Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil kuppe kommunenavn rett foran nesa på naboene - ordførere protesterer

Åtti prosent av Gudbrandsdal er ikke en del av den nye kommunen som foreslår å ta navnet.

KVITFJELL: Hytteparadiset Kvitfjell i Ringebu kan ende opp med å ligge i Gudbrandsdal kommune. FOTO: TORBJØRN GRØNNING
KVITFJELL: Hytteparadiset Kvitfjell i Ringebu kan ende opp med å ligge i Gudbrandsdal kommune. FOTO: TORBJØRN GRØNNING Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kommunereformen har trolig gått seinere enn regjeringen først så for seg, men det gjelder absolutt ikke alle steder.

I Gudbrandsdalen har de tre kommunene Nord-Fron, Sør-Fron og Ringebu forhandlet om  å gå til alters. I mai holdes det folkeavstemning om giftermålet, og ordførerne har allerede navnet på babyen klart: Gudbrandsdal. 

Det er bare ett problem. Kommunene utgjør bare en femtedel av arealet i dalføret. 

- Betenkt
- Dette bør vi få anledning til å diskutere. Jeg er betenkt. Gudbrandsdalen er hele dalen, ikke bare midtdalen, sier ordfører Brit Kramprud Lundgård i Øyer kommune til Gudbrandsdalen Dagningen.

Regionavisa omtalte saken i sin papirutgave i tidligere i uka, og er selv kritisk til navnevalget på lederplass.

«Skal man forsøke å rappe et navn som gudbrandsdøler flest har et eierforhold til, må man i det minste spørre seg hva man har tenkt å være for døler flest», skriver lokalavisa, som foreslår at det nye navnet forblir en arbeidstittel.

Overfor Dagbladet forklarer ordfører Dag Erik Pryhn i Sel hvorfor saken skaper sånt engasjement:

- De tar et navn som har en mangehundreårig historie som betegnelse på et dalføre hvor de utgjør bare en liten del, sier han.

Spår protester
Han påpeker at de tre kommunene bare er tre av tolv kommuner i Gudbrandsdalen, og at det bor færre folk i midtdalen enn i regionene i sør og nord. Han håper nabokommunene dropper navneforslaget: 

- Jeg er stor tilhenger av at de tenker offensivt om kommunreformen, men det er lurt å ikke utløse for sterke motkrefter, og det tror jeg de gjør med dette forslaget. Fra offisielle kilder er stort sett kommentaren at dette blir litt for dumt. Jeg har ikke sjekka det veldig systematisk, men vil tro at samtlige av de ni andre kommunene i Gudbrandsdal protesterer, sier Pryhn.

De tre ordførerne i kommunen har allerede kuppet domenenenavnet gudbrandsdalen.kommune.no.

Mange reaksjoner
Ringebu-ordfører Arne Fossmo (Ap) presiserer likevel at ingenting er formelt bestemt:

- Det kan godt hende det er andre alternativer til navn som er bedre. Jeg vet jo at Gudbrandsdalen er større enn midtdalen, men hvis man skal være litt sprek i forhold til navnevalg er  merkevareneavnet Gudbrandsdalen viden kjent. Derfor synes jeg det er artig at det kom opp på et styringsgruppemøte, sier han.

Ordføreren har fått mange reaksjoner siden utspillet i lokalavisa tidligere i uka:

- Det har vært en del reaksjoner, både positivt og negativt. Jeg synes det er mange som engasjerer seg om navnevalget, sier ordføreren.

Han understreker at det ligger langt fram i tid å bestemme navn. Først må det avklares om det blir kommunesammenslåing eller ikke. Hvis det skjer, mener han å ha et kronargument for navnet Gudbrandsdal: 
 
- Jeg kjenner ikke historien veldig godt, men såvidt jeg har fått med meg, kommer opphavet til Gudbrandsdalen-navnet fra en gård ved navn Daligudbrand i Sør-Fron, så det skal faktisk være midtdalen det kommer fra, sier ordføreren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media