Vil kreve erstatning av Syria

Syria beskyttet ikke ambassaden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Jens Stoltenberg satt søndag kveld i møte med utenriksminister Jonas Gahr Støre, arbeids- og utviklingsminister Bjarne Håkon Hanssen og justisminister Knut Storberget.

Nå vil regjeringen fremme erstatningskrav mot Syria, etter ambassade-brannen i Damaskus i går.

Erstatningssak

Stoltenberg mener Syria har brutt Wien-konvensjonen, en internasjonal bestemmelse som skal sikre fremmede lands ambassader.

- Diplomatene fikk ikke den sikkerheten de har krav på, og det ser vi på som svært alvorlig, sa Stoltenberg på en pressekonferanse søndag kveld.

- Vi kommer til å formidle dette skriftlig til syriske myndigheter. Vi kommer til å gå til erstatningssak mot Syria, og vi kommer til å ta opp saken i internasjonal rett i FN, sier Stoltenberg.

- Jeg kommer til å snakke med Kofi Annan i løpet av kvelden eller morgendagen. Det grunnleggende her er at det er vertslandet som er ansvarlig for ambassadens sikkerhet, sier Stoltenberg til TV2.

- Sympati med danskene

OPPTØYER: Norges ambassade i Damaskus ble stukket i brann i går.
OPPTØYER: Norges ambassade i Damaskus ble stukket i brann i går. Vis mer

Også utviklingen i Beirut bekymret statsministeren.

- Det er svært alvorlig og vi har stor sympati med danskene. Slike alvorlige og voldelige handlinger fremmer de som ønsker vold og konflikt, og det tar vi sterk avstand fra. Vi ønsker en forsoning og dialog, sier han.

Også i Norge har statsministeren valgt å øke beredskapen.

- Her hjemme har politiet økt overvåkning og holder øye med ulike miljøer her i landet. Dette er ikke en kamp mellom religioner og vi ønsker en dialog slik at ingen uskyldige blir rammet av dette, sier Stoltenberg.

GÅR TIL SAK:</B> Statsminister Jens Stoltenberg vil holde Syrias myndigheter ansvarlige og krever erstatning.