BLIR BORTVIST: Maasai-folket må finne seg en annen plass å bo hvis regjeringen i Tanzania setter til livs planen om å vie landområdet til turistjakt. Bildet er tatt i landsbyen Ewuaso Kedong. Foto: Carl de Souza / AFP
BLIR BORTVIST: Maasai-folket må finne seg en annen plass å bo hvis regjeringen i Tanzania setter til livs planen om å vie landområdet til turistjakt. Bildet er tatt i landsbyen Ewuaso Kedong. Foto: Carl de Souza / AFPVis mer

Vil kaste ut Masai-folket for at turistene skal få skyte løver

Menneskerettsorganisasjonen frykter blodige scener.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Masai-folket i Tanzania risikerer å bli kastet ut fra sine hjem, der de har oppholdt seg i flere generasjoner, fordi regjereingen planlegger å bruke områdene til kommersiell jakt på løver og leoparder.

Regjerinen vil tjene penger på at turister kommer for å skyte elefanter, løver, bøffel og gepard. Dette er helt lovlig.

- Regjeringen stripper landområdet. Ikke for bevaring men for kommersiell jakt. Masai-folket blir kastet ut av et området som investorene drar nytte av, sier Samwell Nangira, aktivist og bosatt i Loliondo-området, til Global Post.

Masai-folket teller rundt en million mennesker og holder til savanneområdet øst for Victoriasjøen i Kenya og Tanzania.

Området er tiltenkt gjester av firmaet Ortello Business Corporation, som er et firma fra De forente arabiske emirater, som har fått benytte seg av området i 21 år.

Like stort som Vestfold Nå vil altså regjeringen at beboere skal fjernes fra hele landområdet, som er på 1550 kvadratkilometer.

Det er omtrent like stort som 217 000 fotballbaner, eller nesten like stort som Vestfold fylke.

En lov fra 2009 sier at landsbyer ikke kan overlappe områder der jakting pågår, og det skal ligge til grunn for at regjeringen ikke ønsker å ha folket boende i området.

Underskriftskampanje Organisasjonen Avaaz publiserte nylig et brev fra Maasai-fellesskapet i Ngorongo-distriktet der det varsles om en global protest mot regjeringens plan.

«Regjeringen har nettopp annonsert at de planlegger å sparke tusenvis av våre familier ut av våre landområder slik at velstående turister kan bruke dem til å skyte løver og leoparder», heter det i brevet.

Organisasjonen melder at de har mottatt mer enn 1,7 millioner underksrifter på at Tanzanias President Jakaya Kikwete skal motsette seg utkastelse av Masai-folket.

Bodd der i generasjoner Det strides også om hvem som eier landområdene. Nangira mener landet tilhører Maasai-folket fordi de har bodd der siden tidenes morgen.

- Alle landområdene tilhører presidenten i dette landet. Det er bare til disposisjon for menneskene, sier natur- og turistminister Khamis Kagasheki nylig.

Han mener at regjeringen gir Masai-folket mulighet til å bruke alle områder bortsett fra villmarka.

Nangira mener ministeren er enten feilinformert eller så villeder han Masai-folket.

Frykter dødsfall Jo Woodman, veteran ved menneskerettighetsorganisasjonen Survival International, mener samfunnet trenger en bærekraftig og funksjonerende løsning på problemet.

- Forrige gang Masai-folket ble kaster ut, i 2009, førte det raskt til vold. Flere hjem ble brent ned til grunnen, folk ble banket opp og arrestert, sier Woodman.

Han frykter at det kan bli verre scener denne gangen.

- Det er vår største frykt at mennesker blir presset, banket eller drept, sier han.

LØVEJAKT: Regjeringen i Tanzania vil kaste ut innbyggere for å gjøre et stort område om til jaktområde for turister som er villige til å betale en slant for å gå på løvejakt. Foto: Thomas Mukoya / Reuters
LØVEJAKT: Regjeringen i Tanzania vil kaste ut innbyggere for å gjøre et stort område om til jaktområde for turister som er villige til å betale en slant for å gå på løvejakt. Foto: Thomas Mukoya / Reuters Vis mer