Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil kutte klimautslippene med 30 prosent

Stoltenberg lover å kutte klimautslippene med 30 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Regjeringen har i dag gitt sin tilslutning til forslaget om 30 prosents kutt innen 2020, og støtter målet om økte Kyoto-forpliktelser og karbonnøytralitet. På pressekonferansen sa Stoltenberg at Ap ikke er villig å fire på sine krav for å oppnå forlik.

Flere ville på pressekonferansen vite hvor store deler av reduksjonene som skal tas her hjemme, og hvor mye som skal kjøpes i klimakvoter. Der var Stoltenberg noe mere vag.

- Det er bedre med store kutt ute enn totalt sett små kutt hjemme, sier Jens.

Samtidig sier han at det er avsatt penger på årets statsbudsjett til kjøp av klimakvoter - og norske bedrifter må også forplikte seg til det samme.

Trampeklapp
Stoltenberg fikk stående trampeklapp fra et fullt Folkets Hus da han omsider lovte det 30 prosents kuttet som lenge har vært etterlyst fra Arbeiderpartiet.

Jens startet sin landsmøtetale klokka 14.06 i dag.

- Arbeiderpartiet er der vi bør være - i posisjon, startet Stoltenberg, til rungende applaus fra salen.

Klimaløftene
Deretter ble klima hovedtema i Jens Stoltenbergs tale til Arbeiderpartiets landsmøte.

LOVER UTSLIPPSKUTT: - Vi skriver miljøhistorie, sier Ap-leder og statsminister Jens Stoltenberg. Foto: SCANPIX
LOVER UTSLIPPSKUTT: - Vi skriver miljøhistorie, sier Ap-leder og statsminister Jens Stoltenberg. Foto: SCANPIX Vis mer

- Utslipp av klimagasser er den aller viktigste miljøsaken. Kampen mot global oppvarming er uløselig knyttet til kampen mot fattigdom, var budskapet fra partilederen.

Under talen presenterte Stoltenberg tre mål for klimapolitikken framover:

o Norge skal overoppfylle sin del av Kyotoavtalen ved å skjerpe Kyoto-forpliktelsene med 10 prosent innen 2012.

o Norge skal forplikte seg til å kutte utslippene av klimagasser tilsvarende 30 prosent av Norges utslipp innen 2020.

o Norge skal ta ansvar for å redusere utslippene av klimagasser tilsvarende 100 prosent av våre egne utslipp innen 2050.

Og applausen ville nesten ikke ta slutt.


Skriver historie
Målene skal nås både gjennom innsats hjemme og gjennom samarbeid med andre land ved å ta i bruk Kyoto-mekanismene.

- Vårt mål er at Norge skal bli "karbonnøytralt" før 2050. Det betyr at for hvert eneste tonn klimagasser som slippes ut, skal det sørges for tilsvarende lavere utslipp et annet sted. Dermed blir summen av utslipp null. Norge er det første land i verden som påtar oss en slik forpliktelse. Vi skriver miljøhistorie, sier Stoltenberg.

Skrøt av Kolberg 
Applausen var stor da da Stoltenberg skrøt av mangeårig partisekretær Martin Kolberg:

- Vi står i dag som et samlet parti. Det må komme av selvdisiplin - og Martin Kolberg. Jeg er alltid trygg når han pådrar seg oppdrag for partiet, sa Stoltenberg.

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX Vis mer

Men: - Katastrofe tenkte jeg, da du sa ja til å stille på Nytt på Nytt. Så feil kan man ta, sa Stoltenberg, som mente Kolberg framsto som mer ungdommelig i dag enn da de to ble kjent på 70-tallet.

Deretter sa Stoltenberg at Ap var i god gang med å gjennomføre sitt politiske program - og allerede har innfridd mange valgløfter.

Skryteliste
- Flertallet av norske kommuner har full barnehagedekning. Vi gir oss ikke før alle har det - også i Oslo og Bergen, sa han - og fortsatte på skrytelista.

- Det har aldri før vært flere mennesker sysselsatt i Norge. Ledigheten har ikke vært lavere på nesten 20 år. Og vi må ha et arbeidsmarked der det er plass til alle, sa Stoltenberg.

Videre om satsingen på jernbane og vei: - Vi er for vei, og vi er for jernbane.

Så fikk utenriksminister Jonas Gahr Støre skryt: For sin innsats for nordområdene, og ikke minst for sin reise og anerkjennelse av den palestinske samlingsregjeringen.

Samtidig innrømmer Stoltenberg at alt ikke bare er fryd og gammen i kongeriket Norge.

- Barn må vente over et halvt år på psykiatrisk hjelp. Det provoserer meg.

Og la til at vi trenger et felles løft slik at alle får den hjelp de trenger i Norge.

Aps Klimapolitikk
Så gikk Stoltenberg over til det han karakteriserer som den viktigste saken: Klimaendringene, som han beskriver som avgjørende for to av vår tids viktigste utfordringer. Utslipp av klimagasser. Og kampen mot fattigdom. Som henger nøye sammen.

- Vi kan nå sette i gang selvforsterkende prossesser, som ikke kan snus eller stoppes.

- Dette er veldig alvorlig. Vi må regne med villere, våtere og varmere vær i Norge. Torsken i Barentshavet kan gyte og vandre andre steder. I framtida kan lofottorsken forsvinne, sa Stoltenberg.

Og understreket at Norge ikke det landet som rammes verst av klimaendringene - men land som Bangladesh.

- Det haster med handling. Og vi skal handle, sier Jens. Deretter kom løftene på løpende bånd.

Kriminalisering av horekunder?
Det var på forhånd knyttet spenning til hva Ap-lederen ville si om kriminalisering av horekunder.

Fram til nå har statsministeren plassert seg selv i vet-ikke gruppen når det gjelder dette spørsmålet. Men spørsmålet kom aldri opp i Stoltenbergs tale, og vil sannsynligvis bli tema seinere på Arbeiderpartiets landsmøte hele helga.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling