Vil kjøpe mer fra Israel

Forsvaret ønsker å kjøpe mer militært utstyr fra israelske produsenter. De venter bare på Forsvarsdepartementets tillatelse. Men forsvarsministeren var i går ikke kjent med Forsvarets planer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarets overkommando (FO) jobbet i går med å sette sammen ei liste over tidligere kjøp av forsvarsmateriell fra Israel - etter krav fra forsvarsministeren. Denne lista skal gå helt tilbake til 1997, og skal vise flere kjøp fra Israel.

Etter det Dagbladet erfarer, skal den blant annet inneholde et kjøp av artillerigranater som ligger noen år tilbake.

- Vi ønsker ikke å offentliggjøre denne lista ennå, da vi ikke er ferdig med å samle informasjonen, sier pressetalsmann Per Høiby i FO.

Nye kjøp

Men Forsvaret har planer om å handle mer av israelske militærprodusenter. I slutten av februar sendte forsvaret over to planlagte innkjøp av israelsk forsvarsmateriell og -teknologi til Forsvarsdepartementet for godkjenning.

Forsvarets overkommando understreker at begge prosjektene ble igangsatt lenge før opptrappingen av konflikten i Midtøsten.

  • Forsvaret planlegger å forsterke pansringen av sine beltedrevne M113-transportpanservogner. Det er Kværner som skal lede prosjektet. Forsvaret vil at den israelske våpenprodusenten Raphael skal produsere minebeskyttelsesstoler til «nye» M113, som underleverandør.

Stolene vil beskytte soldatene fra minesplinter som trenger gjennom vognas armering. Avtalen er verdt om lag 20 millioner kroner. M113 er ofte utstyrt med en 12,7 millimeter mitraljøse, men kan også være utstyrt som ambulanser, sambandsvogner eller rakettutskytningsplattform.

Millionlisens

  • Den andre saken, som også venter på departementets godkjennelse, er også knyttet til M113-beltevogner. Noen av disse vognene utstyres som ledelsesvogner, og kalles da NM202. Forsvaret ønsker å kjøpe rettighetene til å produsere innredningen av disse vognene fra det israelske selskapet AOB ltd.

Deretter vil et norsk firma produsere innredningene på lisens. Rettighetene til lisensen vil trolig koste mellom to og tre millioner kroner.

- Disse prosjektene ble oversendt departementet i februar, og vi har ikke mottatt svar ennå. Vi regner med at de er gjenstand for normal saksgang, men kan ikke si noe om når en eventuell godkjenning vil komme, sier Per Høiby til Dagbladet.

Ikke informert

Ifølge pressetalsmann Rolf Kjos i Forsvarsdepartementet er forsvarsminister Kristin Krohn Devold ikke informert om disse prosjektene. Han sier at saken er til behandling i departementet, og at de foreløpig ikke er framlagt for statsråden.

- Forsvarsministeren ba i går om en redegjørelse om tidligere forsvarshandel med Israel og oversikt over prosjekter som er under behandling. Denne redegjørelsen utarbeides i Forsvarsdepartementet i samarbeid med Forsvarets overkommando, og vil være klar i dag. Da vil den politiske ledelsen ta stilling til disse prosjektene, sier Kjos til Dagbladet.

- Mitt ansvar

Forsvarsministerens plutselige interesse for våpenhandel med Israel ble vekket da Dagbladet i går avslørte at forsvaret hadde kjøpt 100000 israelske skudd av kaliber 12.7.

Det er andre gang på under to måneder Dagbladet har avslørt norsk våpenhandel med Israel som forsvarsministeren ikke har vært klar over.

Nå ønsker hun å vite hva Forsvaret egentlig driver med, og har bedt om en redegjørelse om all handel fra Israel.

- Jeg ønsker ikke å kjøpe militært utstyr fra Israel i den nåværende situasjonen. Alle slike innkjøp skal godkjennes av den politiske ledelsen. Det skjedde ikke i denne saken, og jeg har med umiddelbar effekt skjerpet rutinene så det ikke skal gjenta seg, sier Krohn Devold til Dagbladet.

Hun kaller kjøpet en glipp, men vil ikke si noe om hvem som er ansvarlig for å ha satt i gang handelen uten å informere den politiske ledelsen.

- Det vil jeg ikke kommentere. Det er uansett mitt ansvar, sier Krohn Devold.

PANSERVOGN: Forsvaret ønsker å forsterke pansringen på sine M113-pansertransportvogner. De vil at den israelske våpenprodusenten Raphael skal lage minebeskyttelsesstoler til personelltransportvogna.