Vil kaste ut drapstruet barnefamilie

Utlendingsnemnda vil kaste ut en drapstruet pakistansk småbarnsfamilie selv om FN har bedt Norge om å vente med utkastelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NESODDEN/OSLO (Dagbladet): Nemndleder Bjørn Vagle i utlendingsnemnda har iverksatt utkastelsen og vil ikke ta hensyn til anmodningen fra FNs torturkomité.

-  Det er av sterke innvandringspolitiske hensyn. Enhver asylsøker som måtte finne på å bringe saken inn for FNs torturkomité kan da få utsatt utvisningen, kanskje i et par år. Samtidig er dette bare en anmodning fra FN og intet annet, sier Vagle til Akershus Amtstidende.

Men i et brev til utlendingsnemnda ber Sivilombudsmannen om redegjørelse for hvorfor ikke en slik anmodning følges. Sivilombudsmannen presiserer også at Norge må respektere Torturkomiteens endelige avgjørelse i saken.

-  Vi kom til Norge for å få rettferdighet, men er blitt behandlet som kriminelle av norske myndigheter, sier familiefaren Nadeem Dar (42) gråtkvalt da Dagbladet møter ham på asylmottaket på Nesodden.

Han har i over to år kjempet for å få bli i Norge og klagde derfor saken inn til FN. Nå sitter familien og venter på svar om utsettelse av utkastelsen, slik at de kan få tatt opp saken for norsk rett.

Risikerer dødsstraff

Dar er anmeldt for blasfemi i hjemlandet. Broren Mansoor Dar forteller Dagbladet at en fetter ble banket opp av ukjente gjerningsmenn for tre dager siden i hjembyen Farookabad i Pakistan. De spurte etter Nadeem. Dar risikerer å bli pisket, fengslet eller dødsdømt dersom han blir sendt tilbake, skriver høyesterettsadvokat Mian Shabaz Ali i Pakistan i et brev til den norske advokaten hans.

Dar var major i den pakistanske hæren og ledet en enhet som bekjempet religiøse ekstremister. Han var også talsmann for militære aksjoner og har derfor mange fiender, både blant ekstremistene og deres støttespillere i hæren, som anmeldte ham for blasfemi. Familiens hus ble satt i brann og beskutt. Han mener han ble angrepet fordi han tilhører den religiøse minoriteten ahmadiyya-bevegelsen.

Støttes av mange

-  Det var ei forferdelig tid. Vi ble forfulgt bare fordi vi tilhører ahmadiyya-bevegelsen.

Den letteste måten å få meg fjernet på var å anklage meg for blasfemi, sier Dar.

Ordfører i Nesodden, Christian H. Holm (KrF), har startet innsamlingsaksjon og støtteopprop sammen med KrFs lokallagsleder Pål-Erik Plaum.

-  Beboerne på Nesodden gir familien Dar sin fulle støtte, og vi startet denne aksjonen for å få dekket advokatutgiftene deres.

Jeg synes at det er et paradoks å sende ut en så aktiv og godt integrert familie, sier Plaum.

DRAPSTRUET: Nadeem Dar (42), kona Shahida (39) og barna blir kastet ut selv om FNs torturkomité har bedt Norge om å vente med utkastelsen.