Vil kutte Ernas lønn ut 2021

Rødt-politiker Bjørnar Moxnes vil ikke vente på forsinket utvalg. På Stortingets siste dag før juleferien, fremmer han et nytt forslag om å kutte politikerlønningene til coronakrisa er over.

VIL HA KUTT I POLITIKER-LØNNINGENE: På Stortingets siste dag gjør Rødt-leder Bjørnar Moxnes et nytt forsøk på å sette ned politikerlønningene. Foto: Dagbladet
VIL HA KUTT I POLITIKER-LØNNINGENE: På Stortingets siste dag gjør Rødt-leder Bjørnar Moxnes et nytt forsøk på å sette ned politikerlønningene. Foto: Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statsminister Erna Solberg (H) tjener 1,7 millioner kroner i året. Selv har Rødt-leder Bjørnar Moxnes en årslønn på 988 000 kroner som stortingsrepresentant. (Moxnes betaler riktignok en egen partiskatt til Rødt, slik at hans reelle årslønn er 737 000 kroner i året, opplyser han.)

Politikerlønna synes han uansett er altfor høy, ikke minst når Norge står midt i en krise.

Når nysalderingen av statsbudsjettet skal vedtas i Stortinget i lørdag, fremmer han et forslag om å kutte lønnen til statsministeren, regjeringsmedlemmene og de 169 stortingspolitikerne med 20 prosent.

Lønnskuttet skal gjelde for hele 2021.

Må være med på dugnaden

- I år har hundretusenvis av mennesker blitt permittert eller mistet jobben og mista minst 20 prosent av sin inntekt, mange over lang tid. Når Stortinget skrur av ordning etter ordning for de arbeidsledige, som også hadde mindre fra før, er det minste man kan forlange at politikerne blir med på dugnaden selv, sier han til Dagbladet.

Har frosset lønningene

Da coronakrisa skyldte inn over landet og økonomien i vår, fremmet Moxnes det samme forslaget.

Inspirasjonen var New Zealand, der regjeringen vedtok å kutte sine lønninger med 20 prosent i seks måneder. Forslaget fra Rødt ble nedstemt.

Men Stortinget ble i april enige om å sette ned et utvalg som skal se på politikerlønningene. Dette skjedde etter oppslag om store forskjeller i hvordan politikerne lønnes.

Mens en venter på utredningen har Stortinget vedtatt å fryse god godtgjørelsen for stortingsrepresentanter og medlemmer av regjeringen.

USIKKER SITUASJON: Statsminister Erna Solberg forteller om samarbeidet med Frp i budsjettforhandlingene. Reporter: Mats Rønning. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Kan ikke vente

Nå er imidlertid utvalget som skulle legge fram sitt forslag før jul, forsinket.

I krisen vi står i mener Bjørnar Moxnes det ikke er godt nok å vente på at de er ferdige.

- At rapporten fra utvalget er forsinka, kan ikke være et påskudd for å utsette det nødvendige oppgjøret med politikerelitens urettferdige lønnsprivilegier enda en gang. Derfor fremmer vi forslag om kutt i politikernes lønninger nå, sier Moxnes, som minner om at pandemien ikke er over, til tross for meldinger om at en vaksine skal være på plass i romjula.

- Krisa er ikke slutt, NAV sier arbeidsmarkedet først kan friskmeldes i 2022. Tallet på ledige øker igjen, stadig flere mister dagpengene og neste år vil hundretusener av dem som allerede mista inntekt i år, få tidenes feriepengebaksmell, fordi regjeringa fjerna ferietillegg på dagpenger. Da er det helt urimelig om Stortinget nå skal vedta et budsjett som legger opp til å bevare politikernes lønnsprivilegier ut 2021, mener Moxnes.

Hadde det ikke vært for pandemien, kunne Siv Jensen ha sørget for Erna Solbergs avgang. Det innrømmer Frp-lederen her. Vis mer

- Trengs varige løsninger

Høyres finanspolitiske talsperson Mudassar Kapur har ikke svart på hva Høyre mener om dette.

AUF har tidligere også fremmet forslag om drastiske kutt i politikernes lønningsposer. Men Arbeiderpartiets Masud Gharakahani vil heller ha Rødt med seg på å jobbe for sitt eget forslag, enn et midlertidig kutt nå.

- Her har vi hatt en helt hinsides utvikling i lederlønningene som må stoppes, fordi det går utover tilliten i samfunnet og øker forskjellene mellom folk. Eliten stikker av mens vanlig arbeidsfolk sitter igjen med regningen. Det vi trenger er varige løsninger som endrer denne utviklingen, ikke noen enkeltforslag som bare varer ut året, sier Gharakahani.

- Rødt bør heller støtte Arbeiderpartiets forslag om frys av politikerlønninger og en total gjennomgang av lederlønninger for politikere og for toppledere i staten og de statlige selskapene, mener han.

Arbeiderpartiet fremmet forslag på dette i forrige uke, men ble nedstemt.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer