Angrepet på Kongressen:

Vil knekke Trump-prins

Den amerikanske senatoren Josh Hawley blir beskyldt for å i stor grad ha skylden for å «inspirere en av de mest hjerteskjærende dagene i moderne amerikansk historie».

BLIR ANKLAGET: Senatoren og republikaneren Josh Hawley blir beskyldt for å ha medvirket til den voldelige stormingen av Kongressen 6. januar. Foto: GREG NASH/ AP / NTB
BLIR ANKLAGET: Senatoren og republikaneren Josh Hawley blir beskyldt for å ha medvirket til den voldelige stormingen av Kongressen 6. januar. Foto: GREG NASH/ AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Senatoren og republikaneren Josh Hawley (41) fra Missouri er blant dem som har stått i bresjen for protesten mot Joe Bidens valgseier. Senatoren har tidligere blitt omtalt som en av Donald Trumps mulige arvtakere i partiet - og han har de siste fire årene forsøkt å posisjonere seg til å bli en som Trump-tilhengere kan omfavne i framtida.

Etter stormingen av Kongressen 6. januar har han imidlertid blitt anklaget for å i stor grad ha skylden for å «inspirere en av de mest hjerteskjærende dagene i moderne amerikansk historie», på lederplass i avisa Kansas City Star, ei avis i delstaten hans.

Ifølge amerikanske Vouge skal Hawley ha blitt avbildet da han knyttet neven som en støtteerklæring til Trump-tilhengerne som hadde møtt opp utenfor Kongressen i forkant av stormingen.

- Han virket som en person som var en flink og potent politiker, men der de politiske ambisjonene løpt løpsk for han. Han viste seg å ha litt for mange ambisjoner i forhold til politisk kløkt, sier USA-ekspert Svein Melby, seniorforsker ved Instiutt for forsvarsstudier (IFS), til Dagbladet.

Hawley er den yngste sittende senatoren, og blir ifølge NBC news ansett som en mulig republikansk presidentkandidat i 2024.

Under opptøyene i USA 6. januar, var frontfiguren for store deler av demonstrantene en mystisk mann iført horn og pels på hodet. Hvem er egentlig denne mannen? Vis mer

Deler skyld med Donald Trump

I kjølvannet av anklagene har imidlertid en såkalt «super PAC» blitt startet med formål om å beseire Hawley neste gang han stiller til valg. Tidligere ansatte av demokraten Claire McCaskill, som tapte gjenvalget i 2018 mot Hawley, står bak, ifølge The New York Times.

En politisk handlingskomite, også kalt PAC, er en orga­ni­sa­sjon som gjen­nom­fører en kam­panje enten for eller mot en poli­tisk kan­didat, poli­tisk sak eller poli­tisk lov­giv­ning.

«Senatorer sverger en ed til grunnloven og en lojalitet til dette landet, ikke til å hjelpe og bistå et kupp-forsøk på begge», heter det i den første annonsen til super PAC-en, publisert fredag.

De mener at Hawley «satser på at de samme høyreekstreme, nasjonalistiske pøbelene som støttet Donald Trump, vil sette ham i Det hvite hus for å fortsette Trumps arbeid».

Gruppen går under navnet «Just Oust Seditious Hacks», med forkortelsen JOSH.

«JOSH PAC vil kjøre en permanent kampanje for å stoppe ham nå», sa de i en uttalelse.

- Slått tilbake som en bumerang

HARDE SENGER: Nasjonalgarden som holder vakt ved kongressbygningen må de også ha hvile. Bilder: NTB Vis mer

Josh Hawley gikk tidlig ut og erklærte at han støttet Trumps påstander om valgfusk, og at han ikke ville godkjenne valgresultatene fra delstater som blant annet Pennsylvania og Arizona.

Etter opprøret skal Hawley imidlertid ha fordømt volden på Kongressen, og sagt at han motsatte seg velgerne for å gi stemme til sine valgmenn i Missouri, en stat Trump vant, ifølge NBC News.

Sammen med senatoren Ted Cruz blir han imidlertid anklaget for å være medansvarlig av stormingen av kongressen.

- Hawley sin politiske karriere er skadet, og antakelig ferdigkjørt i forhold til å stille til presidentvalg i 2024, sier USA-ekspert Melby.

Han tror Hawley ønsket å vinne politisk på grupperingene som står bak Trump - som et ledd i hans planer om å stille til valg i 2024.

- Det var en politisk kalkulasjon som lå bak, han skulle fri til disse velgerne, men så har det slått tilbake som en bumerang, mener Melby.

Han vil derimot ikke si at Hawley er ferdig i amerikansk politikk, men at presidentambisjonene er ødelagt.

Nekter å unnskylde

ANGREPET PÅ KONGRESSEN: Slik foregikk angrepet på kongressen 6.januar. VIDEO: AP Vis mer

Lørdag hadde bortimot 300 demonstranter samlet seg i sentrum av St. Louis for å oppfordre senatoren til å trekke seg, ifølge nyhetsbyrået AP. «Resign Hawley» ble malt med store, gule bokstaver midt på gata.

Bakgrunnen for demonstrasjonen skal være hans avvisning av Joe Bidens valgseier, selv etter angrepet på Kongressen.

Hawley skal imidlertid ha avvist oppfordringene om å trekke seg, og sagt at «han ikke vil be om unnskyldning for å ha gitt stemme til millioner som stiller spørsmål ved valgresultatet», til tross for overveldende bevis for at det ikke er avdekket omfattende valgfusk.

Flere framtredende Missouri- republikanere har angivelig tatt avstand fra Hawley siden opprøret. Tidligere senator John Danforth, GOP-giver Sam Fox og forretningsmann David Humphreys, skal ha uttrykt beklagelse over tidligere støtte til Hawley.

Trekker bok etter stormingen

INGEN ARRESTERT: Demonstransjonen som foregikk lørdag 9. januar skal ha gått rolig for seg, uten arrestasjoner. Foto: BILL GREENBLATT/UPI/Shutterstock/ NTB
INGEN ARRESTERT: Demonstransjonen som foregikk lørdag 9. januar skal ha gått rolig for seg, uten arrestasjoner. Foto: BILL GREENBLATT/UPI/Shutterstock/ NTB Vis mer

Ifølge CNN har det amerikanske forlaget Simon & Schuster annonsert at de ikke lenger vil publisere en planlagt bok fra Hawley.

- Etter å ha vært vitne til den urovekkende, dødelige opprøret som fant sted onsdag i Washington, DC, har Simon & Schuster besluttet å avbryte utgivelsen av senator Josh Hawleys kommende bok, sier forlaget i en uttalelse.

Boka, med tittelen «The Tyranny of Big Tech», skulle angivelig publiseres i juni 2021.

Boka skulle angivelig omhandle Hawleys argumentasjon for at store teknologiselskaper «representerer den største trusselen mot amerikansk frihet siden monopolene i den forgylte tidsalderen», melder CNN.

DEMONSTRERER: Om lag 300 demonstranter var samlet lørdag 9. januar 2021 utenfor det historiske Old Courthouse i sentrum av St. Louis, for å demonstrere mot Josh Hawley. Foto: Christian Gooden/St. Louis Post-Dispatch via AP/NTB
DEMONSTRERER: Om lag 300 demonstranter var samlet lørdag 9. januar 2021 utenfor det historiske Old Courthouse i sentrum av St. Louis, for å demonstrere mot Josh Hawley. Foto: Christian Gooden/St. Louis Post-Dispatch via AP/NTB Vis mer

Vil kjempe mot «cancel culture»

Hawley har kommentert uttalelsen fra forlaget Simon & Schuster på Twitter.

- Dette kan ikke være mer «orwellsk». Simon og Schuster avbryter kontrakten min fordi jeg representerte mine valgmenn og ledet en debatt på Senatgulvet om velgerintegritet, som de nå har besluttet å omdefinere som oppvigling.

Videre truet han med å ta bokforlaget til retten:

- La meg være tydelig, dette er ikke bare et kontraktbrudd. Det er et direkte angrep på den første endringen av grunnloven. Bare godkjent tale kan nå publiseres. Dette er venstresiden som ønsker å avlyse alle de ikke godkjenner. Jeg vil kjempe mot «cancel culture» med alt jeg har. Vi ses i retten.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer