Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil kjempe for å hindre dødsstraff

Far til Tjostolv Moland vil prøve alle kanaler for å unngå at sønnen blir drept i Kongo. - Dødsstraff blir det samme som mord, sier han.

BEKYMRET: Knut Moland, far til drapstiltalte Tjostolv Moland i Kongo, har ingen tro på rettssystemet i Kisangani. FOTO:TORBJØRN BERG/DAGBLADET
BEKYMRET: Knut Moland, far til drapstiltalte Tjostolv Moland i Kongo, har ingen tro på rettssystemet i Kisangani. FOTO:TORBJØRN BERG/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Far til drapstiltalte Tjostolv Moland (28) følger rettssaken i Kongo minutt for minutt via norske nettaviser. Dagbladet snakket med ham like etter at aktor i Kongo, Jacob Samwaka, la ned påstand om dødsstraff for sønnen hans og drapstiltalte Joshua French (27) i ettermiddag.

- Hvis de får dødsstraff, er det mord og ingenting annet. Jeg vil kjempe i alle kanaler for å unngå at dette skjer, sier Knut Moland til Dagbladet.

Bekymret
Han gikk ut allerede på et tidlig tidspunkt og sa at han var overbevist om at det ble dødsstraff.

- Nå går det kanskje som jeg fryktet. Men hvis kongolesiske myndigheter gjør dette, henretter de samtidig sine egne muligheter for å få penger. Likevel er jeg bekymret, sier Moland.

Erstatningskrav
I går ble det klart at staten Kongo krever 500 milliarder dollar - 3038 milliarder kroner - fra staten Norge og de tiltalte, fordi Moland og French angivelig har handlet på oppdrag fra Norge.

Enka etter offeret har framsatt et samlet krav i retten på 17 millioner dollar.

I tillegg har vitnene som satt i bilen drapsdagen framsatt krav i retten på 10 millioner dollar hver.

- Vanvittig
- Disse summen er vanvittige og har ingenting med virkeligheten å gjøre. Kravene må komme ned på et nivå som Tjostolv og French kan klare å betale tilbake i løpet av livet, sier far Moland.

Sist Knut Moland snakket med sønnen var forrige søndag.

- Da virket det som at Tjostolv var ved godt mot. Vi prøver å holde en munter tone med hverandre, sier han.

Han har ingen tro på at retten i Kisangani klarer å komme fram til en rettferdig dom.

- Bevisene de har lagt fram så langt, holder ikke mål. Hvis jeg drar ned til Kongo, blir jeg sikkert også fengslet, mistenkt for å være spion. Det er ville tilstander, sier han.

Ingen dødsdømt på seks år
Tall fra Amnesty International viser at ingen er blitt henrettet i Kongo siden 2003. Før dette var bruken av dødsstraff varierende, med noen år helt uten henrettelser og andre år der flere hundre dødsdommer ble fullbyrdet, spesielt mot slutten av 1990-tallet.

I 2008 ble minst 50 personer dømt til døden ved militære domstoler, opplyste Amnesty fredag.

- I tillegg kommer et uvisst, men trolig betraktelig antall utenomrettslige henrettelser — særlig i områder med væpnet konflikt. Mange blir tatt av væpnede styrker og rett og slett skutt uten tiltale eller dom, heter det i en e-post til NTB fra menneskerettsorganisasjonen.

I 2008 registrerte Amnesty henrettelser i to afrikanske land, nemlig Sudan (én eller flere) og Botswana (én). Mindre enn en tredjedel av de afrikanske landene sør for Sahara har gjennomført henrettelser i de siste ti årene.

Fullbyrder ikke
Kongos praksis med å avsi dødsdommer - men aldri å fullbyrde dem - er ganske vanlig i Afrika. Dette skaper en svært usikker situasjon for de dømte og deres pårørende, siden deres liv da gjerne avhenger av de enkelte makthavernes godvilje, framholder Amnesty.

Afrika-ekspert og Fafo-forsker Morten Bøås har ikke tro på at det blir dødsstraff i Kongo for nordmennene.

- Skulle det bli idømt en dødstraff, så vil ikke den bli effektuert. Hvis det blir en fellende dom, ser vi heller muligheten for idømmelse av en langvarig fengselsstraff, sier Bøås til TV 2 Nyhetskanalen.

FORTSETTER: Rettssaken mot drapstiltalte Tjostolv Moland og Joshua French fortsetter fredag. Fredag kommer aktor med sin sluttprosedyre. Foto: TORGEIR KROKFJORD
FORTSETTER: Rettssaken mot drapstiltalte Tjostolv Moland og Joshua French fortsetter fredag. Fredag kommer aktor med sin sluttprosedyre. Foto: TORGEIR KROKFJORD Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling