Brexit-kaoset fortsetter:

Vil kneble Johnson: - Galimatias

Boris Johnson ønsker nyvalg 15. oktober. Går ekspertens spådom i oppfyllelse, åpner det dørene for et «skittent» og «kynisk» spill om brexit.

KNEBLES: Etter en opphetet debatt tirsdag kveld, skal Underhuset onsdag debattere om de skal tvinge statsminister Boris Johnson til å be EU om enda en brexitutsettelse. Foto: NTB Scanpix
KNEBLES: Etter en opphetet debatt tirsdag kveld, skal Underhuset onsdag debattere om de skal tvinge statsminister Boris Johnson til å be EU om enda en brexitutsettelse. Foto: NTB ScanpixVis mer

SISTE: Boris Johnson ønsker nyvalg 15. oktober, skriver nyhetsbyrået AFP.

I dag vil det britiske parlamentet etter alt å dømme stemme for å kneble Storbritannias uforutsigbare statsminister Boris Johnson.

Får brexit-generalens motstandere det som de ønsker, vil Johnson også være bundet på sine hender og føtter.

Spørsmålet Underhuset i dag skal ta stilling til, er hvorvidt de skal lovpålegge Johnson å reise til Brussel for å be om nok en brexit-utsettelse, med mindre britene og EU kommer til enighet før 19. oktober - tolv dager før britene etter planen skal gjennomføre brexit.

Da er britene - igjen - like langt, ifølge Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad.

«Galimatias»

Han beskriver dramaet som utspilte seg i Storbritannia i går som «galimatias». Å kalle det kaotisk, har han gjort mange ganger før. Nå er situasjonen enda mer uoversiktlig.

Går den videre saksgangen slik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder, ser for seg, åpner det dørene for et «skittent, kynisk spill», ifølge Mustad.

Eller represalier, som det i praksis er.

Johnson kan nå nemlig få tilbake med samme mynt, slik Mustad analyserer situasjonen.

Brexit-kaoset

For å forstå hva Mustad mener, må man spole litt tilbake.

I grove trekk har brexit-prosessen stått på stedet hvil siden britenes forhenværende statsminister Theresa May framforhandlet en skilsmisseavtale med EU. Britene er ikke fornøyd med avtalen, og vil forhandle videre. EU mener seg ferdigforhandlet, og sier det ikke er mer å hente.

Etter nederlag på nederlag i parlamentet, ble Theresa May tvunget til å gå av. Etter et valg i Det konservative partiet, vant Boris Johnson partilederjobben, og dermed også nøklene til statsministerboligen i Downing Street 10.

Siden brexit-generalen Johnson tok over statsministerjobben i juli, har han hele tida lovt det britiske folk å gå ut av EU 31. oktober, koste hva det koste vil. I praksis vil det kunne bety en avtaleløs brexit, men det er det ikke flertall for i det britiske parlamentet.

Og det visste også Boris Johnson som i august annonserte at han vil suspendere det britiske parlamentet fra og med neste uke og fram til 14. oktober.

I praksis forsøkte Johnson å kneble parlamentet, for å tvinge gjennom en avtaleløs brexit. I går svarte parlamentet med samme mynt.

Hoppet av og ekskludert

Da klarte opposisjonen, med 328 mot 301 stemmer, å ta kontroll over dagsordenen i parlamentet. Det la grunnlaget for dagens avstemning om å sende Johnson til Brussel for å be om utsettelse.

- Vi er mellom barken og veden, og denne gangen er veden å foretrekke fremfor barken, sa konservative Sir Oliver Letwin, som kom med den formelle forespørselen.

Gårsdagens debatt i Underhuset var dramatisk av flere grunner.

Statsminister Boris Johnsen og De konservative startet dagen med et parlamentarisk flertall, og endte dagen i mindretall, da Phillip Lee hoppet av.

BYTTET: Den konservative parlamentarikeren Philip Lee leverte sin oppsigelse i dag. Han bytter til liberaldemokratene, og det betyr at Boris Johnson har mistet flertallet i Underhuset. Video: AP Vis mer

Under Boris Johnsons tale til parlamentet gikk bokstavelig talt Lee fra den ene siden til den andre. Han endte opp på benken ved siden av Liberaldemokratene.

Før avstemningen advarte statsminister Johnson mot å stemme for opposisjonens forslag, og sa at det åpner dørene for nyvalg.

Men Johnsons advarsler ble ikke tatt til følge. Selv 21 av hans partifeller gikk mot ham, og har i dag fått beskjed om at de vil bli kastet ut av partiet for å ha trosset statsministeren.

Skittent spill

Men selv om opposisjonens leder, Labour-leder Jeremy Corbyn, har siklet etter et nyvalg siden før Boris Johnson ble statsminister, vil Corbyn og Labour neppe støtte Johnsons eventuelle forslag om nyvalg, tror Mustad.

For å oppløse parlamentet og utlyse nyvalg, trenger forslaget 2/3 flertall i parlamentet. Det må Johnson eventuelt lete lenge etter.

- Labour og Corbyn sier nå at de ikke vil støtte forslaget om nyvalg, fordi de ikke vil spille spillet til Johnson. Corbyn vil utelukke en avtaleløs brexit, før han vil forplikte seg til et nyvalg, sier Mustad.

I praksis er dette represaliene, forteller Mustad.

- Nå vil Labour spille det samme skitne, kyniske spillet som Johnson har spilt i flere uker. Labour og parlamentet svarer nå med samme mynt, sier Storbritannia-eksperten.

«Ydmyket»

Han beskriver Johnsons taktikk som «høyt spill», og mener reaksjonene statsministeren har fått, til dels var å regne med.

- Johnson har utfordret konstitusjonen, partimedlemmene og Underhuset med en hard linje og tøff retorikk. Det får han nå tilbake i fleisen. Han er blitt ydmyket, og det kan bli virkelig ille i kveld, sier Mustad.

Stemmer Underhuset for å kneble Johnson i kveld, vil det i praksis gi Underhuset mer makt i forhandlingene med EU. I første omgang vil det også - trolig - utsette brexit fram til 31. januar.

BLANDA DROPS: Slik presenterer britiske medier nyheten om sin nye statsminister, Boris Johnson. Video: AP. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Vis mer

Etter alt dette, hva er så enden på visa?

Det kommer an på hva som skjer i kveld, mener Mustad, som tar forbehold om at avstemningen går gjennom, og at det ikke er flertall for nyvalg.

- Håpet til Underhuset er at de får vedtatt denne loven før parlamentet suspenderes neste uke. Da vil Johnson måtte reise tilbake til Brussel, og i første omgang be om brexit-utsettelse fram til 31. januar. Da mister i praksis regjeringen deler av sin forhandlingsmakt, sier Mustad.

Og da er Storbritannia i praksis like langt - igjen.

EU sier fremdeles at de er ferdigforhandlet, og britene er fremdeles ikke fornøyd med det som er framforhandlet.