Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil kutte tilskudd til private barnehager

Byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) vil gjøre private barnehager «mindre lukrative».

VIL HA INNSTRAMMINGER: - De private får veldig høye tilskudd, som ikke står i forhold til utgiftene, sier Oslo-byråd Inga Marte Thorkildsen (SV), og tar til orde for flere innstramminger i ordningene for private barnehager .
VIL HA INNSTRAMMINGER: - De private får veldig høye tilskudd, som ikke står i forhold til utgiftene, sier Oslo-byråd Inga Marte Thorkildsen (SV), og tar til orde for flere innstramminger i ordningene for private barnehager . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Midt i en langvarig strid om private barnehager, gjør byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) det klart at hun ikke har tenkt å bøye av.

- Tenk hva som skjer hvis dette får fortsette: Folk kan miste enhver tillit til velferdsstaten, og til at pengene brukes til det de skal, så det er viktig at vi slår ned på dette, sier Thorkildsen til Dagbladet.

Vil ha innstramminger

Som byråd for kunnskap og oppvekst i Oslo har hun krevd tilbakebetalt omtrent 4,5 millioner kroner fra private barnehager for regnskapsårene 2014-2016, slik Dagbladet skrev fredag. Flere påklagede saker venter på å bli avgjort av Fylkesmannen.

Nå tar byråden striden et skritt videre.

- De private får veldig høye tilskudd, som ikke står i forhold til utgiftene, sier hun, og tar til orde for flere innstramminger.

- Vi kan gjøre det mindre lukrativt for dem som måtte være mest opptatt av profitt, sier hun.

Blant tiltakene Thorkildsen foreslår, er å gjøre noe med «pensjonspåslaget». Ifølge rapporten «Kommersialisering av fellesgodene» fra Høgskolen i Innlandet får private barnehager «et minimum tilskudd i pensjon på 13 prosent av kommunalt lønnsnivå, mens utgiftene de private har gjennomsnittlig ikke utgjør mer enn fem-seks prosent».

Vil bli kvitt useriøse

Thorkildsen vil også endre «livslange» tilskudd til private barnehager som har kommet innenfor tilskuddsordningen.

- Det gjør det vanskelig å bli kvitt de private, useriøse aktørene, sier hun.

Dessuten vil Thorkildsen kreve at minst halvparten av personalet må ha førskolelærer eller pedagogisk utdanning, og sette større begrensninger på muligheten til å ta ut en «urimelig» høy fortjeneste.

- Vi ønsker veldig sterkt en mulighet til å skille mellom kommersielle og ideelle aktører. Det er forskjell på en kommersiell aktør med sete i et skatteparadis, og en ideell aktør som brenner for å drive barnehage.

- Er dere ute etter å «ta» de private barnehagene?

- Vi er ute etter å sikre at pengene brukes på barna, vi, sier Thorkildsen, og avviser at de økonomiske tilsynene i private barnehager skyldes et ønske om å tekkes byrådets samarbeidspartner Rødt.

- Vi er like opptatt av dette som Rødt, sier hun.

Avviser ideologisk korstog

Nå vil SV-politikeren ha en ordentlig opprydding.

- Å investere i barnehager har blitt tre ganger så lukrativt som å investere på børsen, og da er noe riv, ruskende galt med hele systemet, sier hun.

- Er dette et ideologisk motivert korstog fra SVs byråd?

- Absolutt ikke, sier Inga Marte Thorkildsen.

- EN MYTE: «Det er en myte at ansatte i private barnehager har dårligere pensjonsvilkår», skriver adm. dir. Anne Lindboe i Private barnehagers landsforbund. Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix
- EN MYTE: «Det er en myte at ansatte i private barnehager har dårligere pensjonsvilkår», skriver adm. dir. Anne Lindboe i Private barnehagers landsforbund. Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix Vis mer

Hun får tilslutning fra Private barnehagers landsforbund (PBL) til forslaget om å kreve at minst halvparten av personalet må ha førskolelærer eller pedagogisk utdanning.

Derimot mener PBLs administrerende direktør Anne Lindboe at sammenlikningen med børsen er tabloid og passer til overskrifter - men skaper et misvisende bilde.

Ifølge henne mener revisjonsselskapet BDO og Faktisk.no at lønnsomheten er på et «normalt nivå» sammenliknet med andre tjenesteytende bransjer.

- Dårligere pensjon en myte

«For mer enn 95 prosent av de ansatte i private barnehager er lønn og pensjon regulert i tariffavtaler som er fremforhandlet og anbefalt av fagforeningene. Det er en myte at ansatte i private barnehager har dårligere pensjonsvilkår», skriver Anne Lindboe i en epost til Dagbladet, og legger til at det ikke er et mål at kostnadene skal være så høye som mulig.

Hun er glad for at regjeringen nå gjennomgår reguleringene i bransjen, men er opptatt av at den bør være faktabasert og omfatte alle private og kommunale barnehager.

«Vi har selv lansert et forslag til ny finansieringsmodell som både vil gi mer rettferdige tilskudd til alle barn og alle barnehager, men som også skal gi kommunene muligheten til å avkorte barnehager som eventuelt ikke leverer et tilbud i tråd med den kvaliteten som er forventet», skriver PBLs administrerende direktør Anne Lindboe.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!