KREVES FOR MER: SOS Rasisme har oppgitt nesten det dobbelte antall støtteberettigede medlemmer staten i flere år. Nå kreves pengene tilbake. Foto: Sigurd Fandango/Dagbladet
KREVES FOR MER: SOS Rasisme har oppgitt nesten det dobbelte antall støtteberettigede medlemmer staten i flere år. Nå kreves pengene tilbake. Foto: Sigurd Fandango/Dagbladet Vis mer

Vil kreve SOS Rasisme for opptil 8,3 millioner

Det statlige Fordelingsutvalget vil ha tilbake penger etter at SOS Rasisme oppga doble medlemstall i minst to år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): En knapp måned etter at det statlige Fordelingsutvalget fastslo at det «ikke kan festes lit til SOS Rasismes antall (...) medlemmer» varsler utvalget nå at de vurderer å kreve tilbake mange millioner kroner fra organisasjonen.

Totalt fikk SOS Rasisme utbetalt hele 8,3 millioner for rekordhøye medlemstall i årene 2007, 2008 og 2009. Det er denne perioden utvalget trolig kommer til å tilbakekreve utbetalt støtte for.

Dagbladet 06.11.2010.
Dagbladet 06.11.2010. Vis mer

Les alle avsløringene om SOS Rasisme

Halverte medlemstall I høst har SOS Rasisme oppgitt nye medlemstall der de selv fjernet 30 000 medlemmer de tidligere har fått støtte for, nær en halvering, over to år.

«Vi mener dette er et såpass alvorlig at utvalget derfor utvider kontrollen», skriver Fordelinmgsutvalget i varslingen og understreker at man vurderer å trekke tilbake mer enn det som beviselig er utbetalt for mye for de tre årene.

STORE TALL - STORE PENGER: De siste tolv årene har SOS Rasisme håvet inn 41 millioner i støtte, bare fra to pengegivere. I stedet for ungdomsarbeid har pengene blitt investert i eiendom. Grafikk: Nyhetsgrafikk
STORE TALL - STORE PENGER: De siste tolv årene har SOS Rasisme håvet inn 41 millioner i støtte, bare fra to pengegivere. I stedet for ungdomsarbeid har pengene blitt investert i eiendom. Grafikk: Nyhetsgrafikk Vis mer

Utvalget henviser til § 38 i Forskrift om tilskudd til frivillige barne- og ungdomsorganisasjoner, som gjør utvalget i stand til å kreve tilbake hele støttebeløpet. Dermed kan alle millionene bli krevd tilbake. I så fall kan SOS Rasisme bli tvunget til et omfattende salg av millioneiendommene de har kjøpt for blant annet penger gitt til ungdomsaktiviteter.

Saksøkt Sammen med et søksmål på 9,7 millioner fra en annen støttegiver som skal opp for retten i mars, kan kravene slå organisasjonen konkurs.

- SOS Rasisme avviser at vi står i et tilbakebetalingsansvar overfor Fordelingsutvalget, står det i en pressemelding Dagbladet henvises til å sitere fra.

LEDER: Trond Thorbjørnsen leder SOS Rasisme. Foto: SOS Rasisme
LEDER: Trond Thorbjørnsen leder SOS Rasisme. Foto: SOS Rasisme Vis mer

Videre mener organisasjonen at utvalget den seneste tid har endret syn på hva som er tellende medlemskap og innført tilbakevirkende kraft. Dette har både Barne- og likestillingsdepartementet og utvalget tidligere avvist.

Gransking av SOS Rasisme:

Disse gransker organisasjonen for uriktige medlemstall og for mye utbetalt statsstøtte:

• Fordelingsutvalget (administrert av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, Bufetat).

• Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU). Rådet krever tilbakebetalt 9,7 millioner kroner. Rettssaken er berammet til Haugesund 9. februar neste år.

• Integrerings og mangfoldsdirektoratet (IMDi).

• Oslo kommune og Akershus fylkeskommune.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer