Vil kutte russetiden

- Et par ukers russefeiring bør holde, mener skolesjefer landet rundt. I morgen skal et forslag til nytt regelverk for russen behandles politisk i Hordaland fylkeskommune. Fornuftig eller formynderi?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hordaland fylkeskommune vil stramme inn reglene for avgangselevenes russefeiring. Russen skal ikke få gå i russedress før 5. mai, og all markedsføring og salg av russeeffekter på skolen skal forbys. Dessuten skal knutereglene diskuteres.

Bak forslaget til nye russeregler står blant annet Gunnar Dale, opplæringsdirektør i Hordaland fylkeskommune. Bakgrunnen for det nye regelverket er ifølge ham at russefeiringen stadig får flere negative sider.

- Et økende rusproblem, hærverk og et sterkt kommersielt press er med på å forme russefeiringen, som helt klart ødelegger eksamensresultatene, sier Dale til Aftenposten.

Knuteregler

I morgen vil forslaget til regelverk behandles av komitéen for næring og utdanning i Hordaland fylkeskommune. Dersom det får flertall kan det trå i kraft allerede neste år. Også knutereglene skal vurderes.

- Elevenes fritid er ikke vårt ansvar, påpeker Ann Mali Daksnes (Sp) som likevel mener det er skolens ansvar å påvirke.

Slutt på langvarig vannkrig?

Det ble skrevet mye negativt om årets russefeiring, og stadige tumulter førte til reaksjoner både blant foreldre, lærere og russ. - Russestyret i Bergen ville gå av, forteller Marit Leinebø i Hordaland fylkeskommune til Dagbladet.no. Hun sier det er på bakgrunn av de forskjellige reaksjonene at fylkeskommunen fremmer endringsforslaget.

Ifølge Aftenposten er både Elevorganisasjonen og Lærerforbundet positive til forslaget.

- Det er viktig å dempe de verste sidene ved feiringen, sier Martin Nilsen, leder i Elevorganisasjonen. Han representerer 140 000 elever i videregående skole.

Nilsen er særlig opptatt av at russefeiringen ikke skal bli så dyr at ikke alle kan delta.

Også skolesjefer landet rundt bejubler forslaget, og mye tyder dermed på at det kan bli landsomfattende.

Hva mener du om endringsforslaget av russens regelverk? Er det formynderi eller fornuftig å ville begrense russefeiringens varighet og knuteregler? Si din mening!

ELLEVILL RUSSEFEIRING: Både dyr og usunn russefeiring fører trolig til endring av russeregelverket i Hordaland.
IKKE DRESS FØR 5. MAI: I Hordaland kan russen neste år få kuttet ned russetiden til maks to uker.