Vil komme med nye beviser i voldtektssaken

Julian Assanges advokater varsler nye beviser, og under en kort høring i London i dag fikk Assange tillatelse til å bo i London under hovedhøringen i februar.

MØTTE I RETTEN: Advokat Mark Stephens (t.v), Assange og advokat Jennifer Robinson var fornøyd med dagens utfall i retten. Foto: Keith Hammett/Dagbladet
MØTTE I RETTEN: Advokat Mark Stephens (t.v), Assange og advokat Jennifer Robinson var fornøyd med dagens utfall i retten. Foto: Keith Hammett/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON/OSLO (Dagbladet): Dagens rettshøring i Belrash-domstolen sørøst i London i dag avgjørde at Sveriges begjæring om utlevering av WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange skal behandles 7.—8. februar, og at kausjonsbetingelsene endres til at han får bo i lokalene til journalistklubben Frontline Club i London mens høringen pågår.

Svenske myndigheter vil ha tak i Assange for angivelig å ha voldtatt en kvinne og begått seksuelle overgrep i landet.

Assange ble arrestert av britisk politi i november, men løslatt mot kausjon etter ni dager i fengsel. Som betingelse for løslatelsen må han bo på godset til en venn i Sør-England og melde seg for politiet hver dag.

Dagbladet var tilstede i Belmarsh-retten, og fulgte høringen tett.

Assange ankom retten klokka 10 norsk tid, mens retten startet 11.15, etter en liten forsinkelse på 15 minutter.

Under høringen kom det fram at Assanges advokater hadde nye beviser i saken, og etter at retten var satt 11.25 kom Assange og advokat Mark Stephens med uttalelser til pressen.

- Vårt arbeid fortsetter. Vi vil komme med ytterligere lekkasjer både i forbindelse med ambassadedokumentene og andre gjennom samarbeid med små og store aviser verden over, sa han.

Han gjorde det også klart at de nye bevisene vil gjøres tilgjengelig for pressen senere i dag.

Dagbladet fulgte høringen tett: Wikileaks-grunnlegger Julian Assange ankom retten i dag klokka 10 norsk tid og hilste kort på de over 150 pressefolkene som har samlet seg utenfor Belmarsh-rettssalen i Greenwich sørøst i London. Etterpå stilte seg i køen for å komme inn i rettslokalene sammen med de andre.

Klokka 11 var han på plass i rettsalen bak en glassvegg i retten mellom to politikvinner. Assange virker avslappet, og småprater med de to kvinnelige vaktene.

Høringen skulle opprinnelig starte klokka elleve, men av ukjente årsaker er den utsatt ti minutter.

Klokka 11.15 startet høringen, 15 minutter senere enn planlagt.

HILSTE PÅ PRESSEN: Her kommer Wikileaks-grunnlegger Julian Assange Belmarsh-rettssalen sørøst i London i dag. Foto: EPA/Andy Rain/Scanpix
HILSTE PÅ PRESSEN: Her kommer Wikileaks-grunnlegger Julian Assange Belmarsh-rettssalen sørøst i London i dag. Foto: EPA/Andy Rain/Scanpix Vis mer

Julian Assange bekrefter navn og adresse, før aktoratet ved Gemma Lindfield starter.

En av Assanges forsvarere, advokat Geoffrey Robertson, opplyser at de har nye beviser i saken, men mener disse bør legges fram under hovedhøringen i februar.

Lindfield sier hun ikke har fått tilstrekkelig informasjon om de nye bevisene, mens Robertson poengterer at han vil sende bevisene til retten minst tre uker før høringen 7. og 8. februar.

11.20:
Robertson tar også opp spørsmål om kausjonsbetingelsene, og vil at Assange skal få flytte nærmere retten i Melmarsh nettene før og under høringen i februar. Hvis ikke må han opp klokka tre på natta.

Assange sitter nå alvorlig med hendene i fanget, mens aktor Gemma Lindfield aksepterer endringer i vilkårene.

Dommeren avgjør at høringen skal starte 7. februar klokka 10, med samme restriksjoner i forbindelse med kausjonen, bortsett fra at han får bo i Frontline Clubs lokaler mens høringen pågår.

11.25:
Retten heves.

Kort oppsummert:
• Assanges advokater sier de har nye beviser som de vil bruke under høringen 7. og 8. februar.
• Assange får bo i lokalene til journalistklubben Frontline Club mens natta før og når høringen pågår i februar. Det er en endring i kausjonsbetingelsene. Frontline Club drives av Vaughan Smith, som eier herregården han har vært i husarrest siden før jul.