CANNABIS: Kripos har avdekket en betydelig innførselåre for narkotika, som knyttes til gjengmiljøer i Oslo. Videoen viser omkring en tredel av beslaget. Video: Øistein Monsen Vis mer

Vil knuse gatesalget etter gigantbeslaget

Over 30 politifolk har den siste tida jobbet med å avsløre et gigantisk hasjnettverk i operasjon «Hubris». Kripos tror de vil finne mer.

Oppslagene om Oslo-politiet i 2018 har stort sett dreid seg om et økende antall skyteepisoder og knivstikkinger og et politi som i flere tilfeller har framstått som maktesløse overfor grupperinger av kriminelle.

I Operasjon «Hubris» mener imidlertid Kripos og Oslo-politiet at de nå har avslørt en helt sentral innførselsåre for cannabis til Norge etter et beslag av 600-700 kilo. Over 30 politifolk, bare i Kripos, har vært på saken.

- Gigantisk

STORE BESLAG: Leder for taktisk etterforskning i Kripos, Eivind Borge, viste fram hasj-beslaget som Kripos har gjort i forbindelse med operasjon «Hubris». Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
STORE BESLAG: Leder for taktisk etterforskning i Kripos, Eivind Borge, viste fram hasj-beslaget som Kripos har gjort i forbindelse med operasjon «Hubris». Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Ni personer er så langt pågrepet. Tre av dem i Innlandet politidistrikt forrige uke og seks i Oslo denne uka. To av de pågrepne er danske, resten norske statsborgere med ulik etnisk bakgrunn.

Leder i taktisk etterforskningsavdeling i Kripos, Eivind Borge, tror dette bare er starten.

- Det er et gigantisk beslag, og denne saken har et ordentlig potensial. I løpet av mine 20 år i politiet har jeg nesten ikke sett liknende. Det kan være snakk om tonnevis av cannabis, og vi er sikker på at det kommer mer saker. Forhåpentligvis kan dette beslaget få skikkelig innvirkning, sier Borge til Dagbladet.

Kripos viser villig fram et av storbeslagene på over 200 kilo som ble gjort i en Mercedes SUV idet den hadde passert inn til Norge. Bilen var fullstappet med cannabis som nå ligger trygt plassert på et beslagsrom. Kripos mener innførselen har pågått over ei tid, men operasjonen har nå vært intens.

Young Bloods

Seinest natt til torsdag gjennomførte politiet aksjoner der de pågrep personer med tilknytning til sakene. Politiet mener internasjonale multikriminelle er bakmenn, mens gjengmiljøer i Oslo er sentrale i mottakelsen og distribusjonen av de ulovlige stoffene.

- Vi utelukker ikke flere beslag i forbindelse med etterforskningen. Vi vet at det nylig er gjort betydelige beslag i Danmark, men kan ikke gå ytterligere inn på det nå. Vi kjører for fullt mot de internasjonale sporene her, sier Borge.

STORBESLAG: Anders Rasch-Olsen forteller at også Oslo-politiet hadde et beslag i hundrekilosklassen de knytter opp mot operasjon «Hubris». Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
STORBESLAG: Anders Rasch-Olsen forteller at også Oslo-politiet hadde et beslag i hundrekilosklassen de knytter opp mot operasjon «Hubris». Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

I tillegg knytter politiet storbeslaget den siste tida opp mot andre beslag i hundrekilosklassen tidligere denne måneden.

- Vi gjorde et bra beslag i starten av juni med flere hundre kilo. Vi ser koplinger i den saken til denne saken Kripos nå har. I utgangspunktet er det to forskjellige saker, men vi mener gjengmiljøet og blant annet Young Bloods får leveringer fra dette miljøet. Derfor retter vi fokus mot dem, sier leder for spesielle operasjoner i Oslo-politiet Anders Rasch-OIsen, til Dagbladet.

Lettet politimester

Saken har også ført til ordentlig mobilisering i Oslo-politiet, som den siste tida har måttet tåle mye kritikk for håndteringen av kriminelle gjenger i Oslo.

Politimester Hans Sverre Sjøvold sier i dag han er glad for å kunne legge fram resultater.

- Vi har jobba med gjengmiljøene lenge og har holdt på aktivt siden nyttårsskiftet. Der har vi gjort et betydelig antall pågripelser og betydelige beslag på både cannabis, heroin og amfetamin, sier Sjøvold til Dagbladet.

SLÅR NED: Politimester Hans Sverre Sjøvold (t.v.) og Kripos-topp Eivind Borge samarbeider om den store narkosaken. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SLÅR NED: Politimester Hans Sverre Sjøvold (t.v.) og Kripos-topp Eivind Borge samarbeider om den store narkosaken. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Det har vært flere voldelig konflikter i år. Ser dere en sammenheng mellom innføringen og omsetningen av cannabis og disse konfliktene?

- Det kan nok være det. Det har også vært interne stridigheter og revir-stridigheter. Det viktigste for oss er å ta bort grunnlaget for å drive, nemlig salg av cannabis. Derfor er dette et svært viktig beslag, sier Sjøvold.