Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil kaste ut Elden fra B-gjengrettssaken

Politiet mener han er inhabil i Rasool-saken fordi han representerer en mann som sitter siktet i Brasil.

ØNSKER IKKE ELDEN: Aktor Olav Hovstad (til høyre) har bedt dommeren i saken se på om John Christian Elden er inhabil i den aktuelle Rasool-saken. De mener det fordi Elden representerer en mann som er siktet i søstersaken som brasiliansk politi helerietterforsker i Natal.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
ØNSKER IKKE ELDEN: Aktor Olav Hovstad (til høyre) har bedt dommeren i saken se på om John Christian Elden er inhabil i den aktuelle Rasool-saken. De mener det fordi Elden representerer en mann som er siktet i søstersaken som brasiliansk politi helerietterforsker i Natal. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Advokat John Christian Elden har møtt opp i Rasool-rettssaken som medforsvarer for en av Rasool-bødrene - Ghulam Abbas (32). Advokat Arild Holden hos Advokatfirmaet Elden var Abbas´ forsvarer i Oslo tingretts behandling av saken og står som hovedforsvarer også nå.

Politiet mener at John Christian Elden er inhabil som medforsvarer for Abbas i den omfattende Rasool-saken, «Operasjon Nemesis», som gjelder heleri av leiligheter i Oslo og i Natal i Brasil, biler, merkeklær og smykker. Politiet mener også at Rasool-familiene, og spesielt de seks brødrene, står bak hvitvasking av millioner av kroner.

Politiet reagerer kraftig på at profilerte Elden skal sitte sammen med Holden ved siden av tiltalte Ghulam Abbas i Borgarting lagmannsrett i dag.

Politiet mener han er inhabil fordi han har og fortsatt representerer en finansmann som er involvert i søstersaken, «Operasjon Paradis» som politimyndighetene i Brasil etterforsker - trondheimsmannen Trygve Kristiansen. Mannen er siktet i Brasil.

Er mistenkt og skal vitne
- Kristiansen er mistenkt i vår sak og det vil gjennomføres vitneavhør av ham i denne saken. Det er mulig at han vil komme med opplysninger som vil påvirke saken til Abbas. Derfor kan Elden sin jobb ha motstridende hensikter og han blir inhabil i saken. Vi ønsker ikke at han skal være i denne saken, sier aktor politiadvokat Olav Hofstad i Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Han sier aktoratet vanligvis ikke bryr seg så veldig om slike konflikter, men at de i denne saken velger å være prinsippfaste.
Han påpeker også at etterforskningen i Brasil gjelder mange av de samme sakene som i Norge.

- Vi frykter at Elden kan komme til å råd gi Kristiansen til å ikke forklare seg for eksempel. Det som er best for han, er nødvendigvis ikke det beste for Abbas og omvendt. Det er uheldig, sier han.

Prosessfullmektig
- Det er riktig at jeg representerer han, men det er ikke som forsvarer og ikke i den konkrete saken. I Brasil-saken har personen en egen brasiliansk forsvarer. Jeg representerer han som prosessfullmektig i en sivil sak mot norske Økokrim og politiet i Oslo. Jeg kan ikke se at dette er noe tema en gang, sier John Christian Elden til Dagbladet.

Elden fikk klagebrevet fra aktor Olav Hovstad i forrige uke. Elden sier han har redegjort for saken. Nå er det opptil hoveddommer i lagmannsretten, formann Erik Melander, å avgjøre om Elden er inhabil.

Advokatene i den svært omfattende saken, har ikke fått startet sin jobb i retten ennå. Aktor for påtalemyndighetene, Olav Hovstad, har så langt hatt ordet. Han holder et omfattende innledningsforedrag der han går gjennom og forsøker å forklare sakens kompliserte materie.

Vill inndra foreldrenes leilighet
Han har allerede varslet at de ønsker å inndra Rasool-familiens leiligheter, blant annet leiligheten som foreldrene, som også står tiltalt i saken, bor i dag sammen med noen av sønnene.

Politiet mener Rasool-brødrene har levd nesten utelukkende av straffbart utbytte.

- De seks brødrene har skaffet penger og dratt det inn i familien. De andre har bidratt med bistand til heleriene, sa Hovstad i sitt innledningeforedrag.

Bare fem av Rasool-brødrene står tiltalte i saken. Den eldste broren, og antatt B-gjengleder Shahid Rasool, sitter stadig varetektsfengsla i Brasil. I tillegg er foreldrene på 66 og 57 år tiltalt.

I tillegg er kona til brasilfengslede Rashid tiltalt. Alle erklærte seg uskyldige etter tiltalen tidligere i dag, bortsett fra en av brødrene, en 21-åring, som innrømmet å ha skrevet under salgspapirer med farens navn og for å ha framlagt falske lønnslipper for å få lån i Lillestrøm sparebank.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media