Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil kun gi kontantstøtte til nordmenn

Fremskrittspartiets Vidar Kleppe vil utelukke alle som ikke har norsk statsborgerskap, eller som har dobbelt statsborgerskap, fra ordningen med kontantstøtte. Han mener at støtten vil bli misbrukt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er veldig skeptisk til at utenlandske statsborgere og personer med dobbelt statsborgerskap, som vi har tusenvis av i Norge, nå skal se på kontantstøtten som en mulighet til å få inntekter, sier Kleppe til NRK Dagsnytt.

- Etter min mening må vi ha regler på dette området, som begrenser og utelukker disse her, fortsetter Kleppe, som er 2. nestleder i partiet.

May-Helen Molvær Grimstad (KrF), leder av Stortingets familie-, kultur- og administrasjonskomité, finner Kleppes uttalelse høyst oppsiktsvekkende.

- Kleppes argument er at kvinner fra fremmede kulturer vil gå høygravide hele tiden. Men begrensningene han vil ha, kan like gjerne ramme svensker, eller mennesker med både norsk og amerikansk statsborgerskap, sier Molvær Grimstad til NTB.

Høygravide

Til NTB sier Kleppe at det er en kjensgjerning at mennesker fra noen andre kulturer har langt høyere fødselsrate enn det vi har i Norge.

- Hvis man da skal begynne å premiere, når man vet hvordan forholdene er mellom menn og kvinner i mange av disse miljøene er - der mannen bestemmer stort sett det meste - kan vi risikere at kvinnene må gå høygravide hele tiden, sier Kleppe.

Støtte

I dag skal Frp legge fram sitt eget forslag om utformingen av en kontantstøtteordning. Overfor NTB vil Kleppe ikke kommentere hvorvidt statsborgerskaputspillet inngår i dette forslaget.

- Jeg understreker at dette er et utspill fra meg personlig. Åpenhjertig og ærlig gir jeg uttrykk for noe jeg har ment i lang tid, sier han.

Men tror du at du har partiet bak deg i denne saken?

- Det håper jeg. Jeg vet at jeg har støtte hos en del. Forrige helg var jeg på partiets fylkesårsmøte i Østfold, der jeg la fram mine synspunkter på dette området. Skal man dømme ut fra applausen, så virker det som om i hvert fall de støtter det, sier Kleppe til NTB.

Alle

Molvær Grimstad mener imidlertid at det virker som om Kleppes uttalelse er i strid med det andre i Fremskrittspartiet har sagt.

- Nå har jo Fremskrittspartiet i denne debatten hevdet at hvis de skal støtte kontantstøtten, så skal den være generell og gjelde alle småbarnsfamilier, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!