Vil kjempe mot kreften

Da kongen lørdag ble meddelt at han har kreft i urinblæra, ga han umiddelbart uttrykk for at han vil kjempe mot sykdommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Forholdene tatt i betraktning er kongen i godt humør, sa kronprins Haakon til Dagbladet i går ettermiddag.

Det var kongen selv som ga kronprinsen beskjed om å takke folket for deres omtanke etter at han fikk den endelige kreftdiagnosen lørdag.

- Kongen har bedt meg fortelle at han setter pris på hilsener og all omtanke, sa kronprinsen.

Kampklar

Kongen selv er kampklar i forhold til sykdommen. Ifølge venner skal han tidligere ha vært svært skeptisk til leger. Kongen har aldri vært alvorlig syk tidligere. Etter den første innleggelsen tirsdag, ble Kongen forberedt på at blodet i urinen kunne være et symptom på kreft.

Mot slutten av uka ble mistanken forsterket og ekspertene ved Radiumhospitalet ble koblet inn.

Lørdag fikk kongen den brutale beskjeden. Meldingen var hard å få, men kongen er innstilt på å kjempe og snakker i positive ordelag om operasjonen kommende mandag. Det er ventet at kongen vil være på sykehuset fram til 22. desember. Han vil være sykmeldt i 2- 3 måneder.

Alvorlig diagnose

Helga har vært tøff for kongefamilien. Lørdag fikk kongen diagnosen fra legene ved Rikshospitalet - vevsprøvene viste at han er rammet av kreft i urinblæra.

- Det er alltid et sjokk å få vite at man har kreft, men kongen tok det veldig bra. Han tok det som en mann, sa overlege ved Radiumhospitalet, Håkon Wæhre, under pressekonferansen på Slottet i går.

Gjennom helga har kongefamilien vært samlet. Søndag kveld ble kongen kjørt til Rikshospitalet etter at det på nytt ble påvist blod i urinen. Han ble utskrevet i morgentimene i går etter at legene i løpet av natta hadde stoppet blødningene ved å brenne av et blodkar.

Da kongehuset sendte ut innkalling til pressekonferanse klokka 09.00, var kongen tilbake i sin leilighet på Slottet. Samtidig som pressen ble informert om sykdommen, skal kongen ha vært i sin leilighet sammen med dronningen og kronprinsparet.

Søster på besøk

Utover dagen kom flere gjester til kongeparets leilighet. Hele kongefamilien står nå samlet. Ved tretida tente lakeiene levende lysene i vinduene på leilighet der familien var samlet. Kongens søster, prinsesse Ragnhild, var på besøk.

Den siste tida har det vært skrevet mye om forholdet mellom kongen og hans sju år eldre søster, prinsesse Ragnhild. Under kongeparets statsbesøk i Brasil i oktober avlyste kongeparet et planlagt besøk hos familien Lorentzen.

I går var både prinsesse Ragnhild og hennes mann, Erling Lorentzen, gjester på Slottet. De ankom vel klokka 15.00 og reiste vel en og en halv time seinere.

Også kronprinsparet var på Slottet helt fram til de sammen dro for å være med på markeringen av verdens hiv/aids-dag foran Stortinget. Etter planen var det bare kronprinsessen som skulle være til stede, men kronprinsen ønsket å benytte anledningen til å hilse folket fra sin far og støtte kronprinsessen i møtet med folket.

- Det var ikke noe hyggelig budskap å få, men vi er glad for at legene melder om gode prognoser. Legene er optimistiske og kongen blir frisk, sa Haakon til media.

Gråt

Kongens sykdom har vært et stort samtaleemne på Slottet etter den uventede innleggelsen forrige tirsdag. De ansatte har fulgt med i spenning, kreftdiagnosen er det de har fryktet mest.

Samtidig med pressekonferansen i går ble alle ansatte samlet til et allmøte på Slottet der kabinettssekretær Berit Tversland informerte hele staben om den alvorlige diagnosen.

Alle ansatte tok beskjeden om kongens sykdom svært tungt. Flere skal ha grått da de fikk beskjeden.

- De ansatte syntes dette var en tung beskjed å få. Samtidig er de glade for det legene sier om at kongen vil bli frisk etter kreftbehandlingen, sier informasjonssjef Wenche Rasch til Dagbladet.

Mange av de ansatte har jobbet for kongen i flere tiår og føler et nært vennskap til sin sjef. Kongen skal i går ikke ha møtt sine ansatte. Flere ansatte skal ha sendt hilsener til kongeparets leilighet.

Vil holde folket orientert

Kong Harald ønsker at folket skal få god informasjon om sin sykdom.

Han valgte derfor å løse sine leger fra taushetsplikten, slik at folket skulle få riktig og utfyllende informasjon.

Etter det Dagbladet erfarer tok kongen denne beslutningen ganske umiddelbart etter at han fikk den tunge beskjeden lørdag.

Pressekonferansen i går var planlagt uavhengig av innleggelsen søndag kveld, da Slottet hadde fått beskjed om at de sikre prøveresultatene ville foreligge.

Kongen mottok i går flere lykkønskninger og blomster fra kjente og ukjente som ønsket å vise sin omtanke. Slottet mottok også hilsener fra flere av de andre europeiske kongehusene, blant annet det nederlandske kongehuset.

PÅ BESØK: Prinsesse Ragnhild og ektemannen Erling Lorentzen kom til Norge fra Brasil da hun hørte om kongens sykdom.
STØTTE: Folk kom til Slottet med blomster utover dagen i går.