PROTESTER: Folk er ikke fornøyd med at AIGs toppsjefer får heftige bonuser i et svært dårlig år. Foto: JUSTIN LANE/EPA/SCANPIX
PROTESTER: Folk er ikke fornøyd med at AIGs toppsjefer får heftige bonuser i et svært dårlig år. Foto: JUSTIN LANE/EPA/SCANPIXVis mer

- Vil kreve bonusmillionene tilbake før ny redningspakke

AIG skal tvinges til å droppe omstridte milliardbonuser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Presset mot forsikringsgiganten AIG er enormt etter at president Barack Obama uttrykte sinne over at de ansatte i  får utbetalt store bonuser. AIG, som har mottatt flere milliarder dollar i støtte fra staten under finanskrisen, kan nå risikere helt nye vilkår for å få flere kriselån fra staten.

Finansdepartementet planlegger nå å legge til nye krav for den kommende redningspakken for AIG på 30 milliarder dollar, for å tvinge dem til å betale tilbake bonusen, sier en anonym kilde i Finansdepartementet til Reuters.

De samme opplysningene presenterer også New York Times. Det nyeste økonomiske hjelpetiltaket til AIG ble annonsert 2. mars.

Saken har for alvor satt sinnene i kok i USA mandag, og et stort antall politikere har gått ut og uttrykt sinne og forbauselse over at AIG utbetaler bonuser midt inne i en alvorlig krise. Ifølge Washington Post har telefonlinjene til AIG blitt sprengt på grunn av at folk ringer inn for å fortelle om sin frustrasjon, og en mengde sinte brev og e-poster har også strømmet inn.

Stevner for å få kontrakter
Dette er imidlertid ikke det eneste som blir gjort etter Obama for alvor satte fart på saken. Statsadvokaten i New York sier mandag at han vil utstede stevninger for å få frigitt navnene og stillingsbeskrivelsene til de som mottar bonuser, ifølge ABC News.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Skattebetalerne støtter allerede AIG, og de fortjener i det minste å vite hvordan pengene deres bruker. Og vi skylder skattebetalerne å gjøre alt for å stanse bonuser som ikke er fortjente, og som forårsaket AIGs kollaps i utgangspunktet, skriver statsadvokat Andrew Cuomo i et brev til AIGs direktør Edward Liddy mandag.

Bonusutbetalingene på 165 millioner dollar, som ifølge flere medier skjedde søndag, kommer fra de 170 milliardene AIG har mottatt i statlig krisehjelp.

- Kan reforhandle
Cuomo ga Liddy en frist til mandag ettermiddag lokal tid på å levere ut disse navnene frivillig, men siden AIG ikke har fulgt oppfordringen, blir de nå stevnet for å gi opplysningene fra seg.

Tidligere har Liddy sagt at bedriften ikke har mulighet til å la være å utbetale bonusene på grunn av kontraktsbetingelser. Denne påstanden håper Cuomo at han kan motbevise. Han har bedt om å både få se kontraktene som gjør at de må utbetale bonuser, samt fortelle hvem som har forhandlet dem fram.

Statsadvokaten mener det er fullt mulig å reforhandle kontraktene, og påpeker at mye har skjedd siden de ble tegnet opp.

- Man kan hevde at hvis ikke skattebetalerne hadde reddet AIG, ville ikke disse kontraktene være verdt papiret de er trykket på, sier han.

Foreslår skattesanksjoner
President Obama har allerede lovet at han vil ta alle midler i bruk for å stoppe at bonusutbetalingene blir gjennomført. Han anklaget også AIG for å ha havnet i økonomisk trøbbel på grunn av «hensynsløshet og grådighet».

- Over hele landet er det folk som jobber hard hver eneste dag, uten å ha fordelen av krisehjelp fra regjeringen eller bonuser i mangemillionersklassen. De eneste de ber om er at alle fra Main Street til Wall Street til Washington spiller etter de samme reglene. Det handler ikke om penger, men om våre fundamentale verdier.

SINT: Barack Obama lovet mandag å gjøre alt han kan for å stoppe bonusene. Her er han sammen med finansminister Timothy Geithner. Foto: MATTHEW CAVANAUGH/EPA/SCANPIX
SINT: Barack Obama lovet mandag å gjøre alt han kan for å stoppe bonusene. Her er han sammen med finansminister Timothy Geithner. Foto: MATTHEW CAVANAUGH/EPA/SCANPIX Vis mer

Han får støtte fra senator Chris Dodd, som har vridd hjernen for å finne en mulighet for å straffe personene som vil ha bonusutbetalinger. Han har funnet en uvanlig løsning, ifølge CNN.

- Vi har rett til å innføre skatter. Vi kan lage skatteregler som er spesielt laget for folk som mottar bonuser. Det er en måte å håndtere dette på sier Dodd, som understreker at dette bare er på idestadiet.

I Representantenes Hus undersøkes det om Kongressen kan kreve selskapet til å gi tilbake krisehjelpspengene som brukes til bonuser. Det ses også på om Kongressen har mulighet til å tvinge AIG til å reforhandle bonusavtalene i selskapet.

Mer negative til statlig hjelp
I en undersøkelse gjennomført av CBS kommer det fram at de fleste skylder på sjefene i bankene etter at krisen slo inn, og at mange amerikanere mener det er ergerlig at disse sjefene skal få utbetalt bonuser fra skattebetalernes penger.

53 prosent av amerikanerne er nå mot å gi statlig krisehjelp til banker og finansinstitusjoner.

Statsadvokat Cuomo har også bedt om opplysninger om ansatte i finansieringsbanken Merrill Lynch som mottok bonuser før banken ble kjøpt opp av Bank of America.  Toppsjefen Peter Kraus fikk med seg en bonusutbetaling på 25 millioner dollar da han forlot sjefsstolen i forbindelse med oppkjøpet. I denne saken har Cuomo anklaget Bank of America for å undergrave hans autoritet, blande seg i etterforskningen og forsøk på å påvirke vitner, ifølge rettsdokumenter.