Vil knuse militsene

Drapene på uskyldige irakere vil ingen ende ta. Nå lover Iraks regjering å slå ned på de væpnede militsene i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JERUSALEM (Dagbladet): -  Enhver som bærer våpen ulovlig vil bli arrestert og betraktet som terrorist, sa generalmajor Abdel-Aziz Jasim i Iraks forsvarsdepartementet på en pressekonferanse i Bagdad i går.

Hvordan dette skal la seg gjøre i praksis er et helt annet spørsmål. En av de sjiamuslimske militsene kontrollerer mer eller mindre innenriksdepartementet, som har ansvaret for politiet og dets spesialstyrker.

Sadrs menn

En annen milits, den svartkledde Mehdi-hæren som ledes av den unge sjialederen Moqtada al-Sadr (31), kontrollerer en bydel med to millioner mennesker i Bagdad og deler av andre irakiske byer.

Mehdi-soldatene sto bak mange av hevndrapene etter bombingen av moskeen i Samarra forrige uke. Det var Sadrs menn som samme dag som bombingen dro den sunnimuslimske imamen Ahmed Nawwaf Abu Hamdi ut av en moské i bydelen al-Mustansiriyya i Bagdad, tok ham med seg til et ukjent sted og drepte ham. De skar også av ham kjønnsorganet, ifølge Dagbladets kilder i Bagdad.

Mehdi-militsen okkuperer ennå sunnimuslimske moskeer i Irak, samtidig som Moqtada al-Sadr sier at han vil utplassere de samme mennene for å beskytte de samme moskeene.

Sadr nekter for at hans menn er med på lynsjingen. Men da Sadr oppfordret til en slutt på blodbadet, avtok det betraktelig. Det stiller et stort spørsmålstegn ved Sadrs uttalelser, og viser dessuten at han kan kontrollere de svartkledde og har relativt stor makt over hvordan situasjonen i Irak utvikler seg videre.

Badr-brigadene

FARLIG NABOLAG:  Barn klatrer på en bombet bil i Bagdad. Granater drepte fire og skadet 16 mennesker i dette nabolaget i går. Foto: Hadi Mizban/AP/Scanpix
FARLIG NABOLAG: Barn klatrer på en bombet bil i Bagdad. Granater drepte fire og skadet 16 mennesker i dette nabolaget i går. Foto: Hadi Mizban/AP/Scanpix Vis mer

Enda sterkere enn Moqtadas svartkledde og væpnede Mehdi-menn er de langt bedre organiserte Badr-brigadene - trent av Irans revolusjonsgarde. De har fått innpass i innenriksdepartementet, ledet av tidligere Badr-offiser Bayan Jaber.

Ifølge FN står dødsskvadroner tilknyttet innenriksdepartementet og politiet bak de fleste likvideringene som skjer i Irak.

I løpet av en enkelt måned i fjor ble 1100 lik innlevert til Bagdads likhus. 900 av dem var blitt torturert eller likvidert, ifølge avisa Independent.

Forhandlinger

Sunnimuslimene trakk seg fra regjeringsforhandlingene torsdag i protest mot hevndrapene.

-  Vi går tilbake til forhandlingsbordet dersom sjiamilitsene trekker seg ut av moskeene våre, er kravet fra sunnilederen Adnan al-Dulaimi.

Andre sunnipolitikere krever at det sjiadominerte irakiske politiet overlater ansvaret for de hovedsakelig sunnimuslimske bydelene til sunnimuslimske soldater fra Iraks hær.

SJIALEDER: Moqtada al-Sadr.