Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil kaste ut StatoilHydro

Venstre vil gjøre olje- og energidepartementet om til et klimadepartement og kaste ut StatoilHydro dersom de kommer i regjering.

KLIMADEPARTEMENT: Venstre vil jobbe hardt for å gjøre om olje-og energidepartementet til et departement for klima og fornybar energi. StatoilHydro og de andre oljeselskapene må flyttes over til Næringsdepartementet, mener Venstre-leder Lars Sponheim. Foto: Scanpix
KLIMADEPARTEMENT: Venstre vil jobbe hardt for å gjøre om olje-og energidepartementet til et departement for klima og fornybar energi. StatoilHydro og de andre oljeselskapene må flyttes over til Næringsdepartementet, mener Venstre-leder Lars Sponheim. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): - Vi når ikke lavutslippsamfunnet uten en total omlegging av energipolitikken. Et departement som er opptatt av å optimalisere StatoilHydros interesser, vil ikke klare det, sier Venstre-leder Lars Sponheim til Dagbladet.

Derfor vil han flytte oljeselskapene og oljeinteressene til næringsdepartementet sammen med de andre selskapene staten eier eller er medeier i.

Nødvendig opprydning
- Da skiller vi mellom selskapenes eierinteresser og staten som myndighet. I dag er rollene sauset sammen. Departementet sitter på begge sider av bordet. Her trengs en opprydning. Så lenge eierskapet til Statoil ligger her, blir fokuset å tjene mest mulig penger på oljeutvinning. I dag er olje- og energidepartementet et oljeutvinningsdepartement. Statoil-interessene må vekk, og vi må lage et departement med fokus på klima og fornybar energi, sier Sponheim.

I dag har olje- og energidepartementet ansvar for å ivareta statens direkte økonomiske engasjement (SDØE), statens eierandeler i StatoilHydro ASA, Petoro AS og Gassco AS. I tillegg har Olje- og energidepartementet ansvaret for Statens petroleumsforsikringsfond.

Fra fossilt samfunn
- Betyr det at miljøverndepartementets rolle svekkes?

- Nei, miljøverndepartementet må fortsette som en klar og tydelig stemme for miljøvern. Men virkemidlene for å gå fra et fossil til et fornybart samfunn ligger i olje- og energidepartementet, sier Sponheim.

Han sier Venstre vil stå hardt å for å få til en endring av departementet dersom hans parti kommer i regjering.

- Bør det også være en statsråd fra Venstre i dette departementet?

- Det får vi komme tilbake til, men vi må sette inn et helt annet trykk for å nå lavutslippsamfunnet, sier Sponheim.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media