Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

1500 SAS-piloter tatt ut i streik

- Vil koste SAS 60-80 millioner hver dag

Meklingen førte ikke fram.

PLANENE ENDRES: Mer enn 670 avganger er innstilt etter at SAS-pilotene er tatt ut i streik. Foto: Christian Roth Christensen
PLANENE ENDRES: Mer enn 670 avganger er innstilt etter at SAS-pilotene er tatt ut i streik. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Rundt 1500 SAS-piloter går ut i streik etter at meklingen med NHO Luftfart brøt sammen fredag morgen.

Ifølge Dagens Næringsliv, anslår aksjesjef Jacob Pedersen i danske Sydbank Markets at streiken vil koste selskapet mellom 60 og 80 millioner svenske kroner hver dag.

RAMMES: Dersom streiken varer over helga, vil 170 000 passasjerer rammes. Foto: Christian Roth Christensen
RAMMES: Dersom streiken varer over helga, vil 170 000 passasjerer rammes. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- Riksmekleren konstaterte at partene stod så langt fra hverandre at det ikke var grunnlag for å legge fram et forslag som kunne forventes å bli anbefalt av begge parter, heter det i riksmeklerens møtebok, ifølge NTB.

Kravet fra pilotene var en lønnsøkning på 13 prosent. Det har de altså ikke fått innfridd, og avstanden mellom partene var altså så stor at riksmeklingsmannen ikke så det hensiktsfullt å fortsette meklingen.

- Store problemer

- Streiken skaper på kort sikt store problemer for de reisende, og den gir store ringvirkninger i samfunnet. Men kravene fra pilotene har vært umulige for SAS å innfri, sier administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart i en pressemelding.

NHO Luftfart sier pilotene via meklingen ble tilbudt lønnsøkninger i tråd med hva man ellers er blitt enige om i norsk arbeidsliv, men at pilotene krever økninger på et høyere nivå.

- Kravene fra pilotforeningene er kostnadsberegnet og innebærer en reell trussel mot lønnsomhet og jobbsikkerhet i Norge, sier NHO Luftfart.

- Jeg har en sterk forhåpning om at streiken blir så kort som mulig. Selskapet taper penger, og passasjerene lider, sier Torbjørn Lothe til Dagbladet.

Leder Christian Laulund i Norske SAS Flygeres forening (NSF) sier han er lei seg for at meklingen ikke førte fram, og for at passasjerene blir rammet. At NHO Luftfart mener lønnskravene til pilotene truer konkurransemulighetene for SAS, sier han «ikke henger sammen med virkeligheten».

- Veldig, veldig trist

- Vi kom inn i disse meklingene med et krav om å få tilnærmet lik avtale som våre konkurrenter i Norwegian, Ryanair eller EasyJet. Dette handler om hvordan en pilot kan planlegge sitt liv og sikre forutsigbarhet, slik at man kan ha et privatliv som fungerer sammen med jobben, sier Laulund til NTB.

Laulund synes det er trist at storstreiken nå er et faktum.

- Vi gikk inn i meklingen med håp og tro om at vi skulle komme til enighet. Det er selvfølgelig trist at det ikke ble slik, sier Laulund til Dagbladet.

Han er lei for at situasjonen nå kommer til å påvirke alle selskapets passasjerer. 670 avganger er nå innstilt.

- Det blir sånn når alle SAS-pilotene er tatt ut i streik. Vi er alltid beredt til å stille opp til videre samtaler for å løse konflikten, sier Laulund.

Leder Jan Levi Skogvang i Scandinavian Norge flygerforening i Parat deler dette synet.

- Dette er veldig, veldig trist, for det rammer så mange. Hvis SAS ønsker å snakke, er vi alltid der. Det er trist når en streik rammer tredjepart, men slik er det i vår bransje, sier Skogvang til Dagbladet.

Ønsker forutsigbarhet

Laulund og Skogvang påpeker begge at det mest sentrale kravet fra arbeidstakersiden er større forutsigbarhet for pilotene, slik at det skal bli lettere å kombinere arbeid og familieliv.

- Vårt hovedfokus er å bedre de forholdene, men det er fremdeles en utestående bit. Hvis SAS hadde gitt oss noe tilsvarende det de andre pilotene i Europa har i sin turnusordning, ville vi ha vært mye nærmere en løsning, sier Lauland.

Allerede torsdag kveld kansellerte SAS 205 flyvninger som følge av streikefaren. I løpet av natta ble ytterligere 110 avganger kansellert.

Partene satt fem og en halv time over den opprinnelige fristen, før det ble konstatert at avstanden var for stor, og streiken var et faktum.

Tidligere på natta ble det klart at det også blir pilotstreik i Sverige.

Ifølge Aftonbladet påvirkes 70 prosent av SAS' flyvninger av streiken. Det betyr at 70 000 passasjerer rammes av streiken fredag.

Skulle streiken vare gjennom hele helga vil ytterligere 100 000 passasjerer bli berørt av streiken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling