Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil kutte i studiestipendet

Høyere utdanningsminister, Iselin Nybø (V), er bekymret over at så mange er innom høyere utdanning uten å ta en grad.

INNSTRAMMING: Høyere utdanningsminister, Iselin Nybø (V), vil at studenter skal fullføre graden for å få omgjort de siste 15 prosentene av studielånet til stipend. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
INNSTRAMMING: Høyere utdanningsminister, Iselin Nybø (V), vil at studenter skal fullføre graden for å få omgjort de siste 15 prosentene av studielånet til stipend. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) vil at studentene skal fullføre en grad før de får omgjort de siste 15 prosentene av studielånet til stipend.

Det kommer fram i det nye forslaget til statsbudsjett for 2019.

- Vi foreslår en endring i hvordan studielånet blir gjort om til stipend, for å motivere flere til å fullføre graden sin. Å bli ferdig med utdanningen er viktig både for personlig økonomi og for samfunnet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø i en pressemelding.

- Jeg er bekymret over at så mange er innom høyere utdanning uten å ta en grad. Regjeringen ønsker at flere studenter skal fullføre utdanningsløpet sitt, og vil samtidig fortsette å øke kvaliteten i høyere utdanning, sier hun.

STATSBUDSJETTET: Finansminister Siv Jensen presenterte neste års statsbudsjett mandag formiddag. Forbrukerøkonom Silje Sandmæl kom med sin analyse av det nye budsjettet. Video: NTB Scanpix / Lars Eivind Bones/Nicolai Delebekk / Dagbladet. Vis mer

Ekstra uke stipend

Det vil fremdeles være slik at totalt 40 prosent av lånet kan bli gjort om til stipend, men med den nye ordningen kan 25 prosent bli gjort om til stipend på grunnlag av studiepoeng, mens studenten må fullføre graden for å få omgjort de siste 15 prosentene.

Nybø vil samtidig gi en ekstra uke med stipend til heltidsstudentene. Med den ekstra uka med stipend vil studentene få støtte i ti måneder og tre uker av året. Det gir en ekstrautgift på statsbudsjettet på 165 millioner kroner.

Økningen er et ledd i målet om elleve måneders studiestøtte som Venstre fikk gjennomslag for i budsjettforhandlingene i 2015.

Regjeringen fortsetter også satsingen på bygging av studentboliger, og viderefører den årlige byggingen av 2.200 hybler.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!