Vil kompromisse om Jerusalem

Israels statsminister Ehud Barak skal ha planene klare for et forslag om Jerusalem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israelere og palestinere skal nå ha diskutert alle de viktige spørsmålene de kom til Camp David for å drøfte. Flyktninger og grenser står på lista over stridsspørsmål hvor de må komme fram til en løsning. Av disse er Jerusalem det aller vanskeligste, og partene har derfor besluttet å begynne med det.

Ifølge en kilde nærforhandlingene skal Barak være klar til å legge fram et kompromissforslag. Dette skriver de israelske avisene Jerusalem Post og HaAretz i dag.

Ifølge HaAretz vil Barak foreslå en «relativt stor grad av selvstyre» for de palestinske nabolagene i Jerusalem. Han vil også forslå en utveksling av territorium. De jødiske nabolagene Ma'aleh Adumim og Givat Ze'ev inkorporeres i Jerusalem, mot at noen av de palestinske nabolagene blir en del av den palestinske staten.

Dette forslaget ble lagt fram for korrespondenter i Washington av Joseph Alpher, som leder Jaffee Center for Strategic Studies i Tel Aviv.

- Alt som gjelder Jerusalem ligger på bordet, uttalte han.

Samtidig er Jerusalem den hardeste nøtta å knekke i forhandlingene, og det er ikke sikkert at partene kommer til enighet.

Ifølge Alpher tror Barak fortsatt på et «udelt Jerusalem som Israels evige hovedstad». Men han forstår Jerusalems betydning for de tre verdensreligionene og det palestinske folket.