Vil kopiere norsk olje-eventyr

BAKU (Dagbladet): Leder Isa Gambar i det største opposisjonspartiet Musavat ønsker å overta presidentvervet i Aserbajdsjan. - Vi ønsker å gjøre landet vårt mer likt Norge, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har møtt Isa Gambar, som ønsker å sammenlikne Aserbajdsjan med Norge.

- Vi har mange fellestrekk, men det viktigste er at dere har utviklet en oljenasjon som vi har muligheter til å kopiere. Da må vi klare å fjerne korrupsjonen i statsapparatet og få gjennomført demokratiske valg, sier Isa Gambar.

Politisk samarbeid

Han ønsker et tettere politisk samarbeid mellom Norge og Aserbajdsjan.

- Det kan bli nyttig for begge land på sikt. Vi ønsker å få mer av det økonomiske overskuddet fra oljeressursene tilbakeført til befolkningen slik Norge har fått til gjennom mange år. Nå er vi dessverre bundet av avtaler som det sittende regimet har inngått med de vestlige oljeselskapene. Avtaler som gir oljeselskapene nesten hele overskuddet. Vi liker ikke å bli plyndret på denne måten.

Statoil-ros

Isa Gambar gir ros til Statoil, som han mener gir mer oppmerksomhet til samfunnet i Baku enn hva de andre vestlige oljeselskapene har gjort. Som leder av opposisjonspartiet er det likevel begrenset hva han kan gjøre for å støtte Statoils søknad om å bli operatør på D-blokkene i Kaspihavet.

- Vi vil bidra med å snakke positivt om Statoil i opinionen fordi vi tror det norske selskapet kan gi bedre vilkår for oljearbeiderne her i landet, sier Isa Gambar.

Han sier det er vanskelig å forutse om det er mulig å få til et regjeringsskifte på en fredelig måte i Aserbajdsjan.

- Vi håper i alle fall det. Vårt parti er innstilt på å jobbe med fredelige metoder og er klare til å overta så snart anledningen byr seg, sier Isa Gambar.