OM SYKELØNN OG OLJEPENGER:  Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Vegard Grøtt , NTB Scanpix.
OM SYKELØNN OG OLJEPENGER: Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Vegard Grøtt , NTB Scanpix.Vis mer

Vil kutte i sykelønn og spare oljepenger

Venstre vil kappe handlingsregelen til 3 prosent allerede i neste statsbudsjett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venstre avviser karensdager, men vil kutte satsen på sykelønn for å spare offentlige midler og redusere sykefraværet.

Et forslag om å tallfeste kuttet til 20 prosent, slik at arbeidstakere som er syke kun får utbetalt 80 prosent av lønna, falt.

Det samme gjorde et forslag om et mer moderat kutt på 10 prosent.

Skal kuttes Selve vedtaket som ble fattet under Venstre-landsmøtet søndag, slår kun fast at satsene skal kuttes.

Til nå har partiet bare bedt om «utredning av en modell som innebærer redusert kompensasjon ved korttidsfravær (inntil tolv måneder)».

- Det er dokumentert at det har en effekt på sykefraværet dersom ytelsene i sykelønna reduseres. Erfaringer fra Sverige viser at karensdager ikke har effekt, men kutt i satsen har klar virkning, heter det i søndagens vedtak.

Karensdager var regelen fram til 1978 og innebar at arbeidstakere ikke hadde lovfestet krav på sykepenger for de første fraværsdagene.

Mindre fra oljefondet Venstre ber regjeringen utrede konsekvensene av å senke handlingsregelen for oljepengebruk fra 4 til 3 prosent.

— Oljepengene skal først og fremst sikre pensjonsforpliktelsene for kommende generasjoner, heter det i en uttalelse som landsmøtet vedtok søndag.

Venstre mener regjeringen bør ta sikte på å styre oljepengebruken etter en retningsgivende sats på 3 prosent allerede i statsbudsjettet for 2015.

Ifølge partiet er velferdsstaten underfinansiert.— Gitt at dagens nivå på offentlige velferdsordninger ikke økes, og at arbeidsinnsatsen fortsetter på dagens nivå, vil det årlige underskuddet på statsbudsjettet om 50 år vil være på 140 milliarder 2013-kroner, framholder Venstre.

(NTB).