Rettssikkerhet

Vil kreve vandels­attest av tolker

Justispolitiker Peter Christian Frølich krever at tolker skal ha plettfri vandel.

KREVER VANDEL: Stortingsrepresentant Peter Christian Frølich (H) vil forandre loven, slik at domstolene kan kreve vandelsattest fra tolkene som brukes i retten. Foto: Stortinget
KREVER VANDEL: Stortingsrepresentant Peter Christian Frølich (H) vil forandre loven, slik at domstolene kan kreve vandelsattest fra tolkene som brukes i retten. Foto: StortingetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet kunne i dag fortelle at flere straffede kriminelle har blitt brukt som tolker i rettsvesenet. Høyres stortingsrepresentant Peter Christian Frølich tar nå grep, og vil forhindre at tolker som ikke har en plettfri vandel blir brukt av rettsvesenet.

Vandel

- I dag kan domstolene sjekke vandelen til lekdommere, men har ikke mulighet for å sjekke bakgrunnen til tolkene som brukes, sier Høyres Peter Christian Frølich, medlem av Stortingets justiskomité.

Frølich er i utgangspunktet skeptisk til å kreve vandelsattest, og mener det kan gå inflasjon i slike krav.

- Det er ofte lettvint å rope etter en politiattest. Men rettsvesenet er spesielt, og etter min oppfatning er det helt naturlig at domstolene får mulighet til å sjekke vandelen til tolkene, slik de i dag gjør med lekdommere, sier Frølich.

Lovendring

Han kommer til å foreslå en lovendring, og regner med at det vil være bred støtte for det i Stortinget.

- Hovedregelen skal være at aktørene i retten har en plettfri vandel. Når det gjelder tolketjenester kan det være vanskelig å få tak i tolk, derfor må domstolene ha en åpning for skjønn, sier Frølich.

Han mener det er et problem for rettsvesenet at det i dag ikke er mulig for domstolene å sjekke bakgrunnen til tolkene.