Vil kastrere pus

STAVANGER (Dagbladet): Dyrebeskytter Kari Mills i Stavanger deler hus med 85 steriliserte løskatter. Nå vil hun kastrere og sterilisere samtlige norske pusekatter de neste fem åra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det har aldri vært så mange hjemløse katter i Norge. Det eneste som kan forhindre en dyretragedie er at vi iverksetter massiv sterilisering og kastrering av alle norske katter, sier Mills, som er leder for Dyrebeskyttelsen i Sør-Rogaland.

Nesten daglig får Mills henvendelser om katter som lider rundt om i oljebyen. Ikke alle lar seg omplassere, og i dag har Mills 85 katter - alle sterilisert eller kastrert - boende i villaen sin. Mills har utallige historier om vanskjøtting og direkte mishandling av katter. Selv mener hun dette er resultat av at det er altfor mange katter i Norge i dag.

- Jeg får inn katter som er så avmagrede at de dør når de får mat. Mange er så mishandlet at de må avlives, forteller hun.

- Steriliser alle

Mills vil ikke løse problemet gjennom avliving:

- Ved å kastrere og sterilisere samtlige norske katter de kommende fem åra vil vi få gjort et godt innhogg i bestanden, som vil ha varig effekt.

- Vil ikke et femårig steriliseringsprogram skade bestanden?

- Nei, absolutt ikke. Det vil alltid være noen som unnslipper veterinærenes skalpeller. Et slikt tiltak vil bremse den eksplosive tilveksten. På den måten vil vi forhåpentligvis få opp kattenes status. I dag gis kattunger bort i hopetall. Derfor tror mange det ikke er så farlig å kaste dem ut, når de ikke er så søte lenger, sier Mills, og minner om at tamme katter ikke klarer seg hvis de plutselig blir satt på gata.

Flere aksjoner

Veterinær Kaja Stokstad på Hinna i Stavanger ønsker også å sette i gang en steriliseringsaksjon på landsbasis.

- Kontordamene på klinikken har tatt til orde for dette. De får daglig inn henvendelser om vanskjøttede katter og katter som må avlives. Vi synes dette er både leit og unødvendig, sier Stokstad.

I dag koster det en knapp tusenlapp å sterilisere en hunnkatt, mens kastrering av hannkatter utføres for halve prisen.

ADVARER: Kari Mills advarer mot en dyretragdie hvis det ikke iverksettes massiv sterilisering av alle norske katter.