Vil kreve forvaring for bombetiltalt

Aktor gjorde det i dag klart at han vil legge ned påstand om forvaring for 41-åringen som er tiltalt for å ha sprengt bilen til ekskona (36) i Drammen i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den 41 år gamle mannen står i øyeblikket tiltalt for drapsforsøk på ekskona, etter at bilen hennes ble sprengt i filler i fjor.

Aktor Pål S. Berg innledet i dag tidlig sin prosedyre med å hevde at flere forhold i tiltalen kvalifiserer retten til å dømme 41-åringen til forvaring.

- Trusler er blitt så alminneliggjort i denne saken fordi det er blitt gjort så ofte. Det alene er grunnlag for forvaring, sa Berg ifølge Drammens Tidende.

- Jeg vil nedlegge en påstand om forvaring i tolv år og en minstetid på åtte år. Finner retten at det bør idømmes en ordinær fengselsstraff, vil jeg påstå en straff på ti års fengsel, sa Berg.

I tillegg la aktor ned påstand at den tiltalte må betale over 1,8 millioner kroner til den tidligere ektefellen og til to forsikringsselskap som har rettet krav mot mannen.

41-åringens forsvarer Frode Sulland holder sin prosedyre på rettssakens siste dag i morgen. Tiltalte har hele tiden nektet straffskyld, og Sulland vil følgelig påstå frifinnelse.

- Hadde motiv

I sin prosedyre ramset aktoratet opp alle sporene de mener peker mot mannen på tiltalebenken, melder NTB.

41-åringen hadde ifølge påtalemyndigheten både motiv, teknisk kyndighet, og anledning til å stå bak bilbomben.

- Påtalemyndigheten legger til grunn at fornærmede overlevde ved en ren tilfeldighet. Hadde hun pustet inn i det bomben gikk av hadde hun trolig ikke overlevd, sa Berg.

I løpet av rettssaken i Drammen tingrett har det blitt tegnet et bilde av et konfliktfylt ekteskap. Ifølge påtalemyndigheten var det tiltalte som var imot skilsmisse.

Alvorlig skadd

Det var 23. januar i fjor at bomben gikk av idet kvinnen (36) åpnet døra til bilen sin på Åssiden i Drammen.

Hun ble påført massive skader i eksplosjonen. Hennes venstre arm ble brukket på 11 steder, og øynene ble truffet av en rekke glassbiter. I tillegg fikk hun store brannsår i ansiktet, armene, beina, magen og siden, og alt håret ble svidd bort.

- Jeg husker ikke noe fra denne tida. Jeg var ikke ved bevissthet, jeg var i et såkalt kontrollert koma, sa hun til Dagbladet like etter at rettssaken startet.

Kvinnens eksmann ble pågrepet samme dag som bomben eksploderte. Ifølge tiltalen skal han ha plassert dynamitt og ei kanne bensin i bilen. 41-åringen har hele tiden nektet befatning med bomben, og har gjentatte ganger hevdet at han er offer for et komplott.

SPRENGT I FILLER: Restene av kvinnens bil etter at bomba gikk av 23. januar i fjor.
BOMBEOFFER: Kvinnen idet hun var på vei inn i Drammen tingrett for å forklare seg tidligere i saken.
BOMBE: Kripos har tidligere lagt fram i retten en rekonstruksjon av det de mener er bomba som var plassert i kvinnens bil.