Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vil koste oss 800 millioner

KS bekymret for kommunenes økonomi med den nye sykelønnsordningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går sjokkerte regjeringen partene i arbeidslivet ved å avslutte avtalen om inkluderende arbeidsliv. Den nye ordningen for sykelønn gir arbeidsgiverne et større økonomisk ansvar for sykefraværet, de må betale 20 prosent av arbeidstakerens lønn de første seks månedene de er sykmeldt og 10 prosent i de neste seks månedene.

Mindre penger til barnehager

For kommunene innebærer dette et hardt kutt i en presset økonomi. Administrerende direktør i Kommunenes Sentralforbun, Olav Ulleren er bekymret.

- Ordningen vil få en drastisk innvirkning på kommunenes økonomi. Våre beregninger viser en kostnad på hele 800 millioner kroner i 2007, hvis ordningen trår i kraft i mars. Helårskostnaden blir enda større, sier Ulleren til Dagbladet.no.

Ifølge departementet vil dette koste kommunene rundt 500 millioner, men KS mener denne beregningen er for lav.

Økte kostnader betyr mindre å rutte med for kommunene.

- 800 millioner er veldig mange stillinger, det kunne vært store ressurser til barnehager, sykehjem og flere lærere, sier Ulleren.

Riktig mål, feil middel

Han forstår imidlertid regjeringens tankegang om at arbeidsgiveren må ta noe av det økonomiske ansvaret for sykefraværet. Men han mener det er for enkelt å bare se på kostnadene for sykefravær.

- I kommunenen har vi hatt en positiv utvikling når det gjelder uførhet, vi har fått flere over fra uførhet til arbeid. Folk blir også lenger ute i arbeid enn tidligere. Dette er positive resultater som bør sees i sammenheng.

Kommunene fikk et positivt løft i stasbudsjettet for i år, men frykter nå at mye offensiv satsing må legges på is på grunn av merkostnadene ved sykefraværet.

- Vi er helt enige at arbeidsgiver har et viktig ansvar for å jobbe for et inkluderende arbeidsliv og få ned sykefraværet. Vi er ikke uenige om mål. Men virkemiddelet er feil, sier Ulleren.

TAPER: Kunnskapsminister Øystein Djupedal jobber hardt for full barnehagedekning, det kan bli enda vanskeligere nå som kommunene får økte kostnader med den nye sykelønnsordningen.
KRITISK: Olav Ulleren i KS er bekymret for kommunenes økonomi.