Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil kunne se tilbake til big bang med gigantteleskop

Og finne ut om det er liv der ute. - Mer og mer gøy å være astronom, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Det blir bare mer og mer moro å være astronom. Vi er inne i en astronomisk gullalder, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard til Dagbladet.no.

Astronomen og forskeren gleder seg over planene om å bygge tre til fire nye gigantiske teleskoper. Ifølge nyhetsbyrået AP er det nå nærmest et kappløp for å få ferdig gigantteleskopene fortest mulig og størst mulig.

- Det er ingen som sier det direkte, men det er leting etter liv i verdensrommet som driver det, sier forskeren til Dagbladet.no.

- Med disse teleskopene håper man å kunne studere andre planeter ute i verdensrommet. En har oppdaget omtrent 250 planeter så langt, men det har ikke vært mulig å studere dem med dagens teknologi, fordi stjernene de kretser rundt lyser for sterkt, sier Røed Ødegaard.

Gigantplanene

Astronomene håper å kunne få svar på om det er liv der ute, eller ikke, med blant annet disse tre gigantteleskopene.

European Extremely Large Telescope:

Vil bli det største teleskopet, hvis det gjennomføres. Vil kunne gi forskerne mulighet til å se 20 til 100 ganger mer enn med dagens teknologi. Et samarbeidsprosjekt mellom flere europeiske land i samarbeidsprosjektet European Southern Observatory. Planlagt satt opp i Chile, med et speil på 42 meter som er skalert fra et opprinnelig plan på 100 meter. Planen er å få det ferdig innen 2018, ifølge AP.

image: Vil kunne se tilbake til big bang med gigantteleskop

* Thirty Meter Telescope:

Som navnet antyder: Et teleskop med et 30 meter stort teleskop. Også planlagt ferdig innen 2018, og er et samarbeidsprosjekt mellom California Institute of Technology, University of California og Association of Canadian Universities. 

Giant Magellan Telescope:

Et samarbeidsprosjekt mellom seks universiteter, et australsk universitet, Smithsonian Astrophysical Observatory og Carnegie Institution of Washington. Planlagt satt opp i Las Campanas i Chile i 2016, med et 24 meter stort speil.

- Vil se utallige spennende fenomener

Det er ikke bare navnene som er flotte.

De gigantiske teleskopene vil få en lyssamlende evne som er langt bedre enn dagens teknologi, som gir forskerne en lang rekke nye muligheter.

- Med neste generasjons teleskoper vil vi kunne se ting vi bare har drømt om å kunne se. Vi vil kunne se utallige spennende fenomener. Vi vil kunne se svarte hull som slurper i seg stoff og kanskje også hvordan planeter blir til, sier Røed Ødegaard.

- Den endelige drømmen er å kunne se overflaten av andre planter. Men det er noe tvilsomt at vi får til med det første fordi det er en atmosfære i veien, sier han.

Ser tilbake i tid

De planlagte gigantteleskopene vil gi forskerne mulighet til å se langt flere detaljer enn i dag. Men de vil også gi dem muligheten til å se lengre tilbake i tid.

- Vi sier at det er mulig å se langt ut med disse teleskopene. Med det mener vi også at vi kan se tilbake i tid, fordi lyset vi ser som sendes ut tar så lang tid før det kommer til jorda, sier forskeren.

Ifølge Røed Ødegaard kan astronomene i dag se 13,3 milliarder lysår ut i verdensrommet. Med de nye teleskopene er det anslått at en kan se 13,5 milliarder lysår ut.

- Det høres kanskje ikke ut som en stor forskjell, men hvis en klarer å se så langt ut, får en muligheten til å se de første lysende objektene etter big bang. En vil kunne se de første stjernene og galaksene, ja, grunnlaget for alt som senere er blitt til, sier han.

Selv gleder han seg stort til å kunne jobbe med den nye teknologien.

- Det er såpass mange og konkrete planer om dette at i hvert fall noe av det vil bli gjennomført. Og det blir spennende! Det blir bare mer og mer gøy å være astronom, sier Røed Ødegaard til Dagbladet.no.

GLEDER SEG: Knut Jørgen Røed Ødegaard.
VIL BLI STØRST: European Extremely Large Telescope.
VIL BLI VERDENS STØRSTE: Thirty Meter Telescope.
ER DET NOEN DER UTE?: Det kan vi få svar på når gigant-teleskopene blir ferdig.
UNDER PLANLEGGING: Giant Magellan Telescope.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media