Vil knuse geriljaen med gamle våpen

BERLIN (Dagbladet): Smilende, vinkende og tilsynelatende seierssikre sitter de makedonske soldatene på lastebilene som ruller inn i Tetovo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens NATO og EU starter et febrilsk krisediplomati, hevder den makedonske regjeringen at den forbereder det endelige oppgjøret med UCK-geriljaen.

Om den albanske geriljaen lar seg skremme av de makedonske sikkerhetsstyrkenes muskelspill med stridsvogner og et artilleri som er modne for hoggeriet, og av NATOs løfter om å stanse forsyningsveiene fra Kosovo, er en annen sak.

- De makedonske sikkerhetsstyrkene vil snart innlede den endelige operasjonen for å knuse terroristene. Dette skjer når våre kommandanter ute i felten vurderer risikoen for egne tap som minimale, sa regjeringstalsmann Antonio Milosovski til journalister i Skopje i går.

Rustent artilleri

Utover ettermiddagen rullet seks stridsvogner, fire pansrede kjøretøyer, tolv lastebiler og seks busser fullastet med soldater inn i Tetovo. Tidligere på dagen var fire gamle sovjetbygde stridsvogner fraktet inn i byen på lastebiler, mens hundretalls innbyggere flyktet fra byen. De fleste av flyktningene var albanere.

I åsen over byen brant fortsatt hus. Regjeringstalsmenn hevder at geriljaen stort sett er fordrevet fra stillingene de har inntatt i åsene den siste uka. Dette blir benektet av UCK-ledere, som påstår at deres styrke har økt fra 200 til 6000 mann i løpet av et par uker.

- Vi har ikke veket en meter trass i bombardementet fra regjeringsstyrkene. Tvert om er det er vi som driver dem til retrett i retning Skopje, hevdet en selvsikker UCK-kommandant som kalte seg Kusha på telefon til journalister.

Sultes ut

UCK-geriljaen har utstedt det de kaller en mobiliseringsordre til alle albanske menn i Makedonia. At det svirrer med rykter om at albanere i hæren vil desertere og vende våpnene den andre veien dersom de regulære makedonske styrkene blir satt inn, bidrar til å øke nervøsiteten.

Mens spenningen stiger, satser NATO på å sulte ut geriljaen ved å øke KFOR-styrken i Kosovo, for dermed å kunne skjerpe kontrollen langs grensa i Kosovo. Dette skal hindre geriljaen i å få flere soldater og våpen over grensa til Makedonia.

- Når forsyningsveiene fra Kosovo blir kuttet av, skal vi selv greie å slå ned opprørerne, sa den makedonske utenriksministeren Srdjan Kerim da han i går møtte NATO-generalsekretær lord George Robertson i Brussel.

Andre tviler på om dette ikke allerede er for seint. Geriljaen har hatt et par år til å forberede seg. Et medlem av den makedonske regjeringen sier til det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel at geriljaen har minst 2000 utdannede soldater langs grensa, mange med krigserfaringer fra Kosovo. Dessuten er grensa i det ulendte terrenget vanskelig å lukke hermetisk.

Full krig?

NATOs og EUs svar er å håpe på at geriljaen skal isoleres politisk. Da EUs ansvarlige for utenriks- og sikkerhetspolitikk, Javier Solana, reiste til Makedonia i går kveld, var ett av hans mål å hindre at de moderate albanske lederne trekker seg fra regjeringssamarbeidet med de slaviske makedonerne.

Mens FNs spesielle utsending for Balkan, Carl Bildt, sier at det hersker krig i Tetovo-området, mener NATO-generalsekretær lord Robertson fortsatt at krisa er forårsaket av en gruppe ekstremister som kan isoleres.

- Vi må ikke overdramatisere situasjonen, men beholde roen og sindigheten, sier den tyske utenriksministeren Joschka Fischer.

Den østerrikske utenriksministeren Benita Ferrero-Waldner var isolert blant EU-kolleger da hun i går tok til orde for å bringe krisa i Makedonia inn for FNs sikkerhetsråd med det mål å utvide mandatet til KFOR-styrken i Kosovo.

Den russiske presidenten Vladimir Putin mener at situasjonen i Makedonia nå er kommet ut av kontroll og roper på hardere tiltak.

USAs president George Bush er bekymret og vurderer «ikke-militære» midler for å hjelpe regjeringen i Makedonia.

- Vi får eventuelt vurdere en utvidelse av KFOR-mandatet når vi ser at det ikke strekker til, sier utenriksminister Fischer.

MUSEUMSVÅPEN: Makedonia satser på rå makt for å knuse UCK-geriljaen. I går rullet seks stridsvogner, fire pansrede personellkjøretøyer og et dusin lastebiler med soldater inn i Tetovo. Spørsmålet er om geriljaen lar seg skremme av gamle stridsvogner.
SKAL KNUSES: UCK-geriljaen hevder de har 6000 mann under våpen.