VIL KLARGJØRE:  Statssekretær Henriette Westhrin sier at det skal bli klarere i rettighetsforskriften om når det kan brukes tvang overfor barnevernsbarn. Foto:Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
VIL KLARGJØRE: Statssekretær Henriette Westhrin sier at det skal bli klarere i rettighetsforskriften om når det kan brukes tvang overfor barnevernsbarn. Foto:Håkon Mosvold Larsen/ScanpixVis mer

Vil klargjøre tvangstiltak i barnevernet

Forskriften som gir barnevernet rett til å bruke tvang overfor barn skal bli tydeligere og vil bli utvidet. Et forslag om dette skal være klart i løpet av 14 dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Statssekretær Henriette Westhrin sier til Dagbladet at mange har ment at rettighetsforskriften er vanskelig å forstå, og at fylkesmennene har tolket den forskjellig ulike steder i landet.

- Vi vil foreta en tydeliggjøring og en utvidelse av forskriften. Det er noe vi hadde besluttet å gjøre før vi fikk den tragiske hendelsen i Bergen, sier Westhrin.

Hun undertreker at debatten om tvang er vanskelig, men viktig.

- Det er en viktig debatt, men det må ikke bli en lettvint debatt. Vi må hele tida vurdere hva som er barnets beste, sier Henriette Westhrin.

Gradert regelverk Barnevernloven gir muligheter til å bruke tvang i spesielle tilfeller i dag. Det gis anledning til kroppsvisitasjon, ransaking av rom og eiendeler, beslaglegging og tilintetgjøring av rusmidler og farlige gjenstander, og det kan brukes tvang ved tilbakeføring ved rømming. Det kan også settes begrensninger for barna til å bevege seg innenfor og utenfor institusjonen.

- Det er slik at regelverket er gradert og mulighetene for bruk av tvang er ulike i forhold til forskjellige saker. Bruk av tvang skal begrunnes og det skal gjøres under tilsyn, sier statssekretær Henriette Westhrin.

Forskningsoppdrag Departementet er også i gang med å evaluere organiseringen av barnevernet slik det er i dag, og som har sin basis tilbake til 2004. I dag er barnevernet delt i en kommunal og statlig del.

- Vi skal først dele ut forskningsoppdrag for dette området i høst. Forskningen vil pågå ut 2011. I 2012 skal vi følge opp slik at saker blir levert til Stortinget i løpet av denne perioden. I tillegg til forskningsbiten vil vi invitere alle aktører i barnevernet til konferanser der de kan gi oss tilbakespill. Det skal handle om alle i barnevern-debatten, sier Henriette Westhrin.