Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Byggeskandalen

Vil kutte 30-45 stillinger på Stortinget

- Jeg kan ikke se at Stortinget har fått nye store oppgaver som tilsier 10 årlige nyansettelser siden 2013, sier Marit Arnstad.

OPPGJØRET: Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad mener Stortingets administrasjon må komme med en nedbemanningsplan for staben sin. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
OPPGJØRET: Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad mener Stortingets administrasjon må komme med en nedbemanningsplan for staben sin. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):​

Marit Arnstad, parlamentarisk leder i Senterpartiet, lanserer nå en rekke innsparingsforslag som kan bidra til å finansiere gigantoverskridelsen i Stortingets byggeprosjekt.

- Stortinget kommer ikke til å være i stand til å dekke inn hele kostnaden ved byggesprekken med sitt budsjett. Det er ikke mulig. Men Stortinget må gjøre noe for å ta ned sitt eget kostnadsnivå, på varig basis, sier Marit Arnstad.

BYGGESKANDALEN: - For vårt omdømme er det viktig at Stortingets tar ansvar ved å slanke sin egen organisasjon, sier Marit Arnstad. Foto: Gunnar Ringheim /Dagbladet
BYGGESKANDALEN: - For vårt omdømme er det viktig at Stortingets tar ansvar ved å slanke sin egen organisasjon, sier Marit Arnstad. Foto: Gunnar Ringheim /Dagbladet Vis mer

- Ansettelsesstoppen som stortingspresidenten har varslet er viktig og riktig. Men det må også bety at vakante stillinger ikke besettes. Dessuten bør Stortingets administrasjon komme tilbake med en nedbemanningsplan for egen stab, sier hun.

- Hvorfor 40 nye?

Marit Arnstad mener at mellom 30 og 45 stillinger kan kuttes.

- De siste fire årene har antall ansatte på Stortinget økt fra 450 ved årsskiftet 2013/14 til 490 ved årsskiftet 2017/18. Kjernevirksomheten til de ansatte her på huset er å legge til rette for gjennomføring av stortingsdebattene, budsjettvedtakene, lovvedtakene, og komitearbeidet som skal til for å ta beslutninger i stortingssalen.

- Vi var 169 stortingsrepresentanter før 2013, vi er 169 representanter nå. Jeg kan ikke se at Stortinget har fått nye store oppgaver som tilsier 10 årlige nyansettelser. Hvorfor det har skjedd, er et spørsmål som fortjener svar, sier Marit Arnstad.

VISUELL IDENTITET: - Vi klarer oss uten nye uniformer, kopper og serviser med løve på, sier Marit Arnstad, parlamentarisk leder i Senterpartiet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VISUELL IDENTITET: - Vi klarer oss uten nye uniformer, kopper og serviser med løve på, sier Marit Arnstad, parlamentarisk leder i Senterpartiet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Info-boom

- En del av oss har for eksempel stusset over at kommunikasjonsavdelingen på Stortinget som ble etablert bare for to år siden fortsetter å ese ut. Det er vanskelig å forstå denne oppbemanningen. I årsrapporten for 2016 står det at de skal «bistå Stortingets talspersoner».

- Jeg vet ikke hvem dette skulle være som ikke også er representanter og del av en partigruppe i Stortinget. Det er vanskelig å se at informasjonsbehovet ut over partigruppenes informasjonsarbeid skulle nødvendiggjøre så mange stillinger i denne avdelingen, sier Sp-nestoren.

Arnstad mener at også sikkerhetsavdelingen kan slankes.

- Men vi bør hegne om dem som arbeider direkte med Stortingets konstitusjonelle rolle, sier hun.

Prosjektstopp

Hun mener at nye byggeprosjekter og oppgraderinger må stilles i bero, i hvert fall ut denne stortingsperioden.

- Vi kan ikke ta oss råd til å iverksette verken det planlagte oppgraderingsprosjektet mot Akersgata eller renovering av kontorene i Nedre Vollgate.

- Planlagte oppgraderinger ellers i Stortingets bygningsmasse må også legges på is. De nærmeste årene kan Stortinget bare bruke penger på helt presserende vedlikehold.

Skifte logo

Marit Arnstad er også skeptisk til omfanget av Stortingets prosjekt for ny visuell identitet og ny design.

- Stortinget har satt i gang for mange typer prosjekt enten det gjelder IT, nye nettportaler, logo eller omdømme.

- I fjor skulle det såkalte visuell identitet prosjektet gå over fra utvikling til innføringsfasen. Det bør Stortinget nå droppe. Vi klarer oss uten nye uniformer, kopper og serviser med løve på.

Reiseutgifter

Marit Arnstad mener også at Stortingets administrasjon må gå nøye gjennom sin egen konsulentbruk, og redusere dette til et minimum.

- Vi må ta tak i alle utgiftsposter som binder opp kostnader framover. Det samme må gjelde utgifter til internasjonale komitereiser og delegasjonsreiser.

- Vi skal ikke la være å reise ut i verden, men vi er nødt til å se på gevinsten og redusere omfanget. Alle komiteer bør sette seg ned å gjennomgå reisevirksomheten sin.

- Kanskje kan det være færre i delegasjonene, kanskje kan man reise sjeldnere. Må alle internasjonale møter gjennomføres ved å reise? Eller finnes det billigere og enklere varianter med for eksempel telefon- og videokonferanser?

- Jeg tror det vil være fornuftig at presidentskapet setter et måltall for komiteenes reiseutgifter, sier Marit Arnstad.

Representasjon

Marit Arnstad understreker at presidentskapets representasjonsbudsjett må reduseres drastisk.

- I Stortingets årsrapporter går det fram at presidenten de siste årene har hatt en rekke bilaterale besøk blant annet i Romania, Ukraina og Georgia. Det er en type representasjon vi ikke kan ta oss råd til i mange år framover.

- Jeg ba i forrige uke presidentskapet om en oversikt over deres representasjonsutgifter, samt planen for oppussing- og oppgraderingsprosjekter de neste årene. Det har jeg foreløpig ikke fått svar på, men dette vil finanskomiteen trenge i sitt arbeid.

Omdømmet

Marit Arnstad poengterer at Stortingets budsjett er for lite til å dekke opp hele byggesprekken.

- Vi slipper ikke unna en tilleggsbevilgning, men disse forslagene kan bøte på noe av skaden.

- For vårt omdømme er det viktig at Stortingets tar ansvar ved å slanke sin egen organisasjon og legge grunnlaget for reduserte kostnader på sikt, sier Arnstad.

Høyre: - Olemics forslag

DOKUMENTASJION: Henrik Asheim (H), leder i finanskomiteen ser fram til å få oversendt nødvendig dokumentasjon fra presidentskapet.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
DOKUMENTASJION: Henrik Asheim (H), leder i finanskomiteen ser fram til å få oversendt nødvendig dokumentasjon fra presidentskapet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

Henrik Asheim (H), leder i finanskomiteen, mener det er veldig bra at Senterpartiet kommer med forslag til hvordan Stortinget kan bidra til å dekke deler av kostnadene over eget budsjett.

- Flere av forslagene har allerede Høyre og Olemic tatt til orde for, slik som ansettelsesstopp og prosjektstopp. Nå ser jeg og finanskomiteen fram til å få oversendt nødvendig dokumentasjon fra presidentskapet.

- Når dette er Senterpartiets holdning, regner jeg med at de også har kommunisert det til sin representant i presidentskapet, Nils T. Bjørke, slik at finanskomiteen kan starte vårt arbeid med saken så raskt som mulig, sier Henrik Asheim.

SV: - Stagge lønnsveksten

BETALE PRISEN: Kari Elisabeth Kaski (SV) er opptatt av at Stortingets ansatte ikke må betale prisen for byggeskandalen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
BETALE PRISEN: Kari Elisabeth Kaski (SV) er opptatt av at Stortingets ansatte ikke må betale prisen for byggeskandalen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Kari Elisabeth Kaski, finanspolitisk talsperson i SV, gir Marit Arnstad rett i at det er et potensial for kostnadsbesparing.

- Men vi må ikke forhaste oss. Særlig på personalsiden må grundige vurderinger tas, vi må passe på at ansatte ikke lider overlast, at ikke de må betale prisen for byggesprekken.

Kaski er med på å vurdere omfanget av komiteenes reisevirksomhet, men poengterer at internasjonalt samarbeid er viktigere enn noensinne.

- Jeg er likevel mer opptatt av å stagge lønnsveksten, som er betydelig større enn for folk flest. Det er umusikalsk, fordi lønnen vår er høy fra før.

- SV håper å få Stortinget med på å stagge lønnsveksten når vårt forslag om det skal behandles i vår, sier Kari Elisabeth Kaski.

Ap: - Støtter Arnstad

REISER: Rigmor Aasrud (Ap) mener Stortinget må være bevisste på at internasjonale komitereiser er nyttige. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
REISER: Rigmor Aasrud (Ap) mener Stortinget må være bevisste på at internasjonale komitereiser er nyttige. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Rigmor Aasrud (Ap), nestleder i finanskomiteen, støtter Marit Arnstads ønske om innsparinger på Stortinget.

- Det skal vi være med å se på, flere stiller spørsmål ved økningen i antall ansatte og hvorfor informasjonsavdelingen er blitt så stor, sier Aasrud.

Hun svarer på telefon fra London, der finanskomiteens medlemmer oppdaterer seg på Brexit-utfordringene.

- Når det gjelder komitéreiser, vil jeg ai at det er viktig å komme seg ut i verden å hente inn kunnskap. Men vi må være bevisste på at reisene er nyttige, slik finanskomiteens tur til Brussel og London de siste dagene har vært, sier Rigmor Aasrud.

Frp: - Puslete

FINANS: Sivert Bjørnstad i Stortingets finanskomite, her avbildet sammen med partileder Siv Jensen og nestleder Per Sandberg under fjorårets Frp-landsmøte. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
FINANS: Sivert Bjørnstad i Stortingets finanskomite, her avbildet sammen med partileder Siv Jensen og nestleder Per Sandberg under fjorårets Frp-landsmøte. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

Sivert Bjørnstad (Frp), medlem i finanskomiteen, kommenterer overfor Dagbladet at han er glad for at også Senterpartiet ser alvoret og forsøker å finne innsparinger på Stortinget.

- Så er nok hennes forslag dessverre litt for puslete totalt sett, men jeg er sikker på at vi sammen skal kunne klare å finne gode innsparinger som virkelig monner, sier Sivert Bjørnstad.

Som viser til at han i forrige uke tok til ordet for å kutte i Nordisk råd og Nordisk ministerråd, med en potensiell innsparing på flere hundre millioner kroner.

- Nå er det viktig at vi klarer å finne gode innsparingsforslag som ikke går på bekostning av skattebetalerne. Det er Stortinget selv som har satt seg i denne klemma og da må vi jammen vise det norske folk at vi klarer å komme ut av den også, sier Bjørnstad.

Frp-representanten opplyser til Dagbladet at han er forundret over at Stortinget er holdt utenfor avbyråkratiserings- og effektivitetsreformen.

- Jeg mener at også Stortinget bør pålegges innsparinger som alle andre offentlige etater. Dette vil jeg ta opp og foreslå for min egen stortingsgruppe, sier Sivert Bjørnstad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!