Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frps spareforslag: Byggeskandalen på Stortinget

Vil kutte i «kostbar kaffeklubb»: - Drikker mye godt øl på noen møter i året

Stortingspolitiker Sivert Bjørnstad (Frp) omtaler det nordiske samarbeidet som en «kaffeklubb», og foreslår å kutte i Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd for å finansiere overskridelsene på Stortinget.

VARAMEDLEM TIL NORDISK RÅD: Olemic Thommessen er selv varamedlem til Stortingets delegasjon til Nordisk Råd. Hvis Frp-politiker Sivert Bjørnstad får det som han vil, kan kutt i det nordiske samarbeidet være med og finansiere byggesprekken på Stortinget.
VARAMEDLEM TIL NORDISK RÅD: Olemic Thommessen er selv varamedlem til Stortingets delegasjon til Nordisk Råd. Hvis Frp-politiker Sivert Bjørnstad får det som han vil, kan kutt i det nordiske samarbeidet være med og finansiere byggesprekken på Stortinget. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er Frp-stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad i finanskomiteen som tar til orde for det originale innsparingsforslaget.

Han var selv en del av den norske delegasjonen til Nordisk Råd i forrige stortingsperiode - og beskriver det som en kostbar kaffeklubb.

- Det er 20 stortingsrepresentanter som drikker mye godt øl og spiser veldig god mat på noen møter i løpet av et år, og 150 ansiktsløse byråkrater som jobber med å drive et sekreteriat. Jeg er helt sikker på at vi, når finanskomiteen begynner å se på måter å dekke inn dette, kan ta en kritisk gjennomgang av både antall møter og byråkrater. Hadde vi for eksempel klart å halvere potten hadde vi spart inn hele sprekken på omlag to år, sier Frp-politikeren.

Den siste byggesprekken Stortinget må finne inndekning til, er rundt 500 millioner kroner.

Vil spare skattebetalerne

Norske myndigheter ga til sammenligning 434 millioner kroner i direkte bevilgninger til Nordisk Ministerråd i løpet av fjoråret, ifølge Frp.

Bjørnstad mener det er viktig at det ikke er skattebetalerne som betaler for tabbene Stortinget har gjort, og at man i stedet må finne inndekning for overskridelsene i eget budsjett.

- Hadde det enda vært noe vi fikk veldig mye utav kunne det forsvart den enorme pengebruken, men jeg tror ikke mannen i gata har hørt om en eneste politisk sak fra Nordisk Råd. Det er Stortinget som har skapt denne situasjonen. Da er det riktig at det er Stortinget som betaler for den, heller enn å sende regninga til skattebetalerne, sier Bjørnstad, som mener han har ryggdekning i eget parti for forslaget.

Frp-stortingsrepresentanten har vært tydelig på at han også mener stortingspresident Olemic Thommesen (H) bør vurdere sin stilling i forbindelse med byggesaken.

- Helt tilfeldig

Thommesen er i denne stortingsperioden en av representantene som sitter i Nordisk Råd, riktignok som vararepresentant, og har tidligere vært leder i Foreningen Norden.

- Det er selvfølgelig helt tilfeldig, og det handler ikke om stortingspresidenten som person, men om hvordan Stortinget skal løse denne prekære situasjonen, sier Bjørnstad.

Det er ifølge Bjørnstad første gang Frp tar til orde for kutt i bevilgningene til det nordiske samarbeidet, men han sier partiet alltid har vært kritisk til den enorme pengebruken.

Nå håper han stortingsflertallet støtter en diskusjon om kutt i bevilgningene.

Det er Høyres Michael Tetzschner som i dag er president i Nordisk Råd.

Han er ikke fremmed for tanken på at det nordiske samarbeidet kan drives mer effektivt, men liker ikke koblingen regjeringspartneren gjør opp mot byggesaken.

Ingen jubel

Han sier det er viktig å ta tingene i riktig rekkefølge.

- Det ville vært underlig hvis Norge på grunn av en misrøktet utbyggingssak i eget parlament skulle sette bom for det nordiske samarbeidet. Da ville vi bare bre vårt renommetap til Norden også. Samtidig mener jeg at man kan se på om det nordiske samarbeidet kan drives med større kostnadsbevissthet helt uavhengig av byggesaken, sier Tetzchner.

Aps finanspolitiske talsperson Rigmor Aasrud sier hun er avventende til spørsmålet.

SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski mener forslaget er useriøst.

-Jeg er alltids med på å diskutere hvordan internasjonale samarbeid skal organiseres, men å foreslå å begrense det for å dekke inn en byggeskandale av denne dimensjonen, mener jeg er useriøst. Særlig når Frp så fullstendig avviser å se på stortingsrepresentantenes egen lønn, sier SV-politikeren.

- Frp-Bjørnstad beskriver Nordisk Råd som en kaffeklubb som bare drikker øl og spiser mye god mat?

- Det sier noe om hans innsats i Nordisk Råd, tror jeg, sier Kaski.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!