Vil kutte lønna til politikertoppene

AUF foreslår å redusere stortingsrepresentantenes lønn med 189 000 og statsrådenes lønn med 412 000 kr.

SVEKKET TILLIT: AUF-leder Ina Libak mener at det i ei tid med svekket tillit til de politiske institusjonene er viktig at politikerne selv tar tak for å redusere avstanden mellom folk og makt. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
SVEKKET TILLIT: AUF-leder Ina Libak mener at det i ei tid med svekket tillit til de politiske institusjonene er viktig at politikerne selv tar tak for å redusere avstanden mellom folk og makt. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ina Libak, leder i AUF, har et ferskt landsstyrevedtak i ryggen når hun nå ber toppolitikerne vise moderasjon.

- Vi mener at nivået på politikerlønningene er for høyt. Politikerne kan ikke skyve velferdsstatens bærekraft foran seg når de kutter i tjenestene og godene til vanlige folk, samtidig som politikerne bevilger seg selv lønn og goder som ligger langt foran resten av samfunnet, sier Ina Libak.

Maks 8G

I juni 2019 vedtok Stortinget å øke den årlige godtgjørelsen til stortingsrepresentantene til 987 997 kr og 1 410 073 kr for statsråder. Landsstyret i AUF foreslår å la lønnsfastsettelsen følge størrelsen på grunnbeløpet, slik at stortingsrepresentanter skal tjene 8G, som i 2019 utgjør 798 864 kr, mens statsråder skal tjene 10G, som i 2019 utgjør 998 580 kr.

ETTERLØNN: Ina Libak opplyser at AUF vil begrense etterlønnen for avgåtte statsråder og stortingsrepresentanter til tre måneder. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ETTERLØNN: Ina Libak opplyser at AUF vil begrense etterlønnen for avgåtte statsråder og stortingsrepresentanter til tre måneder. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- I ei tid med økende uro og svekket tillit til de politiske institusjonene er det viktig at politikerne selv viser moderasjon og tar tak for å redusere avstanden mellom folk og makt, sier Ina Libak.

- De siste 10 årene har stortingsrepresentantenes lønn økt med 250 000 kr. Med samme lønnsvekst som de siste årene vil representantene tjene over 1 million fra og med neste år, sier AUF-lederen.

Hun opplyser at AUF også vil begrense etterlønnen til tre måneder. Avtroppende stortingsrepresentanter og statsråder er i dag sikret etterlønn i tre måneder, men har muligheten til å forlenge etterlønnen til 12 måneder hvis man ikke har fått jobb.

Håper på Ap

Ina Libak forteller til Dagbladet at hun håper at Arbeiderpartiet vil følge AUFs tanker om lønnsfastsettelse for toppolitikerne.

- Vi går selvsagt for gjennomslag. Arbeiderpartiet er nå i en prosess med å utvikle et nytt partiprogram. Da er det viktig at vi også tar opp hva som kan gjøres med den synkende tilliten. Der vil politikerlønningene og avstanden til dem vi jobber for, være et av temaene vi må se på, sier AUF-lederen.

Eva Kristin Hansen (Ap), visepresident på Stortinget, kommer ikke ungdomspartiet sitt i møte.

IKKE FØLGE STATEN: Eva Kristin Hansen (Ap) mener at stortingsrepresentantene ikke må følge utviklingen i lederlønningene i Staten, hvor det har vært store økninger. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
IKKE FØLGE STATEN: Eva Kristin Hansen (Ap) mener at stortingsrepresentantene ikke må følge utviklingen i lederlønningene i Staten, hvor det har vært store økninger. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- De siste årene har stortingslønna fulgt gjennomsnittlig lønnsvekst etter anbefaling fra lønnskommisjonen. Dette har vi fulgt, sier Ap-representanten.

- Vi har ikke behandlet noen sak om dette i vår stortingsgruppe og vi vil bestemme hvordan vi stiller oss til forslag fra lønnskommisjonen der. AUF møter på gruppemøtene, påpeker Eva Kristin Hansen.

Stortingets lønnskommisjon

Stortingets lønnskommisjon foreslår i årlig innstilling godtgjørelse for stortingsrepresentantene og regjeringens medlemmer.

For perioden 1. september 2016 til og med 31. august 2020 har lønnskommisjonen følgende sammensetning:

* Daglig leder Inger Prebensen.

* Professor Nils-Henrik Mørch von der Fehr.

* Sorenskriver Geir Engebretsen.

Kilde: Stortinget

- Det som er viktig, mener jeg, er at vi ikke må følge utviklingen i lederlønningene i Staten hvor det har vært store økninger, sier hun.

- Ikke endre

Marit Arnstad, parlamentarisk leder i Sp, ser ingen grunn til å foreta endringer.

FUNGERER: Marit Arnstad, parlamentarisk leder i Senterpartiet, mener dagens system for lønnsfastsettelse på Stortinget fungerer godt. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
FUNGERER: Marit Arnstad, parlamentarisk leder i Senterpartiet, mener dagens system for lønnsfastsettelse på Stortinget fungerer godt. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

- Senterpartiet mener at det systemet vi har i dag, med en lønnskommisjon, fungerer godt. Det er ikke Stortinget, men lønnskommisjonen som gjør vurderingene, selv Stortinget gjør det endelige vedtaket. Det mener jeg vi skal fortsette med, sier Marit Arnstad.

Sivert Bjørnstad, finanspolitisk talsperson for Frp, har samme syn:

- Vi følger lønnskommisjonen, som normalt har fulgt prosentsatsen fra LO/NHO-oppgjøret, og mener det er en hensiktsmessig måte å organisere dette på, sier Frp-representanten.

Støtter AUF

SV derimot, har sansen for AUF-initiativet.

- Kjempepositivt at AUF kommer med dette, sier Petter Eide.

POSITIV: Petter Eide (SV) er positiv til AUFs forslag om å redusere politikerlønningene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
POSITIV: Petter Eide (SV) er positiv til AUFs forslag om å redusere politikerlønningene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- SV har i alle år gått inn for å begrense stortingspolitikeres lønn. Hvis AUF-forslaget kan medføre at vi får litt push også fra Arbeiderpartiet, er det veldig bra, sier SV-representanten.

Petter Eide understreker at SV ønsker at lønna skal ned og at lønnsfastsettelsen skal plasseres utenfor Stortinget.

- Dermed begrenser vi stortingsrepresentantenes mulighet til å bevilge lønn til seg selv. Da kan man tenke seg, slik SV har foreslått, å knytte lønna til trygdeoppgjøret, eller som AUF foreslår; opp mot grunnbeløpet. Poenget er at det kobles opp mot en ekstern mekanisme. For oss er det et viktig prinsipp, sier Petter Eide.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer