Vil klage på rusbrusavgift

Fridtjof Frank Gundersen vil ikke finne seg i økt avgift på rusbrus. Han truer med å klage vedtaket inn for EFTAs overvåkingsorgan ESA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Enten må regjeringen la være å iverksette varslede avgiftsøkninger på rusbrus, eller så må ølavgiftene økes like mye, sier Fridtjof Frank Gundersen, tidligere stortingsrepresentant for Frp, og professor i internasjonal markedsrett til Aftenposten.

I 15 år har Gundersen kjempet mot norske alkoholmonopoler, avgifter og bestemmelser. Det var en klage fra Gundersen som førte til at rusbrusen havnet i butikkene, fordi EFTA-domstolen i en dom mot Norge kom til at øl og rusbrus med samme alkoholinnhold måtte sidestilles omsetningsmessig.

- Jeg vil ha frihet til å velge fritt hva jeg vil drikke fra hyllene i dagligvarebutikkene - på linje med hva de siviliserte landene i Europa har. Men det er jo sørgelig at veien dit må gå gjennom rusbrus, sier professoren som medgir at han aldri har smakt en dråpe av det.

Rettseksperter som kjenner EU- og EØS-systemet godt sier til Aftenposten at Norge allerede har to dommer mot seg i rusbrussaken og bør trå forsiktig.

- Jeg utelukker ikke at han kan vinne frem. Det er avhengig av handelsmønsteret med øl og rusbrus, sier en kilde.

(NTB)