Vil kjøre ut maten gratis

De streikende transportarbeiderne tilbyr å kjøre ut lagret mat gratis til institusjonene, før den blir ødelagt. Nå blir 4000 permittert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konflikten mellom Norsk Transportarbeiderforbund og Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) har pågått i snart to uker. Denne uka blir rundt 4000 arbeidstakere permittert på grunn av streiken, ifølge tall fra HSH.

Under sterkt press

Transportarbeiderforbundets leder Per Østvold mener motparten får stadig større problemer.

- Vi vet at grossistene taper store penger, og de vil miste store deler av maiomsetningen hvis dette fortsetter. Samtidig blir matvarer for millioner ødelagt.

- Setter det ekstra press på dere at store mengder matvarer må kastes?

- Egentlig ikke. Streik er et lovlig kampmiddel og får konsekvenser. Vi reagerer på at de kaster maten i stedet for å gi den bort til for eksempel institusjoner. Hvis de ønsket det, ville vi stått klar med dispensasjoner, og vi ville kjørt maten gratis. Dette er kynisk, sier Østvold.

Stengte matlagre

Arbeidsgiverne avviser at maten kan reddes unna fyllinga ved hjelp av dispensasjoner.

- Slikt er lett å si, men det er ikke sikkert at et tonn med bananer løser problemene ved et sykehus. Dessuten mangler det et apparat for å kjøre ut maten. Lagrene er stengt, det er ikke folk der. Den eneste måten å løse dette på, er å avblåse streiken, sier informasjonssjef Jarle Hammerstad i NSH.

Foreløpig har HSH bare gitt fire dispensasjoner. Det gjaldt steder uten eget lager, blant annet Rikshospitalet og Ullevål universitetssykehus.

Flere blir rammet

80 bedrifter rammes av streiken, ifølge en oversikt fra HSH. Blant disse er Prior, Norgården, Espeland, Mills, Kavli, Synnøve Finden, Delikat, Spis, Stabburet, Denja, Nordfjord Kjøtt, Nestlé og Hennig-Olsen Is.

- Nå kommer også permitteringer av uorganiserte på lagre som er tatt ut i streik, og det varsles permitteringer i butikkene. Dette dreier seg om noen hundre i tillegg, sier Jarle Hammerstad i HSH.

Store aktører som Tine og Gilde rammes i mindre grad fordi de har egen distribusjon.

Prior har nå 400 tonn egg på lager, og får inn rundt 1 million egg per dag. 10 millioner egg står i fare for å måtte ødelegges. Dette dreier seg om verdier for inntil 15 millioner kroner.

- Hvis streiken fortsetter, har vi ikke noe annet valg, sier markedsdirektør Arild Husefjeld i Prior.

LAGERET SVINNER: Kjøkkensjef Oddvar Henriksen vil gjerne ervere kaffe til pasientene ved sykehuset i Hamar, men lageret er snart tomt, og det mangler også andre varer.