Vil kutte egen ferie: Nedstemt

Et mindretall på Stortinget vil redusere «ferien» til folkevalgte. Forslaget stemmes ned i dag.

BEHOLDER EGEN MØTEFRI PERIODE: Et forslag om å kutte i den såkalte ferien på Løvebakken stemmes ned i dag. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
BEHOLDER EGEN MØTEFRI PERIODE: Et forslag om å kutte i den såkalte ferien på Løvebakken stemmes ned i dag. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert

Stortinget sier i dag nei til å kutte ned sin egen «ferie».

Et forslag fra SV om å sløyfe stortingsferien med én måned får ikke flertall, til tross for støtte fra Rødt og Venstre.

Resten av Stortinget stemmer mot forslaget.

I dag har Stortinget «ferie» fra midten av juni til første uka i oktober. Mange politikere misliker når pressen eller andre omtaler perioden som ferie, fordi den ofte fylles av reise- og møtevirksomhet.

Det er ingen folkevalgte i Norge som har særlig mye fri i august og september, selv om de altså har fri fra møtene på Stortinget.

Møtefri i månedsvis

Men kjernevirksomheten til Stortinget, å vedta lover og bevilge penger, gjøres ikke mellom midten av juni og oktober: Da har Stortinget møtefri, og politikerne ingen krav om å være på Løvebakken.

Forslaget fra SV ville flyttet første møtedag på Stortinget tilbake én måned, til første hverdag i september.

Argumentasjonen for å kutte ferien handler ikke bare om godene politikerne på Løvebakken har. Forslagsstiller peker også på at arbeidsmengden for de folkevalgte er meget stor i desember, og at denne kan fordeles jevnere utover høsten ved å begynne møtevirksomheten en måned tidligere.

Flertall sier nei

Flertallet som stemmer ned forslaget fra SV peker på at Stortinget kan holde ekstraordinære møter i «ferien» - slik man blant annet gjorde under strømkrisa i høst.

- Stortinget klarer derfor å håndtere saker som haster, og kontrollfunksjonen er tilstrekkelig sikret. Flertallet legger også vekt på at representantene har behov for å oppholde seg i valgkretsene sine for å drive politisk arbeid utenfor stortingsbygget, skriver flertallet i sin innstilling først gjengitt av NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer