Vil kutte spritavgiften med 40 prosent

Et regjeringsoppnevnt utvalg i Sverige foreslår å senke avgiften på brennevin med 40 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utvalget anbefaler også å beholde Systembolaget.

Den svenske regjeringen oppnevnte i januar et utvalg for å gjennomgå landets alkoholpolitikk. Mandag overleverte utvalget første del av rapporten «Hvor går grensen» til helseminister Morgan Johansson.

Utrederne bak rapporten tror at en lavere spritavgift vil få flere kunder til å handle på Systembolaget og avstå fra innkjøp i utlandet.

Men ikke alle er enige. Det ventes at spritskatten blir ett av de heteste temaene i budsjettforhandlingene i Sverige, skriver Aftonbladet.

Både Vänsterpartiet og Miljöpartiet sier nei til en skattereduksjon. Socialdemokraterna er splittet, men statsminister Göran Persson åpnet nylig for en skattesenkning.

Utvalget mener at staten fremdeles skal ha monopol på salg av vin og brennevin.

- Salg av alkoholholdige drikker i butikker med spesialtillatelse vil føre til økt tilgjengelighet og en ytterligere økning av alkoholforbruket, heter det i utvalgets rapport.

En reduksjon av spritskatten er ventet å føre til at forbruket av brennevin øker med 8 prosent og det totale alkoholforbruket med 2 prosent, skriver Aftonbladet.

Utvalget anbefaler også at Sverige styrker arbeidet med å få til en felles strategi i EU for å redusere alkoholens skadevirkninger. Det innebærer blant annet å innføre en advarsel på alle flasker som inneholder alkohol.

(NTB)