Sanna Marin

- Vil koste henne valget

Finlands statsminister har utvist tvilsom dømmekraft, mener finsk kommentator.

- OVER STREKEN: Dette bildet fra statsministerens kontor/TV-studio er langt mer alvorlig enn de tidligere publiserte festvideoene, mener politisk journalist, kommentator og forfatter Lauri Nurmi.
- OVER STREKEN: Dette bildet fra statsministerens kontor/TV-studio er langt mer alvorlig enn de tidligere publiserte festvideoene, mener politisk journalist, kommentator og forfatter Lauri Nurmi. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dansing er ikke så farlig, det er det mange som liker. Men bildet som ble publisert tirsdag, har virkelig skadet omdømmet hennes. I Finland, ikke nødvendigvis i utlandet. Men det er her det gjelder, sier Lauri Nurmi, politisk journalist i den finske partiuavhengige storavisa Aamulehti, til Dagbladet.

Han sier mellom 80 og 90 prosent av voksne finner må ha sett bildet, hvor to kvinner kysser hverandre toppløse inne i statsministerboligens kontor/TV-studio.

TØFF UKE: Den finske statsministeren Sanna Marin brast i gråt under en tale i Lahti. Video: Ilta-Sanomat Vis mer

- Hos oss ble artikkelen lest av 1,5 millioner personer - det er eksepsjonelt mange, konstaterer Nurmi, og fortsetter:

- På sosiale medier sies det at «la oss ta hensyn til denne unge kvinnen, tidene er harde, la oss være fair og ikke så brutale». Men det store flertallet tenker nok at hun gikk over streken, og at saken reiser alvorlige spørmsål om hennes dømmekraft. Det er en stor sjanse for at hun faller på grunn av skandalen, sier journalisten, kommentatoren og forfatteren.

«Dette handler ikke om hennes kjønn. Det handler om hvordan hun oppfører seg.» Lauri Nurmi, politisk journalist og kommentator

- Kan dette ha kostet Marin gjenvalget?

- For øyeblikket er min vurdering at dette vil koste henne gjenvalget.

Pressekritikk

Dramaet rundt videoer og et bilde fra fester hvor statsminister Sanna Marin har deltatt, fikk onsdag sin foreløpige kulminasjon, da Marin under en pressekonferanse tok til tårene og uttalte at den siste uka ikke har vært lett for henne.

- Jeg ønsker å tro at folk bryr seg om hva vi gjør i jobbene våre heller enn hva vi gjør på fritida, sa 36-åringen, som la til at hun bare er et menneske.

Både hjemme i Finland og i utlandet har saken vakt stor oppsikt. Her i Norge har kritikere hevdet at deler av pressen har blåst saken ut av proporsjon, for en stor del fordi Marin er kvinne.

«Den tåpelige kvinnen. Hun som ikke kan leve sitt liv i glede og samtidig ta vanskelige beslutninger. Hun som skal sammenlignes med andre kvinner og stadig måles og veies. Hun som skal være mer katolsk enn paven, mens hun padler i bikini», skrev Nordlys-kommentator Maja Sojtarić mandag i Nordnorsk debatt.

I etterkant av publiseringen av festvideoene gikk Marin selv ut og framholdt at de avbildede scenene tilhører hennes privatliv. Også Sigbjørn Aanes, tidligere statssekretær for Erna Solberg, støttet Marins krav på privatsfære.

FESTER: Disse videoene spres i sosiale medier og skal vise den finske statsministeren Sanna Marin som fester med flere kjente finske profiler. Video: Twitter / Instagram. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

- Hun må få lov å være på fest og ha det gøy. Denne videoen viser ikke annet enn at Finland har en statsminister mange kan relatere seg til, sa Aanes til Dagbladet i helga.

- Virkelig bisart

Journalist og kommentator Nurmi mener imidlertid at særlig gårsdagens bilde - fra en fest i statsministerboligen Kesäranta i juli - er langt over streken for hva statsministeren kan tillate seg.

- Selv om man er liberal, som meg, kan jeg ikke fatte hvordan dette er mulig i et rom som er hennes kontor - hvor Marin deltar i møter med Det europeiske råd, og som hun bruker når hun snakker med den norske statsministeren. Dette er virkelig bisart og rett og slett for mye - også for mange sosialdemokrater.

Nurmi opplyser at han har snakket med en mengde kilder i Det sosialdemokratiske partiet, blant dem parlaments- og regjeringsmedlemmer, samt politikere fra andre partier.

- De sier at dette har forårsaket reell skade på [statsminister]institusjonen, forteller han, og utdyper:

- Selv om hun er statsminister nå, tjener hun en institusjon - den har ei grense, for alle finner. Og spørsmålet som nå reiser seg, er om hun har dømmekraft eller ikke. Dette [dårlige] imaget kan ikke repareres enkelt, og etter dette blir det virkelig vanskelig for henne å vinne neste valg. Jeg sier ikke det er umulig, men virkelig vanskelig.

Svake målinger

Kommentatoren minner om at det bare er åtte måneder igjen til neste parlamentsvalg - og at Marins Sosialdemokratene i de siste målingene har havnet bak liberalkonservative Det nasjonale koalisjonsparti (NCP), et av de store opposisjonspartiene.

- Marginen er på bare 3 prosentpoeng, understreker han.

Nurmi understreker også viktigheten av at den typiske politisk engasjerte finne er i aldersgruppa 50-80 år - og at engasjementet er langt lavere blant de yngre.

KOMMENTATOR: Lauri Nurmi er profilert politisk journalist og kommentator i den partiuavhengige avisa Aamulehti. Foto: Privat
KOMMENTATOR: Lauri Nurmi er profilert politisk journalist og kommentator i den partiuavhengige avisa Aamulehti. Foto: Privat Vis mer

- Bare litt over 50 prosent av dem under 35 år deltar i valg - og de mest lojale støttespillerne av Marin er relativt unge, forteller han.

Dette er viktig fordi Marin har slått seg opp som populær på sosiale medier; hun har over 900 000 følgere på Instagram - men mange av disse er i den yngre aldersgruppa og stemmer ikke i valgene.

- Ganske konservative

Den finske Riksdagens nest største parti, høyrepopulistiske Sannfinnene, har grepet øyeblikket, og presset blant annet på for at statsministeren i kjølvannet av videoene skulle ta en narkotest.

- Deres støttespillere og politikere sier nå at Marin ikke har dømmekraft. Dessverre deler mange middelaldrende og eldre [som er overrepresentert blant de stemmende] dette synet, sier Nurmi og konstaterer:

- Uansett hva hun sier nå - angrer, tilsynelatende gråter - har skaden allerede skjedd.

Statsministerens politiske skjebne er nå ute av hennes hender, framholder kommentatoren.

- Finnene er riktignok ganske liberale på mange områder, men når det gjelder spørsmål som dette, er de ganske konservative - inkludert mange unge.

Nurmi mener også det er en liten, men reell sjanse for at det blir reist mistillitsforslag mot Marin når Riksdagen kommer sammen igjen i september. Dette fordi regjeringspartner Senterpartiet mister oppslutning og nærmer seg opposisjonspartiet Sannfinnene på lokalt nivå, og kan komme til å bli presset til å stemme med dem.

- Handler ikke om kjønn

- I Norge får pressen kritikk for at Marin blir angrepet hovedsakelig som kvinne.

- Det synes jeg er trist. Ja, hun er kvinne, men dette handler ikke om hennes kjønn. Det handler om hvordan hun oppfører seg, sier Nurmi og fortsetter:

NY VIDEO: Det har stormet rundt Finlands statsminister Sanna Marin etter at flere festvideoer ble lekket på sosiale medier. Nå har det dukket opp en ny video. Reporter: Maja Walberg Klev. Video: Twitter. Vis mer

- Jeg anerkjenner at det er vanskelig å snakke om dette, som profilert mann på 40. På sosiale medier blir journalister, særlig menn, stadig angrepet av aktivister - selv om de skriver om liberale verdier heller enn om konservative. Slike angrep er urettferdige.

Nurmis svar til kritikerne er at Marin og andre kvinnelige politikere har kommet til makten ved å si at de representerer den unge generasjonen, at de skiller seg fra den eldre, for en overveiende del mannlige, generasjonen av politikere.

- De som pleide å bli fulle i saunaen. Det er et paradoks: Hvis du sier at jeg representerer noe nytt og fresht - vel, da oppfører du deg ikke som dem du kritiserer. Jeg er ikke så sikker på at Marin har innsett dette paradokset mellom argumentasjon og atferd.

- Ville det samme ha skjedd dersom Marin var mann?

- Ja! De siste dagene har jeg snakket med tidligere statsministere, alle menn. De sier at «dersom jeg havnet i den slags situasjon - med halvnakne kvinner på kontoret - ville velgerne mine og de andre partilederne kastet meg ut innen en time», haha.

Mulig drittpakke

- Kan hele denne affæren skyldes ei drittpakke fra krefter innad i Finland eller fremmede makter som Russland?

- Det er blitt diskutert her - men det fins ikke bevis, bare spekulasjoner. Jeg vet at [etterretningstjenesten] Supo etterforsker denne typen forbindelser. De sier selvsagt ingenting, sier Nurmi.

- Det som er trist, er at etter Finlands Nato-søknad i mai understreket mange politiske eksperter at nå måtte vi være ekstremt forsiktige med hva vi publiserer på sosiale medier - fordi fremmede aktører kunne finne på å manipulere og bruke materiale der man for eksempel er full eller gjør noe annet som deler opinionen, sier journalisten.

- Tirsdag dekket jeg det årlige møtet mellom ambassadørene i Helsinki. De lurte på hvordan det var mulig at landets leder til de grader oppførte seg i strid med ethvert råd.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer