Vil kjempe om hvert eneste hus

Etter blodige sammenstøt rev israelske sikkerhetsstyrker deler av bosettingen Amona på Vestbredden. Bosetterne lover at alt vil bli bygd opp igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AMONA (Dagbladet): Over 200 soldater, politifolk og israelske bosettere ble såret i kampene. «Slaget om Judea og Samaria har begynt», erklærte bosetterne, som tapte kampen om Gaza i fjor sommer. «Nazister» ropte de mot styrkene fra Israels politi og militære som var kommet for å sette en høyesterettsdom ut i livet.


Retten vedtok tidligere på dagen i går at ni hus bygd uten tillatelse skulle rives.
Kamphelikoptre svirret i lufta over området der tusener av soldater og politimenn med køller og hester var rigget til kamp. 5000 bosetterne og aktivister skulle tvinges vekk med makt slik at bulldoserne kunne begynne rivingen av husene.

Pepret styrkene

Med sine egne kropper og brennende bildekk forsøkte de svært unge bosetterne å sperre veien for styrkene. Mange hadde barrikadert seg på hustakene og pepret styrkene med stein, egg og maling. Også små barn var til stede. Politiet red rett inn i folkemengden og slo løs på dem med køller. Soldater brukte stiger og for å komme seg opp på hustakene. Det tok fire timer å få tømt husene. 40 personer ble arrestert.

100 utposter

Aksjonen betyr imidlertid ikke at bosetterne er jaget vekk for godt. Israelske myndigheter lar dem bli boende i de rundt 40 trailerne i området de kaller Amona.

-  Kom tilbake hit om et par år og du vil se nybygde hus overalt på denne åsen, forsikrer to israelske bosettere på 21 og 23 år.

Bosetterne hevder at Gud har gitt dem områdene, som er eid av palestinske familier.

AMONA:  Hamas, som vant det palestinske valget, nekter å anerkjenne staten Israel. Ultranasjonalistiske, israelske bosettere nekter å gi opp håpet om et Stor-Israel. Ingen klarer foreløpig å roe gemyttene. I går gikk israelske styrker til angrep på bosetterne i Amona på Vestbredden. Foto: Oded Balilt/AP/Scanpix
AMONA: Hamas, som vant det palestinske valget, nekter å anerkjenne staten Israel. Ultranasjonalistiske, israelske bosettere nekter å gi opp håpet om et Stor-Israel. Ingen klarer foreløpig å roe gemyttene. I går gikk israelske styrker til angrep på bosetterne i Amona på Vestbredden. Foto: Oded Balilt/AP/Scanpix Vis mer

Det fins i dag rundt 100 slike utposter på Vestbredden, og over halvparten av dem er etablert under Ariel Sharons tid som statsminister, ifølge den israelske fredsbevegelsen Peace Now.

Samtidig som staten anser utpostene for å være ulovlige, blir de ofte finansiert av israelske myndigheter. Både de permanente bosettingene og utpostene er uansett ulovlige. Folkeretten forbyr okkupanten å bosette sine egne borgere i okkuperte områder.

Som arabere

-  Soldatene behandler folk her som arabere, kommenterte det høyreekstreme medlemmet av Israels nasjonalforsamling Arieh Eldad, som brakk armen i sammenstøtene.

Hans kollega Effi Eitam, som går inn for å deportere alle palestinere fra de okkuperte områdene og Israel, sto blant de protesterende med blodet silende fra panna etter å ha blitt slått med køller.

Bosetterne frykter at den israelske regjeringen skal evakuere flere bosettinger på Vestbredden.

-  Hvis vi ikke gjør motstand vil Israel fortsette å gi opp områder, sier bosetteren Uriel Shub (18) til nyhetsbyrået AP.

Mye tyder på at frykten er berettiget. Israels fungerende statsminister Ehud Olmert vil trolig følge opp Sharons plan om å tømme de mer avsidesliggende israelske bosettingene på Vestbredden. Regjeringen mener en del av bosetningene må bort fordi den innser at drømmen om et Stor-Israel ikke er mulig å realisere, og at palestinerne må få sin egen stat for at «Israels jødiske karakter» skal bevares.

Kulturkollisjon

De religiøse bosetterne derimot, har ikke gitt opp drømmen om et Stor-Israel.

De to søstrene Dagbladet møter i Amona, bor i bosettingen Bet El ved Ramallah. De er kommet for å protestere mot rivingen og er forferdet over hvordan politiet og militæret farer fram. De føler seg sviktet av staten. Inntil nylig var de israelske sikkerhetsstyrkene bosetternes nærmeste allierte i koloniseringen av Vestbredden. Nå er alt snudd på hodet.

-  Vi tror på dette landet, på Israel, mens regjeringen, hæren og politiet har glemt våre felles verdier. Dette er en kulturkollisjon mellom dem som tror på jødenes rett til å være i Israel og de som ikke gjør det, mener de.

Hvordan søsterene og deres likesinnede noen gang skal kunne leve sammen med palestinerne er det vanskelig å fatte. Hamas, som vant det palestinske valget nylig, annerkjenner ikke engang at Israel eksisterer.

KAMPKLARE: Ultranasjonalistene i de okkuperte områdene føler seg sviktet av staten, som nå vil fjerne deler av bosettingene på Vestbredden. Denne skadde aksjonisten lover fortsatt kamp for bosetningene.
FJERNET MED MAKT: Ultranasjonalistene brukte seg selv som skjold under aksjonen i går. Her blir flere unge jenter fjernet med makt av en bulldoser.
VOLDSOMME OPPTØYER: Politiet red rett inn i folkemengden som var samlet og slo løs på dem med køller. I fire timer varte slaget om de ni ulovlig oppsatte husene i Amona.