Vil kastrere overgripere

Flere steder i Afrika tror man at sex med en jomfru kurerer AIDS. Nå vil den zambiske regjeringen kastrere menn som voldtar barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barnevoldtekter er et økende problem i Zambia. Nå krever medlemmer av regjeringen at voldtektforbryterne blir kastrert.

Kravet fremmes av regjeringens justiskomité, som ofte setter standarden for nye lover.

- Kravet er et resultat av de utallige tilfellene av barnebesudling i dette landet, sier Amos Nakalonga, som er formann i Committee on Legal Affairs, Good Governance and Human Rights.

«Kur mot AIDS»

Enkelte steder i Zambia er det en utbredt oppfatning at man blir kurert for AIDS hvis man har sex med en jomfru. Det kan ha resultert i at babyer helt ned i tre måneders alder er blitt voldtatt.

Rundt 20 prosent av innbyggerne i Zambia er hiv-positive. De mange voldtektene er en av årsakene til den stadig økende forekomsten av unge, hiv-positive jenter.

- Verdsetter dyr mer enn barn?

- Det er for barbarisk til at det skal ha lov til å skje, sier Nakalonga til BBC's Network Africa.

Han mener at de eksisterende lovene ikke er avskrekkende nok. Flere kvinnerettighetsforkjempere støtter det nye lovforslaget.

Ifølge en av dem, Grace Kanyanga, risikerer kvegtyver 25 års fengsel, mens en som voldtar barn får ett eller to år.

- Verdsetter vi dyr mer enn våre barn? spør hun.

- Jeg synes ikke kastrering er noe i forhold til å ha voldtatt en ni måneder gammel jente, sier hun til BBC News Online.

Myten om jomfru-kuren stammer tilbake til 1700-tallet, hvor det var en utbredt oppfatning at samleie med en jomfru ville kurere alvorlige og dødelige kjønnssykdommer som gonorre og syfilis.

  • Les mer om «jomfru-kuren» her.
GROTESKE VOLDTEKTSSTATISTIKKER: Ifølge politiet ble det rapportert så mange som 400 tilfeller av overgrep mot barn i første halvdel av 2003 - som er en økning på voldsomme 68 prosent fra året før.<br>(Illustrasjonsfoto