VIL UT AV SAMARBEID: Siden 2016 har Bergen kommune håndtert barneverntjenester for Samnanger kommune. Nå vil Samnanger-ordfører Knut Harald Frøland (Bygdalista) avslutte samarbeidet. Foto: Privat
VIL UT AV SAMARBEID: Siden 2016 har Bergen kommune håndtert barneverntjenester for Samnanger kommune. Nå vil Samnanger-ordfører Knut Harald Frøland (Bygdalista) avslutte samarbeidet. Foto: Privat Vis mer

Barnevern og Samnanger kommune

Vil kutte barnevern-samarbeid med Bergen

Innkaller til ekstraordinært kommunestyremøte etter NRK-utspill.

Publisert

Torsdag denne uka vedtok kommunestyret i Samnanger å utrede mulighetene for å reise søksmål mot en tidligere barnevernssjef.

Også fylkesnemnda og tingretten kan bli dratt inn i søksmålet, dersom Advokatfirmaet Elden finner grunnlag for det i en juridisk utredning som skal være klar til september.

Bakgrunnen for vedtaket er en knusende granskingsrapport om barnevernet i Samnanger, som havnet på kommunens bord 15. april.

Rapporten tar for seg tre betente barnevernssaker.

Advokatene bak konkluderer med at barnevernstjenesten i Samnanger i de granskede sakene på en rekke punkter har opptrådt i strid med både FNs barnekonvensjon, barnevernloven og god forvaltningsskikk.

Torsdagens vedtak har vekket reaksjoner. Nå vil Samnanger-ordføreren bryte barnevern-samarbeid med Bergen kommune.

- Reagerer med vantro

Siden 2016 har barnevernet i Samnanger vært underlagt Arna og Åsane barnevernstjeneste i Bergen.

NRK skrev fredag at Ole Mikalsen, plasstillitsvalgt for Fellesorganisasjonen (FO) ved Åsane og Arna barnevernstjenester, ber Bergen kommune om å avslutte Samnanger-samarbeidet.

Dette som direkte konsekvens av torsdagens kommunestyrevedtak.

- Folk reagerer med vantro på dette vedtaket. Andre frykter dette vil føre til at kollegaene våre slutter, sier Mikalsen til NRK.

Nå kontrer Samnanger-ordfører Knut Harald Frøland (Bygdalista) med et eget utspill. Frøland ønsker å avslutte barnevern-samarbeidet med Bergen kommune.

- Jeg har tatt initiativ til at vi tar et ekstraordinært kommunestyremøte på torsdag, sier ordføreren til Dagbladet.

Trygg på flertall-støtte

- Min tilnærming nå er at jeg synes det blir viktig at Samnanger avslutter samarbeidet med Bergen kommune, og at Samnanger bygger opp sitt eget støtteapparat, gjerne kalt familievern, for familier i Samnanger som trenger ekstra omsorg og støtte fra fellesskapet.

Frøland føler seg trygg på at et flertall i kommunestyret vil gå inn for samarbeid-stopp i den ekstraordinære avstemningen torsdag.

Ordføreren understreker at dette er tanker han har hatt i lang tid, og at det dermed ikke er en forhastet avgjørelse fra hans side.

Men utspillet fredag fikk begeret til å renne over.

- Det er en passende anledning til å iverksette nå, når ansatte i Bergen går ut og sier at de ikke ønsker å jobbe som ansatte for Samnanger kommune, sier Frøland, som beskriver uttalelsene i NRK-saken som oppsiktsvekkende.

- Jeg tror at barnevernsansatte i Bergen kommune vil komme mye bedre ut på alle måter om de også blir stilt mer ansvarlig for sine valg. Jeg tror det vil føre til en kompetanseheving i systemet hvis vi når fram med et eventuelt søksmål.

VANT OVER STATEN: Ken og Vibeke vant over staten i Strasbourg. Saken er den niende av hele 35 norske barnevernssaker som er tatt til behandling i Menneskerettsdomstol siden desember 2015. Reporter: Asle Hansen / Dagbladet Vis mer

Krass kritikk

I en rapport som ble publisert i mars fikk barnevernet i Bergen kommune krass kritikk i ni av ti saker som er gransket, skriver TV 2.

Bergen-rapporten har også betydning for ønsket om å avslutte samarbeidet, forteller Samnanger-ordfører Frøland.

- Bergen har gransket eget barnevern og funnet grove feil. Det er klart det har betydning for oss. Representerer Bergen kommune et barnevern vi ønsker i vår kommune?

Valhammer ønsker fortsatt møte

NRK skrev fredag at byrådsleder i Bergen, Roger Valhammer (Ap), har kalt Frøland inn til møte om barnevernet i Samnanger.

Møtet skulle funnet sted tirsdag i uka som kommer.

Frøland sier til Dagbladet at han vil utsette møtet, da det ikke vil være naturlig å møtes før avstemningen i kommunestyret er overstått.

Byrådsleder Roger Valhammer skriver følgende i en SMS til Dagbladet:

- Samnanger står selvsagt helt fritt til å si opp avtalen, men jeg håper vi kan avholde møtet på tirsdag som planlagt og få pratet sammen direkte framfor via media.

VIL MØTES: Byrådsleder i Bergen, Roger Valhammer (Ap), vil diskutere barnevernet i Samnanger med ordfører Knut Harald Frøland. Nå vil sistnevnte utsette møtet. Foto: NTB scanpix
VIL MØTES: Byrådsleder i Bergen, Roger Valhammer (Ap), vil diskutere barnevernet i Samnanger med ordfører Knut Harald Frøland. Nå vil sistnevnte utsette møtet. Foto: NTB scanpix Vis mer

Står ved vedtak

Å få barnevernet tilbake «under eget tak» vil gi bedre mulighet for å kontrollere at ting går riktig for seg, mener Knut Harald Frøland.

- Da har vi mulighet til å bygge opp et familievern som kan fungere fantastisk godt og som vi kan ha tillit til. Uten åpenhet, uten innsyn og uten kunnskap er det vanskelig å holde på tilliten over tid, sier Frøland.

- Dersom Samnanger igjen skal ha ansvar for eget barnevern, hvordan skal dere sikre at man unngår nye kritikkverdige forhold?

- Vi ønsker å bygge opp noe nytt som fungerer på en fantastisk god måte. Jeg har ikke en konklusjon på hvordan det skal bli, men jeg tenker i utgangspunktet at et tverrfaglig samarbeid må være en veldig fin tilnærming til dette her.

Ordføreren står ved torsdagens vedtak, til tross for negative reaksjoner.

- Sterke krefter ønsker ikke at vi skal ta i dette her. Jeg kjenner meg trygg på at det Samnanger gjør nå er riktig.

EMD-STORM MOT NORGE: Saken til Trude ble tatt til behandling i Menneskerettsdomstolen i desember 2015. Siden er ytterligere 34 norske barnevernssaker satt under lupen i Strasbourg. Video: Siv Johanne Seglem og Asle Hansen Vis mer

- Helt unikt

Mangeårig barnerettsadvokat Thea Totland i Barneadvokatene og advokat Geir Kjell Andersland, mangeårig fylkesnemndsleder og tidligere regiondirektør i Bufetat, står bak granskningsrapporten om barneverntjenesten i Samnanger.

- Når Samnanger kommune nå vurderer å gå til søksmål mot tidligere ansatte og andre offentlige instanser for uforstandig opptreden, vil det være helt unikt i norsk forvaltnings- og rettshistorie, sa Totland til Dagbladet i mai.

- Det er ingen tradisjon i norsk forvaltning for at lovstridig opptreden får konsekvenser for den enkelte saksbehandler, og dermed kan man risikofritt unnlate å dokumentere og underbygge inngripende beslutninger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer