Vil kreftteste prøverørsegg

Australske forskere kan nå ta en krefttest av menneskeegg befruktet i prøverør. Er prøven positiv blir ikke egget implantert i livmoren, men fryses ned hvis foreldrene skulle ønske å bruke det seinere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krefttesten består i at en tar en enkelt celle fra en tre dager gammel embryo (foster i tidlig stadium). Denne cellen testes så for gener som kan gi kreft i bryster, eggstokker, tarmene, hjernen og i skjelett. Testen er ennå ikke godkjent av australske helsemyndigheter, og vil eventuelt bare bli tilbudt par som har slektninger som har blitt rammet av disse krefttypene.

- Noen par vil kanskje sikre seg mot at barna deres arver disse kreftsykdommene som har vært i slekten deres i generasjoner, sier doktor David Cram, genetiker ved Monash-universitetet i Melbourne til nyhetsbyrået AP.

De embryonene som ikke passerer krefttesten skal ikke bli destruert, men fryses ned til eventuelt seienere bruk, hvis forsøk på prøverørsbefruktning med friske fostere ikke blir vellykket.

Australske abortmotstandere raser mot nyvinningen.

- Dette er å drepe embryoer, mennesker, bare fordi de en dag kan bli syke, sier den katolske presten og bioetikeren John Flem til avisa Herald-Sun.