begrenser hvor mange asylsøkere som får bli i Norge.

- Hva med familiegjenforening?

- De som kommer til Norge på grunn av familiegjenforening, skal ikke ha rett til ytterligere familiegjenforening.

- De som ikke vil være en del av det norske samfunnet og ikke respekterer vår kultur og vår måte leve på, har ingenting i Norge å gjøre, sier Johansen.