Rettssikkerhet

Vil kreve vandels­attest av tolker

Justispolitiker Peter Christian Frølich krever at tolker skal ha plettfri vandel.

KREVER VANDEL: Stortingsrepresentant Peter Christian Frølich (H) vil forandre loven, slik at domstolene kan kreve vandelsattest fra tolkene som brukes i retten. Foto: Stortinget
KREVER VANDEL: Stortingsrepresentant Peter Christian Frølich (H) vil forandre loven, slik at domstolene kan kreve vandelsattest fra tolkene som brukes i retten. Foto: Stortinget Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet kunne i dag fortelle at flere straffede kriminelle har blitt brukt som tolker i rettsvesenet. Høyres stortingsrepresentant Peter Christian Frølich tar nå grep, og vil forhindre at tolker som ikke har en plettfri vandel blir brukt av rettsvesenet.

Vandel

- I dag kan domstolene sjekke vandelen til lekdommere, men har ikke mulighet for å sjekke bakgrunnen til tolkene som brukes, sier Høyres Peter Christian Frølich, medlem av Stortingets justiskomité.

Frølich er i utgangspunktet skeptisk til å kreve vandelsattest, og mener det kan gå inflasjon i slike krav.

- Det er ofte lettvint å rope etter en politiattest. Men rettsvesenet er spesielt, og etter min oppfatning er det helt naturlig at domstolene får mulighet til å sjekke vandelen til tolkene, slik de i dag gjør med lekdommere, sier Frølich.

Lovendring

Han kommer til å foreslå en lovendring, og regner med at det vil være bred støtte for det i Stortinget.

- Hovedregelen skal være at aktørene i retten har en plettfri vandel. Når det gjelder tolketjenester kan det være vanskelig å få tak i tolk, derfor må domstolene ha en åpning for skjønn, sier Frølich.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer