Angrepet på Kongressen:

Vil knekke Trump-prins

Den amerikanske senatoren Josh Hawley blir beskyldt for å i stor grad ha skylden for å «inspirere en av de mest hjerteskjærende dagene i moderne amerikansk historie».

BLIR ANKLAGET: Senatoren og republikaneren Josh Hawley blir beskyldt for å ha medvirket til den voldelige stormingen av Kongressen 6. januar. Foto: GREG NASH/ AP / NTB
BLIR ANKLAGET: Senatoren og republikaneren Josh Hawley blir beskyldt for å ha medvirket til den voldelige stormingen av Kongressen 6. januar. Foto: GREG NASH/ AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Senatoren og republikaneren Josh Hawley (41) fra Missouri er blant dem som har stått i bresjen for protesten mot Joe Bidens valgseier. Senatoren har tidligere blitt omtalt som en av Donald Trumps mulige arvtakere i partiet - og han har de siste fire årene forsøkt å posisjonere seg til å bli en som Trump-tilhengere kan omfavne i framtida.

Etter stormingen av Kongressen 6. januar har han imidlertid blitt anklaget for å i stor grad ha skylden for å «inspirere en av de mest hjerteskjærende dagene i moderne amerikansk historie», på lederplass i avisa Kansas City Star, ei avis i delstaten hans.

Ifølge amerikanske Vouge skal Hawley ha blitt avbildet da han knyttet neven som en støtteerklæring til Trump-tilhengerne som hadde møtt opp utenfor Kongressen i forkant av stormingen.

- Han virket som en person som var en flink og potent politiker, men der de politiske ambisjonene løpt løpsk for han. Han viste seg å ha litt for mange ambisjoner i forhold til politisk kløkt, sier USA-ekspert Svein Melby, seniorforsker ved Instiutt for forsvarsstudier (IFS), til Dagbladet.

Hawley er den yngste sittende senatoren, og blir ifølge NBC news ansett som en mulig republikansk presidentkandidat i 2024.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer